0
Evrokupovi

FOTO: Instagram screenshot/ dt10_official

DUŠAN TADIĆ EKSKLUZIVNO ZA HOTSPORT: ‘Inspiriše me glad za pobedama! Piksi je pravi uzor, a najteže mi je pao poraz od Totenhema’

Objavljeno: 21.05.21 u 20:15

‘Filip je vrhunski tehničar i njega bih poveo na mali fudbal!’

Prve fudbalske korake načinio je u rodnoj Bačkoj Topoli. Od samog dolaska u Vojvodinu pokazao je svoje liderske sposobnosti na terenu. Radio je vredno i neprestano, a to se kasnije isplatilo. Nakon odličnih partija u Novom Sadu, usledile su uspešne godine u Holandiji. Ofanzivni vezista je u dresu Groningena i Tventea vodio bitke sa čuvenim fudbalskim velikanima. Tokom sezone 2010/11, samo su Lionel Mesi i Mesut Ozil zabeležili veći broj asistencija od reprezentativca Srbije. Dušan Tadić je pokazao veliko fudbalsko umeće i to ga je odvelo u najkvalitetnije nacionalno fudbalsko prvenstvo u Evropi. Vezista je potpisao za Sautempton, a ubrzo je opravdao epitet velikog pojačanja. U septembru 2014. godine je postao tek 6. igrač u istoriji Premijer lige koji je na jednom meču upisao čak četiri asistencije. Dušan je od 2018. godine član Ajaksa, a sada sa ponosom nosi kapitensku traku ekipe iz Amsterdama. Srbin je navijače slavnog kluba iz Holandije navikao na trofeje, a vodio ih je i do polufinala Lige šampiona. Nekadašnji član idealne ekipe , kanidat za ‘Zlatnu loptu’ i aktuelni kapiten reprezentacije Srbije govorio je za HotSport. Dušan Tadić se prisetio detinjstva, otkrio je šta ga motiviše da nastavi sa uspesima, a dotakao se i nacionalnog tima Srbije. 

FOTO: Instagram/ dt10_official

Ajaks je igrao sjajno tokom cele sezone. Kakvi su tvoji utisci nakon osvajanja duple krune u Holandiji?

DT: Utisci su odlični! Zaista smo imali dobru sezonu! Dupla kruna je osvojena, a ostaje žal što u Evropi nismo više uradili. Smatram da smo imali kvalitet za osvajanje pehara u Evropi. To je veliko iskustvo za celu ekipu i mislim da će nam mnogo poslužiti za naredne izazove.

Iz sezone u sezone izgledaš sve dominantnije na terenu. U kom segmentu igre najviše primećuješ svoj napredak u odnosu na prethodne godine?

DT: Konstantno se trudim da sve radim u službi ekipe. Golovi, asistencije i nameštane šanse dolaze same po sebi. Istakao bih da se najveći napredak vidi u iskustvu. Iz sezone u sezonu se sve lakše snalaziš na terenu i prepoznaješ situacije koje ranije nisu mogao. Smatram da je to jedan od ključnih faktora.

FOTO: Instagram/ dt10_official

Od dolaska Dragana Stojkovića na selektorsku poziciju naša reprezentacija je ostvarila dobre rezultate. U naciji se ponovo stvorila odlična atmosfera i deluje da podrška stiže sa svih strana. Šta je potrebno uraditi kako bi Srbija nastupala na narednom Svetskom prvenstvu?

DT: Tako je! Od trenutka kada je Piksi došao na klupu, zahvaljujući njemu se stvorila izuzetno pozitivna atmosfera. Dragan Stojković je jedan od naših najboljih igrača u istoriji. Jednostavno je, on je uzor i mislim da je svojim karakterom, stavom i harizmom uspeo da stvori i kreira tu pozitivnu atmosferu. Potrebna nam je konstantnost u igri. Moramo da nastavimo sa osvajanjem bodova i važno je da ostanemo zajedno. Jedino tako možemo stići do željenog rezultata!

Tokom karijere si imao priliku da igraš sa velikim brojem majstora – u pravom smislu te reči. Kojeg saigrača bi poveo na mali fudbal?

DT: Ovo je zaista teško pitanje. Igrao sam dosta odličnih igrača iz celog sveta. Ako moram da izabarem od naših igrača, onda će to biti Đuričić. Filip je sjajan tehničar  i često je igrao mali fudbal. Njemu je to jednostavno uređeno, otac mu je bio majstor malog fudbala.

Za vatrene pristalice kluba iz Amsterdama zna cela planeta. Kako bi opisao atmosferu u situaciji kada je stadion Ajaksa ispunjen do poslednjeg mesta?

DT: Atmosfera je fenomenalna kada god igramo pred publikom. Naši navijači su fantastični i uživanje je igrati uz njihovu podršku, to je neopisiv osećaj. Oni su sigurno jedni od najboljih navijača na celoj planeti.

Fudbal nam svakodnevno izmami osmeh na licu, ali u sportu su neizbežni i tužni momenti. Šta izdvajaš kao najteži trenutak u karijeri?

DT: To je sigurno poraz od Totenhema i ispadanje u polufinalu Lige šampiona.

Na koji način bi ukratko opisao Dušana Tadića?

DT: Nikada nisam voleo da mnogo govorim o sebi. Taj deo prepuštam drugim ljudima. Ja se svakodnevno trudim da ljudima koji me prate budem pravi primer i uzor u svakom smislu.

FOTO: Instagram/ dt10_official

Bio si kandidat za osvajanje ‘Zlatne lopte’. O čemu si razmišljao kada si saznao da se nalaziš u pažljivo odabranoj grupi igrača?

DT: Timske nagrade su uvek važnije od individualnih. Veliko je zadovoljstvo i čast mi je što sam bio kandidat za osvajanje prestižne nagrade kao što je ‘Zlatna lopta’. Siguran sam da bi šanse za osvajanje nagrade bile znatno veće da smo uspeli da stignemo do titule prvaka Evrope i čuvenog trofeja Lige šampiona. 

PROČITAJTE JOŠ: GENERACIJA RADOMIRA ANTIĆA-MILOŠ KRASIĆ ZA HotSport: ‘Selektor je želeo da izgradimo prepoznatljiv stil igre! Bufon i Del Pjero su dva velika čoveka i igrača’

Šta je to što te inspiriše da pružaš fenomenalne partije na terenu?

DT: Insipiriše me glad za pobedama! Od početka karijere imam cilj da svakodnevno napredujem. Stalno želim da budem bolji nego juče, u svakom smislu te reči.

Deca u Srbiji u sve većem broju sa ponosom nose tvoj dres i uzvikuju tvoje ime prilikom udaraca na gol. Da li je upravo to san svakog igrača?

DT: Naravno, svi igrači sanjaju o tome i vrlo je značajno. Današnja deca probude sećanja u tebi i vrate te u period kada si ti bio klinac. Tada su nam roditelji kupovali dresove od naših omiljenih igrača. Zadovoljstvo mi je što oni u ovom trenutku nose moje dresove.

U karijeri si sarađivao sa dosta poznatih i vrhunskih stručnjaka. Koji trener je na tebe ostavio najjači utisak i zašto?

DT: U ovom slučaju ću izdvojiti dve osobe. Alfred Šruder i Erik Ten Hag su fantastični fudbalski stručnjaci. Oni su neverovatni fanatici i oduševljava me njihova posvećenost fudbalu. Smatram da su Šruder i Ten Hag jedni od najboljih na planeti u svojoj disciplini – zaključio je Dušan Tadić u ekskluzivnom razgovoru za HotSport.

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter