0
Domaći fudbal

‘SANJAM TAJ DAN DA PONOVO DOĐEM NA MARAKANU’ – Bivši as Crvene zvezde: ‘Piksi je institucija, fudbalski genije’

Objavljeno: 21.03.21 u 15:30

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Igor Burzanović, govorio je o vremenu provedenom na Marakani, ali i novom selektoru Srbije, Draganu Stojkoviću Piksiju.

Burzanović je u intervjuu za ‘Informer’ otkrio kako pamti taj period, a poznato je da je ofanzivac za Zvezdu igrao u periodu od 2007. do 2009. godine, a sada pomno prati šampiona Srbije.

MOŽDA CE VAS ZANIMATI

– Ne da sam u toku, nego 24 časa dnevno pratim sve što se dešava sa Zvezdom. Generalno sam uvek pratio, a pogotovo sad kad je moj brat Nenad Milijaš u stručnom štabu. Čujemo se redovno, tako da sve znam šta se dešava u klubu. Srećan sam zbog Zvezdinih rezultata i uspeha poslednjih godina, kao da sam i lično u njima učestvovao. Mnogo se toga promenilo u odnosu na period kad sam ja bio u klubu. Sad je Zvezda stabilna, sa ozbiljnim ljudima u rukovodstvu – rekao je Burzanović i dodao da mu je žao što situacija nije bila tako dobra kada je on nosio crveno-beli dres:

– Kako da mi nije žao. Bio sam na ‘Marakani’ u najtežem periodu za Zvezdu. Za dve godine sam promenio osam trenera i četiri predsednika! Treneri su mi bili Bajević, Đurovski, Kosanović, Janković, Zeman, Janevski, Gogić i Pižon, a predsednici Piksi, Den Tana, Spasojević i Lukić. U Zvezdi sam zaradio 40.000 evra, a odrekao sam se 400.000 evra.

Dve godine je proveo na ‘Marakani’, a zaradio je samo 40.000.

– Malo ljudi zna kroz šta sam prošao. Došao sam u Zvezdu iz Budućnosti kao najveća zvezda prelaznog roka na Balkanu u zimu 2007. godine. Moj otac je bio zvezdaš i učio me od rođenja da volim Zvezdu. Dolazak na „Marakanu“ za mene je bio trenutak u kojem sam uživao. Potpisao sam ugovor za 40.000 evra, platu od 500 evra mesečno uz plaćen stan i hranu u kantini. Bio sam najbolji igrač Zvezde, a jedan jedini dinar nisam dobio. Onda kad je Marko Mišković zvanično došao u klub, tad sam na papiru dobio 120.000 evra po sezoni, ali od tih para ništa nisam video.

Šta se dogodilo?

– Na početku sezone 2008/09. došao Ilija Ivić na mesto sportskog direktora. Prvo je tražio da idem u Južnu Koreju i pristao sam, ali kad je rekao da bi to bila pozajmica onda sam odbio. Zar Zvezdina desetka da ide na pozajmice?! Nebitno o kojem se igraču radi. Na kraju sam pristao da u zimu odem u Budućnost na pozajmicu do kraja sezone. Na prvoj utakmici dam dva gola, a Ivić me zove i prvo što mi kaže:“E, baš to ti je trebalo.“ Poštujem ga i danas, kao i tad, ali rekao sam mu:“Odakle vam sloboda da me zovete?“ Iako sam i dalje bio pod ugovorom sa Zvezdom smatrao sam da nije u redu da mi to kaže.

Vratio si se s pozajmice i opet igrao standardno u Zvezdi?

– Posle 10 golova na 15 utakmica za Budućnost pozvao me Vladan Lukić, pošto je u međuvremenu opet došlo do promena u Zvezdi. Zvao me na hitan sastanak, a kod njega u kancelariji još Ivan Adžić i Maza Vasilijević. Dođem s menadžerom Zoranom Stojadinovićem, a oni mi maltene s vrata kažu: „Ti si novi kapiten Zvezde„. Rekao sam da nema potrebe za tim, oni su insistirali, ali sam odgovorio da mi traka ne znači, bez obzira što je to jedno od najvećih počasti koje možeš da imaš u fudbalu. Samo sam tražio: ‘Pustite me da igram, bar šest meseci, lako ćemo za traku‘.

Nakon svega Igor Burzanović ističe da bi se ponovo vratio na ‘Marakanu’.

‘Apsolutno! Meni je to san. Znaš šta, posle svega shvatio sam da je moja najveća ljubav Budućnost. Ona mi je dala sve u životu. Posle toga dolazi Zvezda, jer je na kraju ispalo da je to bio posao koji je trebalo odraditi. Najlepša uspomena na taj period su mi „delije“, koje su uvek bile uz nas i koje su bile najsvetliji momenat u tim teškim godinama. Drago mi je zbog njih što su dočekali da gledaju svoj tim u Ligi šampiona i što Evropa može da vidi njihova najbolja navijačka izdanja. Igrao sam posle u mnogim zemljama, ali nigde nema emocije kao na našem prostoru. To što sam osetio od mojih ‘varvara’ i od ‘delija’, to mi je najveća medalja za sve što sam postigao u karijeri. Ali da, opet bih došao u Zvezdu’, a na pitanje šta ako opet ne bi bilo novca odgovara:

Ma, opet bih radio bez dinara. Uživao bih u tome. Da budem pomoćni trener, ekonom, ma i vatrogasac na stadionu. Mene je otac od malih nogu „trovao“ Zvezdom. Sanjam taj dan da opet dođem na „Marakanu“.

Posle Zvezde si igrao za Nagoju kod Piksija i osvojili ste titulu. On je sad postao i selektor Srbije. Kakav je Piksi kao trener?

– On je institucija. Čovek za kojeg nema tajni u fudbalu. On sve zna, sve vidi, sve ume, fudbalski genije. Bio je Zvezdina zvezde, legenda reprezentacije. Kao trener je izvanredan. Sa igračima ima odličan odnos, njegovi treninzi su odlični, način na koji vodi utakmicu. Ne znam za boljeg. Igrači apsolutno uživaju u radu s njim. Meni je bilo fanstastično s njim i Boškom Đurovskim u Nagoji, a moram posebno da pohvalim i Piksijevu suprugu Snežanu, koja je prava lafica. Toliko inteligentna žena, koja zrači pozitivnošću i pravi je prijatelj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter