0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

BEZ DLAKE NA JEZIKU: Milijaš otvoreno o promenama u srpskom fudbalu, a potom je otkrio zbog čega nikada nije ‘pljuvao’ po Partizanu!

Objavljeno: 26.06.21 u 15:53

Srpski fubal je u centru pažnje, čak i kada je u toku Evropsko prvenstvo, na kojem Srbija ne igra.

Najnovija informacija jeste zajedničko saopštenje crveno-belih i Partizana, koji se zalažu za manje klubova u Superligi Srbije, ali i za promenu pravila o broju stranaca.

Mnogi su saglasni u oceni da veliki broj timova u prvenstvu utiče na kvalitet, a šta o tome misli Nenad Milijaš? Nekada igrač, sada član stručnog štaba u Crvenoj zvezdi, govorio je za Meridian sport i otkrio da li se i on zalaže za nove promene, ali i zašto je Mirko Ivanić „patio“ u Crvenoj zvezdi, da li gleda Aleksandra Dragovića na EURO, kao i kako se pokazuje ljubav prema Zvezdi zašto ne „pljuje“ Partizan?

Za početak, Superliga Srbije i predlog promena o broju timova u prvenstvu.

– Sigurno je da to utiče na kvalitet, čim ima manje klubova – tu je više kvaliteta, tako da će sada liga sigurno biti jača nego što je bila. S tim što neki gradovi u Srbiji gube mogućnost da “ugoste” nekog superligaša. Bila je čudna godina sa koronom, pa nismo mogli da vidimo koliko bi bilo publike u svim tim mestima gde se igralo, ali videlo se da što se tiče kvaliteta – to nije bilo baš najbolje – kaže Milijaš i dodaje:

Ipak, bez obzira na promenu pravila o broju stranaca, kao i “bonus” igrača, Milijaš ističe da Zvezda uvek mora da “izbacuje” svoje klince.

I sa i bez bonusa, zna se koliko je u Crvenoj zvezdi bitan mladi igrač i koliko je bitan igrač iz škole. To je bitno i svakom navijaču, jer su ti igrači mnogo više cenjeni i imaju veću “moć” kada prođu celu omladinsku školu. Dosta se ulaže u školu, radimo sa njima i Crvena zvezda praktično ima obavezu da “izbacuje” svoju decu. Naravno, treba da igraju onda kada pokažu određeni valitet, jer se dešava da neko počne da igra i pre vremena, pa “izgori”. Jednostavno, treba pogoditi vreme kada mladi igrači treba da krenu da igraju – kaže Milijaš i dodaje:

– To neko “moranje” sa bonus igračima jeste dobro jer mladi igrači sada znaju da moraju da rade i da će dobiti šansu, ali sa druge strane – i da nema tog pravila, kada postoji kvalitetan igrač – on mora da igra u Zvezdi. Mi smo prošle godine imali nekoliko utakmica u kojima je moralo da bude dva “bonus” igrača, a bilo ih je i po šestoro-sedmoro na terenu. Ako dobro rade i dobro se ponašaju, dobiće šansu. Dejan je takođe jako mlad počeo da igra u Zvezdi, trudimo se da im pomognemo što je više moguće, ali nikada nisu igrali ako nisu zaslužili.

Kada je reč o prethodnoj sezoni, navijače je podizanjem svoje forme posebno obradovao Mirko Ivanić, koji je postao praktično neprepoznatljiv. U pozitivnom smislu. Ali, ko to još “nosi” Zvezdu pored Ivanića?

– Pojedinac iskače iz dobrog kolektiva. Našli smo se i pronašli, vrlo dobro znamo šta i zašto radimo. Sigurno bih izdvojio Miću (Mirko Ivanić), jer je neko vreme “patio” u Zvezdi, iako smo svi mi od početka znali da je dobar igrač i da ima kvalitet. Nedostajalo mu je samopouzdanje, jer ako u Zvezdi prve dve ili tri utakmice ne odigraš kako treba, imaš problem.

– Uvek se šalim sa njim i kažem da je korona jedino njemu dobro došla, jer nije bilo publike i navijača kada je krenuo da igra. Sada je i sam postao svestan svoje moći i odigrao je sjajnu godinu, napravio je neverovatan napredak. Ali, tu su i drugi. Sale Katai je svakako kvalitetan igrač, Borjan već u kontinuitetu igra onako kako se od njega očekuje, pa i više od toga. Cela zadnja linija je igrala jako dobro, primili smo jako malo golova, a mnogo igrača je dobilo priliku. I svi su je iskoristili, pa smo tako kao grupa dosta napredovali.

Shodno tome, dotakao se Milijaš i ljubavi prema Zvezdi, a znamo svi pta se dešavalo na prethodnom derbiju.

Meni lično pokazatelj ljubavi prema Crvenoj zvezdi nije kada “pljujem” i vređam Partizan, pokazaću ljubav svojim ponašanjem i reprezentovanjem kluba na način na koji to treba da se radi. Mišljenja sam da i protiv Partizana ja predstavljam Crvenu zvezdu, mene Partizan u tom smislu ne zanima. Bitno mi je da pobedimo Partizan kada igramo protiv njih, ali mi smo svi prijatelji, srećemo se i kroz mlađe kategorije i kroz reprezentaciju, te tako uz poštovanje prema tom klubu – ti rasteš i u svom klubu – ističe Milijaš i poentira:

– Crvena zvezda je mnogo veliki klub i ti nemaš pravo, dokle god si u Zvezdi, da se ne ponašaš kako treba. Mnogo dece gleda u tebe. Sale Ilić i ja smo prijatelji, iako mi je na terenu najveći neprijatelj – priča Milijaš.

Na samom kraju, sa Milijašem smo se dotakli i glavne fudbalske teme – Evropskog prvenstva. Sa selekcijom Austrije igra i novo pojačanje Crvene zvezde, Aleksandar Dragović, pa kako se on čini Milijašu?

– Malo je čudno ovo prvenstvo, pre svega zbog formata i novine da se igra u nekoliko gradova. Ali, gledao sam dosta utakmica, zadovoljan sam i kako Dragović igra, ali nama je najbitnije da bude zdrav.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter