1
Fudbal

FOTO: FSS

PIKSI SE OBRATIO PRED POČETAK KVALIFIKACIJA: ‘Želim devet bodova iz ova tri meča, ne bavim se kalkulacijama’ (VIDEO)

Objavljeno: 19.03.21 u 12:10

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković obratio se javnosti povodom svog debija na klupi ‘orlova’ i početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Iz ‘Kuće fudbala’ u Staroj Pazovi održao je video-konferenciju na kojoj je prvi put javno odgovarao na pitanja srpskih novinara.

MOŽDA CE VAS ZANIMATI

Tema je početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

– Informacije koje imamo, a u svakodnevnom smo kontaktu, za sada očekujem da neće biti problema. Postoji naznaka da bi moglo da bude problema, ali verujem da do toga neće doći i da će svi igrači sa spiska se odazvati u našem kampu – započeo je Stojković.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

 

Odrađen je detaljan skauting rivala.

‘Mi smo kao ozbiljan tim i Savez uspeli da dobro analiziramo, a akcenat je bio na Republici Irskoj jer je to prvi meč i najveći izazov. Radi se o kvalitetnom timu i ne treba zaboraviti da nikada nikoga ne treba potceniti, bez obzira na rezultate. Moramo da budemo fokusirani na nas. Mi moramo da budemo bolji od izdanja koja smo imali priliku da gledamo u bližoj prošlosti. Očekujem i bez obzira na vremenske uslove i kratak period za pripremu, sve poteškoće prevazićemo i iskoristim svaki minut da igračima šta i kako treba raditi na terenu’.

O Škotskoj.

‘I dalje mislim da smo medicinski fenomeni, ali sve je rečeno sa metaforom. Da u muci nađemo vremena i prostora da se nasmejemo. Naravno da nikoga ne treba voditi na ispitivanja, ali to ne bismo želeli da se bilo kada ponovi kao u meču protiv Škotske. Uveren sam da nas više nećete gledati takve’.

‘Bio bih najsrećniji čovek kada bih mogao da utičem na raspored. Ali, ne možemo, moramo da igramo tada. Da budemo skoncentrisani i spremni za te izazove, ma kako se zvao protivnik. Ponavljam, ne zanima me ime protivnika, samo moj tim’.

Sistem igre?

– U glavi već imam nešto što želim da sprovedem, ali još je rano o tome pričati. Da pojasnim neke stvari, sistem i jeste i nije važan. BItniji su principi i da li igrači to koriste u ofanzivnom i defanzivnom delu. O tome se radi. Ako neko kaže da je 3-5-2 loš sistem, a protiv Rusije je bilo 5:0 i dobili smo u Norveškoj opet sa trojicom pozadi… Zašto bi odbrana bila najgori deo tima? Iz svakog sistema može da se izvuče maksimum, a ja ću se opredeliti za formaciju u kojoj će tim biti na terenu. Ono što budete videli od gore je nebitno, opredeliću se za formaciju za koju smatram da će nam doneti igru i rezultat. Nije garancija ni četiri ni tri beka da ćete pobediti, već od principa koje trener treba da pokaže i igračima kaže u datom momentu šta da rade. Želim da budemo organizovana ekipa – podvukao je reč ‘organizovana’ Piksi.

Izbegao je pitanje o novom kapitenu, uz napomenu da zna ko će to biti:

‘Saopštiću to igračima u ponedeljak pre večere. Ali, kapiten nije bitan, već kolektivni duh’.

Da li se bavi kalkulacijama?

Želim devet bodova iz ove tri utakmice. A šta ćemo osvojiti, videćemo. Metaforično, kada bih znao, igrao bih kladionicu. Idemo na pobedu, želimo pobedu. Ne bavim se kalkulacijama, ovde moramo, Azerbejdžan sigurno… Koga još možemo da pobedimo sigurno. Luksemburg će biti najteža utakmica, zapamtite to‘.

Mitrović?

– Puno ga cenim. Do danas šta je uradio za nacionalni tim je impresivno. Nema sumnje da će probiti brojku od 38 golova, a blizu je. Naravno, svi smo svesni toga, ali i on je. Mora da povrati samopouzdanje, ja sam tu da mu dam podršku. Ako ćemo pošteno, u poslednjih dva ili tri meseca, možemo da izračunamo tačno koliko je igrao. Ali i pored tog neigranja, ipak sam ga stavio na spisak. Mnogo me je ljudi pitalo zašto Mitrović, ako ne igra. Pitaju me sa pravom. Ali ja verujem u njegovu moć, iako je u nokdaunu pogotovo posle penala protiv Škotske. Biće on onaj stari – rekao je selektor.

Tandem Jović-Mitrović?

‘Lepo to zvuči, moguće je. Neću ništa da obećavam, ali ako to javnost zadovoljava da ih vidi na terenu zajedno, ja ću im rado izaći u susret ako će to doneti dobro ekipi’.

Vlahović?

– Pred njim je prelepa karijera. Ne treba da čita novine previše i gleda INstagram. Mora da ostane čvrsto na zemlji i sav fokus usredsredi na svoj posao, bude profesionalac i daje golove. Oni su samo kruna njegovog mukotrpnog rada i davanja za tim .Daleko od toga da nema talenat i jako mi je drago da se razvija u pravu ‘devetku’ koja će nam značiti puno u budućnosti, ali i za evropski fudbal – rekao je Stojković i poentirao:

‘Nije loše ni sva trojica, videćemo’.

Potom je usledilo pitanje o nedisciplini i nadobudnim igračima koji su pravili probleme u nacionalnom timu, te da li Stojković može da ih prevaspita.

‘Recite mi samo koja trojica i svi odmah idu kući. Samo mi dajte imena i fakat da je to što rade na pogrešan način. Obećavam vam da će odmah sa torbom da se vrate kući. Ima puno neistina i tračeva. Svi koji su bili ranije i koji su sada sigurno poseduju taj patriotski duh u sebi. Ne verujem da ima u njima kalkulacija da hoće ili neće da igraju. Bilo je nekih stvari i pitanje je da li su neki stvarno bili povređeni ili su se čuvali za klub. To neće smeti da rade. Tu ću biti vrlo rigorozan. Ako neko i pokuša to da uradi, u svoju korist, a na uštrb reprezentacije. Ali, računam na njihovu inteligenciju. A nedisciplina se neće tolerisati i može da se zove kako god hoće. Voleo bih da mi date ime i održaću svoju reč, odvešću ga sam do aerodroma’.

 

https://www.youtube.com/watch?v=imaKiIpfdaQ

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter