0
Domaći fudbal

LEGENDARNA PRIČA O BINIĆU I PEHARU: Jugović otkrio da li je istina ono što se priča!

Objavljeno: 27.05.21 u 12:54

Crvena zvezda će za dva dana obeležiti novu godišnjicu najvećeg uspeha srpskog i nekada jugoslovenskog fudbala. Ovog puta ona je posebna – 30.

Ukoliko nekome treba podsetnik, Crvena zvezda je u finalu Kupa Evropskih šampiona pobedila Olimpik iz Marseja nakon boljeg izvođenja penala.

Jedan od fudbalera koji je nosio crveno-beli dres u finalu, pred nešto više od 55.000 ljudi, jeste i Vladimir Jugović, koji je nekoliko meseci nakon finalnog meča proslavio 22. rođendan.

Da je baš ovaj „30. rođendan Barija“ drugačiji od drugih možda nam i najbolje pokazuju reči Jugovića.

On je u ekskluzivnom razgovoru za Meridian sport otkrio da je tek nedavno po prvi put odgledao finalni meč od početka do kraja.

– Posle 30 godina sam seo, skupio snage i prvi put odgledao celu utakmicu sa produžecima i ponosan sam na odnos koji smo imali, kako smo igrali i na sve što se dešavalo. Nemam utisak da smo bili inferiorniji, možda je Olimpik imao jednu ili dve šanse više. Bili su dosta čvrsta ekipa, kao i mi i manje-više na sredini terena se nešto odigravalo – rekao je Jugović za Meridian sport.

Danas puno slušamo od trenera i fudbalera kako je od ključne važnosti za dobre rezultate dobra atmosfera na terenu i van njega. Međutim, Vladimir Jugović ne može da potvrdi da je to zaista i tačno.

Šta znači atmosfera? Možete da pričate, da se bodrite, da imate podršku svih, da se busate u grudi, obećavate kule i gradove i novinarima i navijačima, ali ako nemate u nogama 120, da ne kažem 150 minuta, ako nemate brzinu, hitrinu, fizičke predispozicije, džaba vam sve. Zato sam i rekao, ne podrazumeva se da su uvek sve ekipe bile fizički dobro spremne i mogle su da izdrže ritam. To pokazuje današnji fudbal, bili smo u tom vremenu dosta fizički spremni, jer smo imali Ljupka Petrovića koji je insistirao na tome  rekao je Vladimir Jugović.

U nastavku karijere Jugovića je put odveo do Torina, gde je od 1995. godine igrao za Juventus sa kojim je godinu dana kasnije u finalu Lige šampiona pobedio Ajaks nakon penal serije u kojoj je uspešno izveo jedanaesterac.

Godinama je kružila priča sa proslave nakon tog finala u Rimu vezana za pehar, a mnogi će sigurno znati o čemu se radi ako pomenemo da su u priču umešani Dragiša Binić i „ušati“ pehar.

Jugović nije želeo da daje veliki značaj tim glasinama i ističe da uticaj koji je Binić imao na igru crveno-belih ne zaslužuje da zbog toga završi u drugom planu.

Bina je tako dobro igrao u finalu u Bariju i sa njegove dobre igre ne treba da skreće pažnju takva izmišljena priča. Ja nisam ni bio na toj proslavi sa Juventusom, zato što sam odmah posle te utakmice žurio u Tokio jer smo igrali utakmicu sa reprezentacijom protiv Japana. Bina je u Bariju odradio dobar posao po celoj strani, jer nije igrao Radinović – kaže Jugović i dodaje:

– On je neverovatno doprineo osvajanju Lige šampiona svojom brzinom i izdržljivošću. Cela ekipa je bila sastavljena od igrača koji su imali vrline i mane, a kao tim smo bili kompaktni, Bina je tu bio bitan faktor – istakao je Jugović u razgovoru za Meridian sport.

 

 

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter