0
Evropske lige

FOTO: Twitter screenshot

NIKOLIĆ OTKRIO KLJUČ USPEHA ZA BOLJU IGRU LOKOMOTIVE: Primenio je filozofiju poznatog srpskog stručnjaka! (FOTO)

Objavljeno: 02.04.21 u 14:55

Marko Nikolić predvodi tim Lokomotive iz Moskve, a jesenje i prolećne partije su dva lica moskovskog tima ove sezone.

Marko Nikolić je nakon plasmana prošle sezone u Ligu šampiona sa moskovskom Lokomotivom, malo lošije počeo novu sezonu, pa se njegova ekipa nalazila na tek devetom mestu nakon prvog dela šampionata.

Ipak, posle zimskih priprema kockice su se složile, te je sada Nikolićeva četa ponovo u igri za elitno evropsko klupsko takmičenje.

O celoj sezoni, bivši strateg Partizana govorio je za ruski Sports.

“Ovo nije izgovor za loše rezultate jesenas, već objašnjenje zašto su se velike promene dogodile tokom zime. Imao sam želju da ih napravim ranije, ali tokom leta i jeseni je bilo teško govoriti o stabilnosti. Na jesen je glavni kriterijum za određivanje sastava bilo zdravlje igrača, u normalnim uslovima to ne bi trebalo da bude tako. Ipak, mislim da je o početku promena bilo moguće razgovarati već na jesen – na kraju krajeva, Lokomotiva je sa 4-2-3-1 prešla na 4-4-2. Postoji mala razlika, to nije čak ni sama formacija, već uloge igrača, principi igre”, obrazložio je Nikolić.

Rekao je i ko je imao najveći uticaj na njegovo shvatanje fudbala i na kom delu igre je najviše radio sa ekipom u poslednje vreme.

“Najlakše je uvesti promene kod prekida, potrebno je najmanje vremena. Ako pogledate, moji timovi su uvek postizali mnogo iz tog segmenta. Sada je Lokomotiva najbolja ekipa u odbrani, primili smo samo jedan gol. Mislim da tu ne treba dodavati penale, oni su posebna priča. Za mene su prekidi korneri i slobodni udarci. Blisko sam sarađivao sa Radomirom Antićem, jedinim trenerom koji je radio u Real Madridu, Barseloni i Atletiko Madridu. Poslednjih pet-šest godina moji timovi treniraju u Marbelji – tamo je Antić imao kuću u kojoj sada živi njegova supruga. Antić je mnogo vremena posvetio prekidima. U sezoni 1995/96 osvojio je Primeru i Kup Španije sa Atletikom, a najviše pogodaka postigli su upravo iz prekida. Ne stidim se da priznam da je njegova filozofija jako uticala na mene, opšti principi se verovatno vide i sada”.

FOTO: Screenshot

Ne pamti kada je polusezonu okončao na devetom mestu gdegod da je radio.

“Na početku trenerske karijere bio sam zabrinut nakon svakog poraza, ali takav stav nije ispravan. Ako trener prolazi kroz to, neće moći da prenese pozitivnu energiju i samopouzdanje igračima. Pre mečeva dobro spavam, posle – i ne baš, jer adrenalin još uvek igra, ali na sledećem treningu trebalo bi da dođete već u normalnom stanju i donesete prave odluke nakon neuspeha. Završili smo deveti posle prvog dela sezone, ne sećam se da li sam ikad bio deveti. Ovoga nije bilo ni u Radu, koji nikako nije najveći tim u Srbiji, a poslednjih godina moji timovi zauzimaju samo prva i druga mesta. Nezadovoljan sam četvrtim mestom, ali ovde je bilo deveto – nisam mogao mirno da živim sa svešću o ovome”, rekao je Nikolić, koji tako nastavlja “jurnjavu” do kraja sezone za Ligu šampiona.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter