0
Evrokupovi

FOTO: FK Crvena zvezda

POZNATO OD KOGA PRETI NAJVEĆA OPASNOST: Upoznajte Kairat – sve što treba da znate o Zvezdinom rivalu u kvalifikacijama za LŠ!

Objavljeno: 18.07.21 u 14:05

Crvena zvezda će u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona gostovati kazahstanskom šampionu – Kairatu, u meču koji će biti odigran u sredu 21. jula od 16 časova.

Kairat je svoj put ka Evropi započeo od prvog kola kvalifikacija za najelitnije takmičenje. Uspeli su da eliminišu izraelskog predstavnika Makabi Haifu ukupnim rezultatom 3:1. Prvi meč između ove dve ekipe završen je nerešenim rezultatom 1:1. Iako je Makabi bio bolji rival, a Kairat pretio iz kontranapada susret je završen remijem. Makabi je poveo posle sjajne akcije i pogotka Omera Adzilija u finišu prvog poluvremena, da bi gosti tada izjednačili u 76. minutu pogotkom Nuralija Alipa, posle udarca iz ugla. Revanš koji je igran u Kazahstanu je u potpunosti pripao domaćinu koji je rutinski slavio sa 2:0 golovima iskusnog tridesetsedmogodišnjeg Vagnera Lava i veznog fudbalera Aibola Abikena. Makabi je pokušavao da dođe do gola protivnika, ali se Kairat zaista taktički dobro branio i nije dozvolio rivalu da stvori nijednu veliku šansu.

Premijer liga Kazahstana je startovala 13. marta 2021. godine i do sada je odigrano 19 rundi, što je svakako blaga prednost Kairata koji se nalazi u takmičarskoj formi. Iako je tim iz Almatija prošlu sezonu završio kao prva ekipa na tabeli, u ovoj godini tim koje sa trenerske pozicije predvodi Kiril Keker se trenutno nalazi na trećoj poziciji iza Tobola i Astane. Najbolji strelci kazahstanskog aktuelnog prvaka su „zvezda“ tima Vagner Lav i mladi krilni napadač Artur Šušenačev sa deset pogodaka, a sledi ih iskusni ofanzivni vezni fudbaler Hose Kante sa osam golova. Kante, inače Španac gvinejskog porekla, je i najbolji asistent tima sa šest asistencija, a isto toliko ima definitivno najbolji igrač Kairata Vagner Lav, koji je ranije nastupao za Monako, CSKA Moskva, brazilski Korintijas, Flamengo i Bešiktaš.

Tandem na sredini terena čine poljski reprezentativac Jacek Goralski i crnogorski vezni fudbaler Nebojša Kosović, a od igrača sa Balkanskog poluostrva bi trebalo istaći Radeta Dugalića i Dina Mikanovića. Dugalić je rođen u Prokuplju i visok je 193 santimetra, u karijeri je nastupao za Radnički iz Niša, a u crno-žute je stigao pre više od dve godine, dok je Mikanović nastupao za Hajduk iz Splita. Kada je reč o golmanima Keker najviše poverenja ima u Stasa Pokatilova koji je ove sezone branio na 23 meča.

PROČITAJTE JOŠ: KOSOVIĆ ZA HOTSPORT PRED DUEL SA ZVEZDOM: ‘Zbog ovakvih utakmica se igra fudbal!’

Kairat je u tri navratao osvajao nacionalno prvenstvo, čak devet puta je bio pobednik kazahstanskog kupa, a jednom i osvajač domaćeg superkupa. Kairat je klub iz Almatija, inače najvećeg grada u Kazahstanu, a svoje utakmice kada je domaćin igra na Centralnom stadionu u Almatiju čiji je kapacitet oko 23.000 navijača, a s obzirom da je publika dozvoljena očekuje se gotovo pun stadion.

Sa Kairatom se Crvena zvezda već sastajala u svojoj bogatoj istoriji. U prvom dvomeču u sezoni 2002/2003 kada je trener bio čuveni Zoran Filipović, Zvezda je na obe utakmice bila bolji rival od kazahstanskog predstavnika koga je tada sa klupe predvodio naš nekadašnji as Zlatko Krmpotić. Na prvoj utakmici koja je odigrana u Almatiju naš tim je ostvario rutinsku pobedu golovima Dragana Mrđe i Ivana Bogdanovića. Na revanšu koji je odigran dve nedelje kasnije na našem najvećem stadionu crveno-beli su zabeležili još jednu ubedljivu pobedu savladavši Kairat sa 3:0, a golove su tada postizali Ivan Gvozdenović, Nemanja Vidić i Radovan Krivokapić. Drugi put u dvomeču sa ovim tiomom, snage smo odmerili 2015. godine. Na beogradskoj „Marakani“ Kairat je slavio sa 2:0, a naš tim je od drugog minuta utakmice imao igrača manje na terenu. U revanšu kazahstanski tim pobedio sa 2:1, a jedini gol za naš tim u ovom dvomeču postigao je Vukan Savićević sa bele tačke.

Duel između Kairata i Zvezde je zakazan za sredu, 21. jul sa početkom utakmice od 16 časova po našem vremenu, dok je revanš na stadionu „Rajko Mitić“ zakazan za nedelju dana, 28. jula, sa početkom od 20 časova i 30 minuta.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter