1
Domaći fudbal

FOTO: Hotsport

DRAKONSKE KAZNE U PRAVILNIKU FSS: Klubovima koji su nameštali ne piše se dobro!

Objavljeno: 11.04.21 u 13:16

Pravilnik FSS-a za nameštanje utakmica veoma strog, kazne mogu biti ogromne, a klubovima koji su nameštali ne piše se dobro!

Fudbalski savez Srbije potvrdio je vest da je UEFA poslala dopis o namšetanju utakmica pojedinih srpskih klubova i najavila da će sve istražiti.

Ove optužbe UEFA praćene su obilnom dokumentacijom i čvrstim dokazima, a spominju se i ogromne uplate na kladionicama za ove utakmice, posebno u Aziji.

Ne tako davno, tačnije pre dve godine, posle informacija takođe dobijenih od UEFA, FSS je novčano i oduzimanjem bodova kaznio Proleter iz Novog Sada, Dinamo iz Vranja, Sinđelić, Kabel i Smederevo, dok su Zemun, Budućnost iz Dobanovaca i Inđija opomenuti.

Ako pogledate pravilnik FSS o nameštanju utakmica videćete da kazne mogu biti drakonske!

U članu 80 pravilnika stoji da fudbalski radnik, klub, sudija, ili neki drugi učesnik na utakmici ili takmičenju, koji „zahteva ili učestvuje u neregularnosti“, odnosno „stimušile druge“ na aktivnosti kojima se krše propisi fudbalske igre, ili pravila takmičenja u vezi sa regularnošću, uključujići i pokušaj učešća…

…kazniće se na sledeći način:

Igrač ­zabranom igranja od 6 meseci do 2 godine;
– fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju ­ zabranom vršenja funkcije od 1 do 2 godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom;
– klub oduzimanjem do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova,
– klub vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja ili vraćanjem u najniži stepen takmičenja, a u težem ili ponovljenom slučaju isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone;

Ako pogledate član 83 koji se odnosi na dostavljene informacije nadležnih organa UEFA, videćete da ukoliko ovo telo dostavi pisanu informaciju FS Srbije da su klub i fudbalski radnici „svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozili ili povredili integritet fudbalskih utakmica ili takmičenja“, kazniće se na sledeći način:

klub – novčanom kaznom od 1.000.000,00 (milion) do 10.000.000,00 (deset miliona) dinara, ili oduzimanjem 6 do 15 bodova, ili kaznom od 6 do 15 negativnih bodova za dobijanje prve informacije od UEFA. U zavisnosti od svih okolnosti konkretnog slučaja, organ koji izriče kaznu može kumulativno da izrekne novčanu kaznu ne manju od 1.000.000,00 (milion dinara), zajedno sa kaznom oduzimanja bodova ne manjom od 6 bodova, odnosno 6 negativnih bodova.

klub – oduzimanjem od 6 do 30 bodova, ili kaznom od 6 do 30 negativnih bodova, za dobijanje druge informacije od UEFA,

– klub – diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja iz ovog člana Pravilnika;

-fudbalski radnici ­ – zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju do godinu dana, za dobijanje prve informacije od UEFA;

– fudbalski radnici -­ zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju od godinu do dve godine, za dobijanje druge i svake naredne informacije od UEFA.

Uz to, Fudbalski savez Srbije je nedavno dodao i novi član Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na napuštanje terena u toku meča, što je u prethodnih nekoliko godina umelo da se desi na našim terenima.

Klub i igrači tima koji se u toku meča svojevoljno povuku sa terena, ili neaktivnim stavom na terenu (sedenje, ležanje, stajanje u mestu i sl.) odbiju da nastave meč, kazniće se:

– igrač koji inicira privremeni prekid igre – kaznom u trajanju od 6 meseci do godinu dana zabrane igranja;
– fudbalski klub učesnik Superlige i Prve lige Srbije – oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 500.000,00 (pet stotina hiljada) do 5.000.000,00 (pet miliona) dinara;
– fudbalski klub učesnik Srpske lige i nižih liga – oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 (sto hiljada) do 500.000,00 (pet stotina hiljada) dinara.

Kazne su predviđene i za trenere ili fudbalske radnike koji podstrekavaju privremeni prekid igre – i biće kažnjeni od šest do osam godina van fudbala.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter