0
Fudbal

FOTO: Srđan Bosnić / HiiShii

JEDAN NE VERUJE U SREĆU, DRUGI MISLI DA SU GOLMANI PRESUDILI: Naši fudbalski stručnjaci analizirali finale Evropskog prvenstva! (FOTO)

Objavljeno: 12.07.21 u 15:22

Italija je posle 43 godine ponovo stigla na krov Evrope, savladavši Englesku u finalu EURO2020 posle izvođenja penala 3:2 (1:1 u regularnom delu).

Dok Azuri slave sa svojim navijačima u Rimu, gde im je priređen spektakularni doček, Englezi tuguju i analiziraju greške koje su ih koštale promašaja sa bele tačke.

Deo stručnjaka širom sveta tvrdi da igrači koji su ušli u samom finišu utakmice, kao što su Rašford i Sančo, nije trebalo da šutiraju, jer nisu imali skoro nijedan kontakt sa loptom pre jedanaesterca, dok drugi smatraju da su penali uvek lutrija, i da pehar zasluženo ide Italiji.

Među onima koji su sa pažnjom gledali završnicu Evropskog prvenstva bili su i naši proslavljeni treneri i bivši asovi, Aleksandar Stanojević strateg crno-belih, golman Ivica Kralj, Ljubinko Drulović, član stručnog štaba A reprezentacije Bratislav Živković i trener Aleksandar Veselinović koje je „Heineken“ okupio na ekskluzivnom događaju u nedelju veče u Beogradu.

– Naravno da je bolje da je fudbaler svež kada izvodi penale, ali potrebno je da igra barem 10 minuta, to je moje mišljenje. Moram da budem iskren i priznam da nisam najkompetentniji o tome da sudim, jer smo izgubili posle izvođenja jedanaesteraca u finalu kupa protiv večitog rivala. Ali, ja u sreću ne verujem. Verujem u strategiju, a Italijani je uvek imaju. Namestilo se tako, možda su imali veći pritisak Englezi, kod kuće su igrali, uz pun stadion, i drugačiji je to pritisak sa penala – kaže Stanojević.

FOTO: Srđan Bosnić / HiiShii

U analizi finala, naš trener ističe snagu Italijana da izjednače posle šokantnog starta kada su brzo primili gol.

– Za mene je najveći utisak utakmice taj da su Italijani posle jednog lošeg prvog poluvremena uspeli da se vrate. Englezi su bili izuzetni na početku, i sa trojicom pozadi napravili su određeno iznenađenje. Italijani su bili bezopasni, ali su dali gol iz prekida i totalno se okrenula utakmica. Svaka im čast na tome. Bili su konstantni tokom celog prvenstva i sve vreme, već 30 utakmica ne znaju za poraz i zaslužili su titulu – rekao je Stanojević.

Aleksandar Veselinović dodaje da je selektor Engleske Sautgejt pogrešio sa izborom igrača za penale.

– Kada dobijete pobednika Evropskog prvenstva posle penala onda su to nijanse i neki faktor sreće. Međutim, za mene su bili iznenađenje mladi igrači engleske reprezentacije koji su izvodili jedanaesterce, jer je izbor trebalo da bude drugačiji. Mislim da je generalno za fudbal u Evropi bolje što je Italija postala šampion Evrope. Moje emocije su bile na toj strani. Pritom, ono što je meni bilo fascinantno kada sam gledao Italiju je način na koji igrači pevaju himnu i sa kakvom energijom ulaze u svaku utakmicu. Mislim da je zadovoljena neka pravda i ako moram i navijački da kažem, posle one utakmice Engleske sa Danskom, ipak mislim da je sve došlo na svoje mesto i da je Italija zasluženo osvojila titulu prvaka Evrope.

Ljubinko Drulović je uživao u finalu na Heineken događaju, istakavši da pehar ide u prave ruke.

– Stvarno je bilo jedno lepo finale i EURO2020 se završilo na najbolji mogući način završilo se ovo Evropsko prvenstvo. Posle produžetaka dobili smo Italijane kao nove šampione, i preuzeli su tu ulogu od Portugala, ali sasvim zasluženo. Kontrolisali su utakmicu. Iako su dobili na penale i bili uspešniji u penal lutriji, mislim da su bili celu utakmicu bolji nego Englezi, iako su domaćini imali na početku tu prednost.

FOTO: Srđan Bosnić / HiiShii

Ivica Kralj smatra da su golmani presudili pobednika.

– Uvek je tako u penalima. Kvalitetna je bila utakmica, dostojna finala prvenstva Evrope. Italijani su zasluženo osvojili titulu zato što su od drugog kola bili dominantni. Englezi su imali tu prednost što su igrali čak šest utakmica u Londonu, i to je bilo na njihovoj strani. Celo prvenstvo je bilo vrlo interesantno, malo neobčino s obzirom na to da se igralo u 12 gradova u Evropi. Bilo je dosta iznenađenja što pokazuje da kvalitet nije iznenađenje, a istovremeno nije bilo nekog autsajdera ili ekipe koja je baš razočarala.

FOTO: Srđan Bosnić / HiiShii

Bratislav Živković je takođe bio srcem uz Italijane tokom EURO2020.

– Titulu je osvojila reprezentacija koja je najviše pokazala od prve utakmice do ovog finala, sasvim zasluženo. Ne bi bilo nezasluženo ni da je Engleska osvojila, međutim, meni je puno srce pošto sam posebno vezan za Italiju i svim srcem sam navijao za njih. Od prve utakmice do danas su igrali najlepši fudbal. Odlikovala ih je sjajna energija i mislim da je Manćini uspeo da posle jednog debakla 2018. kada nisu otišli na Svetsko prvenstvo izađu jači iz te situacije i tokom celog takmičenja su pokazivali, iz utakmice u utakmicu, baš tu energiju koja je bila potrebna da osvoje Evropsko prvenstvo – zaključuje Živković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter