0
Domaći fudbal

FOTO: Privatna arhiva

LUKA STOJANOVIĆ: ‘Posebno me je oduševila igra i pobeda protiv Hamarbija! Navikao sam se na život u Čikagu’

Objavljeno: 09.08.21 u 13:50

Srpski fudbaler pruža sjajne partije u MLS ligi!

Bivši igrači Čukaričkog blistaju na svom kontinentima. Veljko Birmančević je sjajno započeo sezonu u Malmeu, u duelu kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona protiv Glazgov Rendžersa upisao je gol i asistenciju. Samuel Ovusu je iz Al Fajhe već ostvario transfer u jedan od najboljih klubova Saudijske Arabije, Al Ahli, postao je i standardni reprezentativac Gane.

Dimitrije Kamenović se na pripremama ozbiljno nameće šefu struke Lacija Mauriciju Sariju, a prošle noći blistao je još jedan nekadašnji igrač tima sa Banovog brda. Luka Stojanović je bez dileme bio igrač utakmice u pobedi svog Čikago Fajera protiv Nju Jork Red Bulsa (2:1). Vezistu koji je obeležio prethodno kolo MLS lige pozvali smo u 11 časova po srpskom, odnosno četiri ujutro po lokalnom u Čikagu.

– Još uvek ne mogu da spavam, iskreno „puca“ me adrenalin – kazao je Luka Stojanović.

A kako i ne bi kad je postigao dva pogotka, oba su bila prelepa. Prvi već u drugom minutu, sa 17 metara, drugi takođe majstorski, u osmom minutu susreta.

– Taj prvi pogodak, to su moje pozicije, uvek pokušavam da šutiram kad mi se odatle ukaže prilika. Čini mi se da je taj rani gol i „prelomio“ utakmicu, usmerio je u pravcu naše pobede. Potom je stigao i drugi gol u osmom minutu, mnogo mi znači sve ovo. Iskreno, pomalo sam i neočekivano zaigrao, a sve je ispalo super. Nije me bilo u timu u prethodnom periodu, trener je promenio taktiku, sada sam se vratio. Uželeo sam se fudbala, potrebno mi je da imam utakmice u nogama – istakao je Stojanović.

Čikago je ovom pobedom popravio stanje na tabeli, ali Luka ističe da će njegovom timu biti izuzetno teško do kraja sezone.

– Sada smo tačno na polovini prvenstva. Prvih sedam ekipa ide u plej-of, a mi imamo zaostatak od sedam bodova. U narednih 15 mečeva čak 11 puta ćemo biti gosti i jasno je da će nam biti izuzetno teško. Ali, nadam se da ću imati više prilike da igram, i da ću pomoći timu da budemo konkurentni do kraja. Ako zaređamo sa pobedama, sve je moguće. Nije mi bilo lako u prethodnom periodu, tako da mi sada znači svaki meč.

MLS liga je, prema rečima Luke Stojanovića, sve kvalitetnija.

– Povećao se „seleri-kap“, tako da postoji mogućnost da se dovedu sve bolji igrači. Ima dosta stranaca koji podižu kvalitet prvenstva, napreduje liga, naravno uvek je tu i dosta svetski poznatih fudbalera.

Kakva je zdravstvena situacija u SAD, da li se publika vratila na stadione i u kojoj meri?

– Dozvoljeni su puni kapaciteti stadiona, prilično je publike kad smo na gostovanjima, nešto manje na domaćem terenu, ali i to će se popraviti sa boljim rezultatima. Većina timova je vakcinisano, moja ekipa takođe. Primili smo prvu dozu vakcine još posle prvog kola, tri nedelje kasnije i drugu dozu…

FOTO: Privatna arhiva

Lako se Stojanović navikao na život u Čikagu.

– Ovde živi zaista mnogo Srba. Kad god se uželite srpske hrane ili društva, imate na raspolaganju sasvim dovoljan broj naših restorana. Meni je mnogo lakše od kako je porodica sa mnom, posebno zbog činjenice da je sada sve otvoreno, da nema više restrikcija, provodimo zaista kvaliteteno vreme ovde. Ima i dosta igrača sa prostora bivše Jugoslavije, tu su moji sunarodnici Ranko Veselinović i od nedavno Dejan Joveljić, sa mnom u klubu su Boris Sekulić i Robert Berić…

Dobio je prethodnog februara Stojanović poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na turneji po Srednjoj Americi.

– Na žalost, klub me tada nije pustio, tek sam se oporavio od teške povrede, nisu želeli da rizikuju da me eventualno izgube za čitavu sezonu. Iskreno, bilo mi je mnogo teško, ostvario bih san da igram za svoju repreznetaciju. Ostaje mi da se trudim, svaki gol i dobar rezultat, svaka kvalitetna partija u Čikagu može da pomogne u tom cilju. Ne bih bio prvi igrač iz MLS lige koji je zaigrao za reprezentaciju, bio je ovde ranije Katai, dokazao je kvalitet, u ligi je još mnoštvo reprezentativaca drugih zemalja. Sad sam fokusiran samo na Čikago, ali se potajno nadam pozivu selektora – istakao je Stojanović.

Neizbežna tema u razgovoru sa Stojanovićem bio je i njegov bišvi klub Čukarički. Istakao je Luka da prati sva dešavanja na Banovom brdu i da su ga nekadašnji saigrači prilično obradovali.

– Gledao sam mečeve protiv Voždovca, Sumgaita i Hamarbija. Posebno me je oduđevila igra i pobeda protiv Šveđana. Ali, momci ne treba da putuju u Stokholm kao favoriti, već da govore na terenu, da se tamo izbore za plasman u narednu rundu. Smatram da im je neuspeh protiv Kolubare dovoljna opomena da zbiju redove. A plasman u plej-of bi zaista bio istorijski uspeh za klub, posle bi moglo da se razmišlja i o grupnoj fazi Lige konferencija. Ipak, znam kako u klubu rade, znam da je u fokusu sad samo revanš meč protiv Hamarbija. Dobar deo igrača ima iskustvo protiv Moldea od pre dve sezone, tada smo odoleli u Norveškoj, a možda se malo i „zaleteli“ i previše otvorili u revanšu, što nas je koštalo eliminacije. Čuka sad treba da pre svega zatvori prilaze svom golu i da kao svaka velika ekipa igra na rezultat – poručio je Stojanović.

Za kraj, Luka je pohvalio u Upravu kluba sa Banovog brda.

– Veoma dobro znam kako ljudi u Čukaričkom rade. Ali, uvek me neke stvari iznova oduševe. Predsednik Obradović, direktor Matijašević i njihovi saradnici su ponovo napravili sjajan posao. Iskreno, skoro da nisam ni čuo za Aleksu Jankovića, a zaista me je oduševio na startu sezone. Uvek je Čukarički imao takve igrače, ranije su doveli Ovusua, pa Birmančevića, oni sada imaju adekvatnog naslednika, prelepo je gledati tog momka u belo-crnom dresu – istakao je Luka Stojanović na kraju razgovora.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter