0
Evropske lige

FOTO: Twitter

‘FUDBAL BI BIO BOLJI BEZ OFSAJDA’: Čuveni Holanđanin se zalaže za novo pravilo!

Objavljeno: 25.03.21 u 17:45

Legenda holandskog fudbala, Marko van Basten, želi da se u fudbalu izbriše pravilo ofsajda kako bi se igra učinila spektakularnijom.

Van Basten je tu promenu predložio još 2017. godine u vreme kad je bio tehnički direktor FIFA.

On je uveren da bi igra ukudanjem ovog pravila bila daleko interesantnija za gledanje.

U intervju za ‘Skaj Sport’ Van Basten je pojasnio zašto se zalaže za ovako drastičnu promenu.

I dalje se zanimam za pravilo ofsajda jer sam ubeđen da to nije dobro pravilo. Barem bih pokušao da dokažem da je fudbal moguć i bez ovog pravila, uveren sam da bi bio bolji bez njega. Fudbal je fantastična igra, ali i dalje tvrdim da moramo da uradimo više da ga unapredimo, da bude spektakularniji, interesantniji, uzbudljviji. Moramo da radimo na tome – kaže čuveni as.

On ističe da bi ukidanje pravila o ofsajdu naterala timove da budu taktički drugačiji i prilagodljiviji.

Timovi bi našli način kako da igraju bez toga. Ako nemate tu liniju ofsajda, defanzivna linija bi se pomerila unazad jer bi se plašili da im protivnik ne dođe iza leđa. Ipak, ako se branite preduboko u zoni kaznenog prostora, biće previše igrača unutra i golman neće videti ništa, tako da će svi znati da to nije rešenje. S druge strane, kad se branite, ako nema ofsajda, uvek ćete imati igrača ili dva napred kojim ćete moći da date loptu. Problem je što sada imamo ofsajd pravilo i koliko često pričamo o tome? Vrlo često. Ako ne bismo imali ofsajd, bilo bi i manje problema i timovi bi našli druga rešenja za dobru igru koja bi isto tako bila spektakularna kao i sad, samo bez jednog lošeg pravila. Bilo bi lepo sve to testirati – zaključio je Van Basten.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter