0
Fudbal

FOTO: Jannik Skorna

OBRATITE PAŽNJU NA OVO: Od ovog Evropskog prvenstva će se primenjivati novo pravilo koje će vratiti draž fudbalu!

Objavljeno: 12.06.21 u 15:40

Pored VAR sistema, ovo je jako bitno pravilo.

Međunarodni odbor fudbalskih Saveza je prvobitno za 1. jul najavio promenu tumačenja određenih pravila. Ipak, šef sudijske komisije UEFA Roberto Roseti, insistirao je da ono počne već od EP.

Način na koji je pravilo ponovo napisano je mnogo približniji duhu fudbala, i daje igračima više slobode da igraju fudbal, istakao je Roseti.

Pravilo o kome je on govorio odnosi se na to da se neće svaki kontakt lopte i ruke svirati kao prekršaj, već će za to postojati ograničenja. To će biti kada igrač:

– namerno udari loptu šakom/rukom, ili krene šakom/rukom ka lopti

– udari loptu šakom/rukom kad njegova šaka/ruka naprave njegovo telo čine neprirodno većim. Smatra se da je igrač napravio svoje telo neprirodno većim kad pozicija njihove šake/ruke nije posledica, ili opravdano, pomeranjem tela u određenoj situaciji. Pomeranjem svoje ruke u takvu poziciju, igrač rizikuje da ga lopta udari u ruku, zbog čega će biti kažnjen

– postigne gol

– direktnim udaranjem lopte šakom/rukom, čak i ukoliko je bilo nenamerno, uključujući i golmana, ili odmah pošto je loptu udario loptu šakom/rukom, čak i ukoliko nije bilo namerno

Upravo se ovakva situacija dogodila na prvom meču na prvenstvu između Italije i Turske. Jedan igrač Turske je igrao rukom, ali je sudija Dani Makeli procenio da nije mogao da je pomeri iz prvobitnog položaja, pa penal nije dosuđen.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter