2
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

SUDIJSKI EKSPERT SUMIRAO PRVO KOLO SUPERLIGE SRBIJE: Kaže da nema potrebe za pisma i saopštenja, iako je bilo grešaka!

Objavljeno: 20.07.21 u 13:49

Oglasio se fudbalski ekspert.

VAR tehnologija je konačno prisutna na terenima Superlige Srbije. Do samog početka prvenstva, bilo je veoma neizvesno da li će sudije imati imati ovu vrstu pomoći od prvog kola, ali po izjavi Igora Radojičića, licenciranog FIFA VAR instruktora za Srbiju, sistem je na vreme odobren za upotrebu od strane FIFA.

Odmah nakon završenog prvog kola, možemo zaključiti da je suđenje na utakmicama Superlige Srbije kvalitetnije, i nadamo se da će to doprineti tome da gledamo bolji i zanimljiviji fudbal.

Što se tiče VAR-a, na osam utakmica bila su četiri slučaja takozvanog pregleda snimaka na osnovu čega su sudije promenile svoje prvobitne odluke.

– Mora da se shvati da je VAR pomoć sudiji, a ne da donosi odluke pre sudija. Konačnu odluku donosi sudija, a ako je napravio očigledan propust onda ga VAR upozorava. Na dve utakmice VAR nije adekvatno reagovao – rekao je sudijski ekspert Zdravko Jokić gostujući na TV Arena Sport.

Utakmica u Subotici je podigla najviše prašine, po rečima sudijskog eksperta, VAR sudija Lazar Lukić je bez potrebe intervenisao u situaciji kada je arbitar Minaković promenio odluku i dosudio jedanaesterac za Radnički.

Ovde se radi o tome da sudija u momentu gledanja nije procenio prekršaj. VAR interveniše i posle izmena podataka on odlazi do ekrana i duže traje pregled, što nam samo po sebi nalaze da nije čista situacija i da VAR nije trebalo da reaguje. Ovde je VAR smatrao da je bilo gaženje. Jeste bilo, ali je lopta već odigrana. Tu je došlo do kontakta posle inercije. Sudija je pogrešio što je prihvatio odluku VAR-a. Da je odmah dosudio penal,onda bi VAR trebalo da mu kaže da pogleda. A ovde je bilo obrnuto.

Nije to bila jedina situacija gde je Minaković gledao VAR.

– Ovo kod poništenog gola je teška situacija za sudiju, videli smo koliko je i gledana. Ovde je VAR ispravno postupio jer napadač ako i slučajno udari loptu rukom, a ona uđe u gol, pogodak se poništava. Nema potrebe za pisma i saopštenja. Kod penala je malo čudno s obzirom na položaj sudije, da nije uočio ovo povlačenje ispred njega. Ovde je bila dobra VAR odluka, intervenisali su posle propusta sudije. Bilo je dosta povika na VAR u Subotici, kad se sve sabere bile su dve dobre odluke i jedna pogrešna VAR odluka. To je nešto novo za sve.

0
0

2 Komentara

  1. Sram vas bilo vas iz HotSporta gde je moj komentar???? Nikog nisam vređao samo sam rekao da
    slučajno igranje rukom u šesnaestercu bilo napadača ili odbrambenog igrača mora isto da se isto sankcioniše.Od napadača u gol onda se gol poništi..od odbrambenog se svira penal. Ko se našao uvređen??

    0
    0
    Odgovori
  2. Kako Radojčić objašnjava …kad lopta slučajno udari u ruku napadača i ode u gol taj gol se poništava i to je ok. Onda bi bilo isto tako ok da kad lopta slučajno udari u ruku igrača u šesnajstercu bude penal, a to baš i nije tako. U čemu je razlika??? Lopta pogađa ruku i to je prekršaj.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter