0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

EVROPSKA SEZONA ZA PAMĆENJE: Od Gibraltara do Milana!

Objavljeno: 26.02.21 u 15:47

Iza Crvene zvezde je još jedna uspešna evropska sezona. Četvrtu godinu zaredom crveno-beli bili su učesnici grupne faze nekog kontinentalnog takmičenja, a drugi put u poslednjih 25 godina prezimili su u Evropi!

Ovosezonska Zvezdina evropska priča u kvalifikacijama za Ligu šampiona počela je u avgustu protiv gibraltarskog šampiona – Evrope. Zbog situacije sa korona virusom, odlučeno je da se u kvalifikacijama igra samo jedna utakmica i to je bio jedini put da su fudbaleri Zvezde igrali na svom stadionu tokom leta u Evropi. Rutinski je savladan prvak Gibraltara, kada je trostruki strelac bio Ben, a dvostruki Ivanić za ubedljivu pobedu – 5:0. Potom je savladana Tirana minimalnim rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Tomane. Treća runda kvalifikacija donela je Crvenoj zvezdi put na Kipar i duel sa Omonijom na stadionu „GSP“. Iako su fudbaleri Crvene zvezde imali terensku inicijativu i daleko više izglednih prilika, regularni deo susreta završeno je nerešeno – 1:1. Strelac je bio Ivanić. Nakon produžetaka rezultat je ostao nepromenjen i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Crveno-beli nisu imali sreće sa bele tačke i morali su u plej-of za Ligu Evrope. Sigurno je da do ovakvog epiloga najverovatnije ne bi došlo da su izabranici Dejana Stankovića imali priliku da odigraju revanš u Beogradu.

Protivnik Crvene zvezde u borbi za grupnu fazu Lige Evrope bio je jermenski Ararat. Zbog ratnih sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, utakmica se igrala na neutralnom terenu. Ponovo Kipar i Nikozija, ponovo stadion „GSP“. Crveno-beli su od starta krenuli veoma ofanzivno i nametnuli svoj ritam. Golovima Kataija i Falćinelija rešilo su pitanje pobednika, a Ararat je do kraja uspeo samo da ublaži poraz za konačnih 2:1.

Pred žreb za grupnu fazu Lige Evrope Zvezda je stavljena u drugi šešir. Tome su doprineli sjajni rezultati koje je Crvena zvezda pravila u evropskim takmičenjima prethodne tri godine pod vođstvom Vladana Milojevića. Žreb je smestio ekipu u grupu sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

U prvom kolu crveno-beli su gostovali Hofenhajmu. I pored poraza od 2:0, fudbaleri Zvezde ostavili su dobar utisak i bili ravnopravan rival ekipi koja je nekoliko dana ranije deklasirala Bajern. U drugom kolu na stadionu „Rajko Mitić“ gostovao je Slovan Liberec. Čehe je sa dva pogotka načeo Ben, a u finišu  prvog poluvremena Slovan je smanjio rezultat. Drugo poluvreme donelo je goleadu Zvezde. Golovima Kataija, Gajića i Falćinelija, crveno-beli ostvarili su ubedljiv trijumf – 5:1. Sledeći gost na stadionu “Rajko Mitić” bio je Gent. U “tvrdoj” utakmici, fudbaleri Zvezde pobedili su sa 2:1, a mrežu Belgijanaca tresli su Kanga i Katai. Usledio je gostovanje Gentu. Crvena zvezda je sjajno odigrala i golovima Petrovića i Milunovića slavila sa 2:0. Sledeći je na „Marakanu“ stigao Hofenhajm. Bila je to još jedna “tvrda” utakmica, bez mnogo prilika za gol. Remi bez golova odgovarao je obema ekipama, koje su se plasirale u nokaut fazu. Hofenhajm sa prvog, a Crvena zvezda sa drugog mesta. Poslednji susret u Češkoj nije imao takmičarski značaj. Crveno-beli su imali inicijativu, ali je susret završen najnepopularnijim rezultatom – 0:0.

Žreb za šesnaestinu finala Zvezdi je dodelio za protivnika italijanski Milan. U tom trenutku vodeća ekipa Serije A sa izuzetno jakim sastavom. Antologijski dueli dva tima iz 1988. i 2006. davali su ovom duelu istorijsku dimenziju. Prvi susret u Beogradu završen je remijem 2:2. Crvena zvezda se hrabro suprotstavila, bila ravnopravan rival, golovima Kange i Pavkova u nadoknadi vremena izborila aktivan rezultat pred revanš. Sinoćni revanš na „San Siru“ pokazao je sav kvalitet Crvene zvezde. Milan je rano poveo iz jedanaesterca, ali to nije obeshrabrilo crveno-bele. Preuzeli su potpuno terensku inicijativu, stvarali šanse i stigli do izjednačenja preko Bena. I u drugom poluvremenu Zvezda je imala šanse da eliminiše rosonere, ali nisu imali sreće u završnici i utakmica je završena rezultatom 1:1. Tako je Crvena zvezda eliminisana, iako nije poražena.

Fudbaleri Crvene zvezde su četvrtu sezonu zaredom igrali zapaženu ulogu u evropskim takmičenjima. U grupi su osvojili 11 bodova, a u nokaut fazi je nadigrala Milan. Napravljen je dodatni iskorak čime su crveno-beli značajno podigli klupski i nacionalni koeficijent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter