in ,

POBEDAPOBEDA

TALENTOVANI FUDBALER MONAKA ODABRAO DA IGRA ZA SRBIJU: Rođen u Lionu, otac mu je Srbin a majka Albanka!

FOTO: Twitter Screenshot AS Monaco

Dejan Kuzmanović, 17-godišnji fudbaler Monaka, izabrao je da igra za reprezentaciju Srbije, iako je rođen i živi u Francuskoj. 

Klub iz Kneževine potvrdio je da je momak rođen u Lionu dobio poziv da zaigra za U17 selekciju “orlova” u prijateljskim mečevima sa Bosnom i Hercegovinom 20. i 22. aprila u Zenici.

Dejan ima veoma zanimljivu životnu priču, rođen je u Lionu, ne samo on već i njegov otac, Srbin. Majka mu je Albanka, ali ljubav ne zna za nacionalnost. Od početka je znao da će igrati za Srbiju.

“I baba i deda su mi Srbi, a otac je rođen u Francuskoj, kao i ja. Odrastao sam sa roditeljima iz različitih kultura i zemalja. U krvi sam ipak Srbin, iako sam odrastao kao Francuz. Ponosan sam na svoje korene i bila bi mi čast da nastupam za Srbiju“ – govorio je Kuzmanović 

A čime je zaslužio taj poziv objašnjava Manu Dos Santos, njegov trener u Monakovoj U17 selekciji:

“On je neko ko zaista voli da brani. Njegov prvi kvalitet je duel igra. I baš na tome mora najviše da radi, jer toliko voli duel da mora da ovlada svojim intervencijama. Jer to što on ima je retkost u današnjem fudbalu. Ima mnogo defanzivaca koji se oslanjaju samo na anticipaciju, na oduzetu loptu, ali nemaju tu ravnotežu, ni snagu u duelu sa protivnikom. To je Kuzmanovićev kvalitet. Ali naravno ima prostora za napredak, taktički, u igri, u postavljanju.“

Duel igra je, dakle, najveći Kuzmanovićev kvalitet i u Monaku su odavno svesni da je to posledica njegovog balkanskog temperamenta. Toliko izraženog da ga je nekad teško kontrolisati.

“Za Slovene često kažu da su vrele krvi. Takav je i moj temperament od malih nogu. Prihvatam samo pobede, ne dozvoljavam sebi da pružim išta manje od onog najboljeg“ – decidiran je Kuzmanović.

Priznaje ipak da nije uvek bio takav. Isprva čak nije ni voleo fudbal, ali ga je otac odveo u Viljerban, predgrađe Liona, i klub AS Tonkin. Tamo je zavoleo “bubamaru”.

“Bio sam prilično stidljiva osoba, zatvoren u sebe. Previše stidljiv. Ali promenio sam se. Sada sam borac“ – kaže Dejan i dodaje da je “i morao”, pošto je već sa 13 godina otišao u omladinsku akademiju Dižona:

“Sa 13 godina sam se osamostalio. Zaista sam rano otišao iz kuće. Morao sam da sazrim. Te godine su me formirale kao ličnost.“

Sada samo sanja dan kada će postati profesionalni fudbaler.

“Od današnjih igrača uzor mi je Serhio Ramos, ali pre njega – Nemanja Vidić. Pre svega jer je Srbin kao i ja. To su defanzivci jaki u duelima, čisti. Pride su tehnički sjajni, lideri njihovih timova i na terenu i u svlačionici“ – iskren je Kuzmanović.

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

KUMAN PRED EL KLASIKO: ‘Voleo bi da Mesi reši!’

MAKSIMOVIĆ NA RASKRSNICI: Bira između velikana!