0
Analize

FOTO: Youtube screenshot

KONAČNA FORMA NOVE LIGE ŠAMPIONA? Anjeli: “Mislim da je švajcarski sistem divan.“

Objavljeno: 09.03.21 u 22:03

Anjeli najavljuje konačnu formu nove Lige šampiona, menjao bi finansijski fer-plej i da elitni klubovi ne kupuju igrače jedni od drugih!

Kako stvari stoje Liga Šampiona bi uskoro mogla da se igra u novom obliku. Ako plan bude brzo usvojen, u šta je Anjeli ubeđen, takmičenje bi trebalo da oživi u roku od 3 do 4 godine, tačnije najranije do 2024.

Dogovor o novoj “idealnoj” Ligi šampiona je neizbežan, a prvi čovek Juventusa se zalaže za proširenje Lige šampiona i pravljenjem reforme na vrhunskom nivou koja bi smanjila broj utakmica koje na godišnjem nivou u domaćim okvirima odigraju engleski klubovi.

Očekuje se da će Uefa usvojiti plan za proširenje koji podrazumeva 36 timova, od kojih će svaki odigrati po deset utakmica u grupnoj fazi. Reč je i o takozvanom “Švajcarskom sistemu” koji bi klubove iz svih grupa objedinio u jednu tabelu.

MOŽDA CE VAS ZANIMATI

Anjeli je ubeđen da će ovakav sistem odlično funkcionisati i dodao je:

“Mislim da smo veoma blizu mojoj idealnoj Ligi šampiona, mislim da je švajcarski sistem divan. Mislim da će otvoriti mnoge mogućnosti svim učesnicima. Omogućava im veće šanse za nokaut fazu, koja je esencija ovog takmičenja. Vrlo smo blizu novom formatu, možda nas deli samo par nedelja.“

Kod ovakvog takmičenja neke lige moraće da smanje broj utakmica u domaćim prvenstvima, poput Premijer Lige, kojoj ovaj sistem zapravo i ne odgovara upravo iz tog razloga. Anjeli misli da će i oni u nekom trenutku morati da popuste.

“Kada se osvrnemo na prošlost, Liga šampiona je imala četiri utakmice više nego što je danas slučaj. Ravnoteža koju želimo da postignemo je da evropska takmičenja nose sa sobom jednu trećinu ukupnog broja utakmica, a domaća dve. Prostim gledanjem na kalendar zaključujemo da Engleska ima maksimum od 53 meča. Ako ne grešim, Nemačka ima 43, kao i Italija“, pojašnjava Anjeli.

On je takođe razgovarao sa ostalim članovima Evropske asocijacije klubova da se uspostavi novi sistem transfera po kojem klubovi koji igraju Ligu šampiona neće moći da kupuju igrače jedni od drugih, već da se okrenu niže rangiranim klubovima.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter