0
Evroliga

FOTO: Youtube screenshot

VELIKE PROMENE: Evroliga uskoro postaje takmičenje samo za odabrane!

Objavljeno: 13.05.21 u 13:37

Evroliga u sezoni 2023/24 postaje potpuno zatvoreno takmičenje.

Ideja je da svi timovi učesnici imaju stalno mesto u ligi, bez šanse za druge da se „kvalifikuju“, čak ni preko Evrokupa. Bila bi to evropska verzija NBA lige, u kojoj bi se novi klub mogao priključiti samo kroz pozivnicu kao zamena u slučaju odustajanja nekog od članova zbog finansijskih problema, prenosi „Mundo Deportivo“ .Trenutno Evroligu kontroliše 11 vlasnika koji imaju sigurno mesto u takmičenju: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Olimpija MIlano. Ovoj listi bi uskoro trebalo da se priključe nemački Bajern Minhen i francuski ASVEL, koji su već u postupku dobijanja stalne licence.

“Ovaj projekat predstavlja frontalni obračun sa FIBA i nacionalnim ligama. Pored toga, lige i njihovi nelicencirani timovi u poslednje dve decenije mogli su da vide kako ih je progresivno zatvaranje Evrolige ekonomski zadavilo čineći ih manje atraktivnim i, shodno tome, manje privlačnim sponzorima i drugim finansijerima „, piše katalonski sportski dnevnik.

Lige i nelicencirani klubovi su u poslednje dve decenije osetile posledice postepenog zatvaranja Evrolige jer ih je to finansijski“ „davilo“ čineći ih manje atraktivnim i shodno tome manje zanimljivim sponzorima i drugim načinima finansiranja.

Jedan od zahteva klubova je da se eliminiše Evrokup koji košta oko 7.000.000 evra, a prihoduje manje od 3.000.0000. Timovi veruju da bi taj novac koji bi se uštedeo gašenjem drugog takmičenja ECA (Komercijalna imovina Evrolige) mogli sami da podele kako bi poboljšali svoj finansijski položaj.

Sledeće sezone Evroligu će osim gore navedenih 13 klubova činiti još pet, finalisti Evrokupa Monako i UNIKS, potom Alba Berlin koja je dobila dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige (Crvena zvezda ili Budućnost), i još jedan klub koji će dobiti pozivnicu, a to će verovatno biti ruski Zenit.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter