0
olimpijske igre

Foto: Tviter/ @teamserbia

MIKECU SLEDI NOVČANA NAGRADA I SPORTSKA PENZIJA OD DRŽAVE: Evo koliko će dobiti osvajač srebrne medalje!

Objavljeno: 24.07.21 u 11:18

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Damir Mikec osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju i time sebi obezbedio i novčanu nagradu.

Mikec je u karijeri osvojio više od 30 medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima, ali samo mu je olimpijsko odličje nedostajalo. Do danas, najveći uspeh bilo mu je sedmo mesto malokalibarskim pištoljem, na olimpijskom debiju u Pekingu 2008.

Mikec je osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri i prvu za Srbiju u Tokiju, pošto je osvojio srebro u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Uz medalju Mikecu sledi i nagrada Vlade Srbije u iznosu od 60.000 evra.

Vlada Srbije je donela uredbu da poveća nagradni fonda za osvajanje medalja. Tako će sportisti za osvajanje zlata dobiti 70.000 evra, za srebrno 60.000 a za bronzu 50.000 evra. Njemu sleduje i nacionalna penzija u visini 1,5 prosečne plate u Srbiji što trenutno iznosi oko 160.000 dinara!

Posle dodele medalja Mikec je rekao:

Još nisam svestan uspeha. Oduvek mi je bila želja da kompletiram medalje sa svih takmičenja, samo je nedostajala olimpijska. Više ne nedostaje. Iz 4. puta sam uspeo da je osvojim. Verovao sam u sebe. Dobro sam počeo meč, posle sam se malo mučio. Sreća me je pogledala. Ušao sam u finale u kojem sam ispravio sve greške. Svi finalisti su bili izvanredni, ali sam se bazirao samo na svoj zadatak. Prvi metak je bio dobar, a nakon toga lošiji, ali sam uspeo da se konsolidujem. Nakon greške sam rekao sebi, “Damire, ovo je ti je poslednja greška. Od sada samo u centar”. Smirio sam puls, i uspeo da izborim srebro. Hvala mojoj porodici, posebno mom treneru Goranu Mikecu, kao i psihologu. Drago mi je da sam probio led na početku Igara i što sam dao vetar u leđa kolegama olimpijcima koje ću svim srcem bodriti. Nemam puno vremena za slavlje, za tri dana opet izlazim na vatrenu liniju, gde ću nastupati u miksu sa Zoranom Arunović.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter