0
Domaći fudbal

foto: FK Crvena zvezda

NOVITET NA „MARAKANI“: Otvorena loža „Bora Kostić“! (FOTO)

Objavljeno: 14.06.21 u 14:27

Danas je na stadionu „Rajko Mitić“ u Muzeju Crvene zvezde svečano otvorena loža koja će nositi ime legendarnog golgetera Bore Kostića.

Ideja da se jedna od loža na „Marakani“ nazove po Kostiću potekla je od Odbora za istoriju i identitet FK Crvena zvezda. Svečanosti su prisustvovali brojni nekadašnji asovi našeg kluba koji su odali priznanje najboljem strelcu u istoriji Crvene zvezde. U loži će stajati i polomljena prečka kao simbol siline udarca koju je ovaj čuveni Obrenovčanin imao.

Bora Kostić je rođen 14.juna 1930.godine. Za Crvenu zvezdu nastupao je u periodu od 1951. do 1966. godine. Sa klubom je osvojio četiri šampionske titule (1956, 1957, 1959, 1960.) i tri nacionalna kupa (1958, 1959, 1964.). Dao je ogroman doprinos 1959. godine kada su se crveno-beli prvi put domogli duple krune. Na međunarodnom planu, sa Zvezdom je stigao do polufinala Kupa evropskih šampiona 1957.godine.

Odigrao je ukupno 580 utakmica u crveno-belom dresu i postigao 539 pogodaka. Bio je poznat po izuzetno razornom i snažnom šutu levom nogom. Uspešan je bio u reprezentaciji Jugoslavije sa kojom je 1960. dogurao do finala prvog Evropskog prvenstva. Iste godine je sa nacionalnim timom na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio zlatnu medalju.

Predsednik crveno-belih Svetozar Mijailović je istakao je da je Kostić zaslužio ovakvo priznanje i naglasio da njegov primer treba da posluži kao uzor generacijama koje nadolaze.

– Želim da iskažem poštovanje legendama kluba kojih je danas prepun naš muzej i zadovoljstvo mi je što otvaramao ložu koja će nositi naziv „Bora Kostić“. Lepo je da se na ovakav način prisetimo onih koji su obeležili istoriju Crvene zvezde, koji su je stvarali i učinili je onakvom kakva jeste. Bora Kostić je bio igrač i trener u Crvenoj zvezdi, a pre svega čovek koji je fudbalsku igru pretvarao u ono što je najznačajnije – golove. Sumnjam da će iko postići ono što je on postigao u svom vremenu, toliko golova i godina provedenih u Zvezdi. Osim otvaranja lože sa njegovim imenom, doneta je odluka i da se uvede trofej „Bora Kostić“ za najboljeg strelca sezone. Za ovu godinu to priznanje će poneti Mirko Ivanić koji je postigao najviše golova u ovoj takmičarskoj godini. Želim da primer Bore Kostića bude motivacija za sadašnje i buduće generacije, da ga iskoriste za svoju fudbalsku igru i napredovanje. U tome im želim puno sreće – rekao je Mijailović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter