0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

KLUPSKI CILJ JE ISPUNJEN: Trener Brđana ponosan na svoje pulene – ‘Nama je mesto na međunarodnoj sceni’

Objavljeno: 03.05.21 u 22:06

Čukarički je pet kola pre kraja Super lige obezbedio četvrto mesto i plasman u premijerno izdanje novog takmičenja pod okriljem UEFA, Lige Konferencija. Brđanima je ipak ostalo sasvim dovoljno motiva u ostatku šampionata, pa su već u prethodnom kolu slavili trijumf protiv Mladosti, iako nije bilo rezultatskom imperativa.

Lučanci su pre gostovanja na Banovom brdu imali pet pobeda u nizu, a tu sjajnu seriju prekinuo je upravo Čukarički. Ekipa koju sa klupe predvodi Dušan Đorđević, u tom duelu igrala je sa čak 11 bonus igrača, od kojih su sedmorica bili starteri! Zanimljivo, i strelci golova bili su igrači koji spadaju u tu kategoriju, po dva pogotka delo su Đorđa Jovanovića i Milutina Vidosavljevića.

Posle prvomajskih i Uskršnjih praznika Čukarički će biti u sličnoj situaciji. Ponovo će na megdan ekipi koja ima sjajan niz, Napredak je u prethodnih pet mečeva takođe znao samo za pobede. Taj meč je na programu u utorak, od 18 časova u Kruševcu.

– U prethodnim kolima smo imali iskustva sa ekipama koje se bore za opstanak, takav će slučaj biti i protiv Napretka. Očekujem da će domaćin navaliti svim silama u želji da nas pobedi i možda i reši pitanje statusa u društvu najboljih. Opet, mi imamo cilj da zadržimo treće mesto, na kojem smo trenutno, ali i da promovišemo što veći broj mladih igrača. A njihova najbolja promocija je uz dobre igre i adekvatan rezultat. I u Kruševcu ćemo pokušati da ostanemo na našem koloseku – kazao je šef stručnog štaba Čukaričkog Dušan Đorđević.

PROČITAJTE JOŠ: MATIĆU NISU DOZVOLILI DA REŠI PROBLEM SA NAVIJAČIMA: Želeo je da izađe iz hotela i ode ispred stadiona!

Napredak igra sve bolje kako se Super liga bliži kraju, a Đorđević je u prvi plan istakao kolegu na klupi Kruševljana Milana Đuričića, kao i nekolicinu iskusnijih prvotimaca.

– Kruševljani imaju iskusnog trenera, očigledno i kvalitetne igrače, a to pokazuju i rezultati u prethodnim mečevima. Nekoliko njih zaista skreće pažnju, Melunović je odličan u špicu, Milunović takođe, uglavnom imaju odličan spoj iskusnijih i mlađih prvotimaca. Neće nam biti lako.

Rezultatski ciljevi Čukaričkog u ovoj sezoni su ispunjeni, da li ste se nadali da će se to dogoditi pet kola pre kraja šampionata?

– Naravno da smo se nadali da ćemo izboriti Evropu, ali nismo vodili računa o vremenskom periodu kad ćemo to i teoretski ostvariti. Ispalo je da smo to već „debelo“ najavili sedam-osam kola pre kraja, kad smo imali 14-15 bodova više od prvih pratilaca. Klupski cilj je ispunjen, a osim igrača velike zasluge imaju i ljudi koji mi svakodnevno pomažu u stručnom štabu, pomoćnici Pavle Delibašić i Zoran Rendulić, trener golmana Oliver Kovačević, kondicioni trener Milovan Knežević, fizioterapeuti Branislav Đukić i Miloš Petrović… Klub odlično funkcioniše, stručni štab ima sjajan odnos sa predsednikom Draganom Obradovićem, direktorima Vladimirom Matijaševićem, Goranom Grkinićem, Nenadom Mirosavljevićem. Svako radi svoj deo posla i svi oni imaju ogromne zasluge što je Čukarički izborio plasman u Evropu. Uostalom, ovakvom klubu je i mesto na međunarodnoj sceni.

Čukarički osim rezultatskih ciljeva ima i jasnu ambiciju forsiranja mladih igrača. Nekoliko momaka koji su u kategoriji ‘bonusa’ već se afirmisalo u prethodnim sezonama, neki su to učinili ove sezone.

– U dogovoru sa rukovodstvom tima napravljen je plan da izdoziramo broj mladih igrača. Oni svakako poseduju kvalitet, ne bi ni bili tu da nije tako. Trudili smo se da to dobro uklopimo, da neko bude starter, da neko uđe kasnije, protiv Mladosti je to stvarno izgledalo lepo. Isto će biti i u Kruševcu, takođe ćemo imati veliki broj maldih igrača, ali tako je tokom čitave sezone, nije to ništa novo za Čukarički.

Kako se sezona bliži kraju, sve je više mladih momaka, među kojima je i nekoliko omladinaca, koji kucaju na vrata ili su već u prvom timu. U toj kategoriji su Uroš Drezgić, Jovan Lukić, Mitar Ergelaš, Mihajlo Baić, Novak Mićović…

– Sigurno je da će ti momci dobiti šansu, to je znak prepoznavanja Čukaričkog, ne samo sada, već dugi niz godina unazad. Igrači se afirmišu, mnogi odlaze, ali su apsolutno spremne zamene pre svega iz Omladinske škole. Njih nekolicina će biti promovisana do kraja sezone, čekamo samo najbolji momenat. Protiv Mladosti je to bio Drezgić, pre toga Lukić i Ergelaš, u narednim kolima predstavićemo javnosti još trojicu-četvoricu momaka.

Čukarički oborio rekorde po broju osvojenih bodova i postignutih golova u jednoj sezoni. Ove sezone je već na koti od 68 bodova i 65 golova, to se do sada nije desilo od postojanja Super lige Srbije.

– Svakom čoveku taj podatak prija, pa i meni. Želeo bih da kažem da Evropa pripada klubu, jer je Čukarički evropski klub, a rekordi pripadaju igračima, oni su apsolutno to zaslužili odnosom prema obavezama, treninzima i naravno ljudskim osobinama.

Naredne sezone Super liga će ponovo imati 16 ekipa. Prethodnih dana pričalo se i o dodatnom skraćenju elite, da bi se koncentrisao kvalitet. Svoje mišljenje je dao i šef struke Čukaričkog.

– U ovoj ligi sa 20 klubova, nama nigde nije bilo lako, protiv bilo koga da smo igrali. Ali, sigurno je za državu kao to je naša, posebno kad poredimo Super ligu sa jačim prvenstvima, ovaj format suviše glomazan. Sad, da li je optimalna liga od 12, 14 ili 16 klubova, nije na meni da to procenjujem.

Na stadionu Čukaričkog uveliko se radi na tehničkim detaljima i instalacijama koje će omogućiti nesmetano funkcionisanje VAR tehnologije.

– Na VAR tehnologiju za sada gledam iz ugla posmatrača inostranih mečeva, gde ona već uveliko funkcioniše. VAR izaziva razne polemike, ali pruža veliku pomoć sudijama oko ključnih situacija sa golovima, penalima, crvenim kartonima, iako i tada postoji mogućnost greške. Ako se one svedu na minumum, svakako da sam pristalica VAR-a, iako on odlaže draž kod proslave gola i sličnih stvari. Ali, ako je to ceo svet prihvatio, nema razloga da se mi protivimo – napomenuo je Đorđević.

Šef struke Čukaričkog istakao je da je fokus na završnici šampionata u Super ligi, te da klub ima dovoljno motiva u preostalim susretima, ali je priznao da već razmišlja i o mečevima u međunarodnim okvirima.

PROČITAJTE JOŠ: RONALDO JE SPREMAN DA ŠOKIRA FUDBALSKI SVET: Portugalski as se vraća u bivši klub – na pomolu transfer godine?

– Evropa je još daleko, ali ako želimo da budemo koliko-toliko konkurentni, moramo da se spremamo ranije. Već sam u svojoj glavi, iako prvenstvo nije završeno, počeo da se pripremam, želim pre svega da rasčistim šta je to potrebno za igranje na višem nivou. Svakako je u prvom planu intenzitet igre koji mi u Srbiji imamo samo na pojedinim utakmicama, ne konstantno. Na jakim evropskim mečevima ekipa napravi za poluvreme po pet-šest faulova, a nama to učini jedan igrač za isti period u domaćem šampionatu. Naravno, mnogo toga zavisi od žreba i imena rivala – kazao je Đorđević, koji je potom pomenuo konkretne slučajeve:

– Pre dve godine sam bio pomoćni trener kad je Čukarički igrao u Evropi. Sa jermenskim Banantsom imamo prijatno iskustvo, ali je već u Norveškoj do izražaja došlo sve ovo o čemu sam govorio. Intenzitet igre u Moldeu je za sve nas bio iznenađujući, gotovo su bez pauze napadali u prvom poluvremenu, u talasima. Tako nešto će nas čekati i kad početkom leta budemo nastupali u Evropi – upozorio je Dušan Đorđević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter