0
Evrokupovi

FOTO: FK Crvena zvezda

PONAVLJANJE ISTORIJE PROTIV MILANA: Antologijski mečevi crveno-belih i ‘rosonera’

Objavljeno: 22.02.21 u 15:15

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju ekipi Milana na ‘San Siru’ u okviru drugog meča šesnaestine finala Lige Evrope.

U prvoj utakmici crveno-beli su odigrali nerešeno (2:2) sa italijanskim timom.

MOŽDA CE VAS ZANIMATI

Kroz istoriju sa Milanom su se vodili antologijski dueli, a najčešći ishod bio je nerešen.

Prvu utakmicu Zvezda je protiv Milana odigrala davne 1988. godine pred  75.000 gledalaca na ‘San Siru’, a rezultat je bio 1:1.

Zvezdu je sa klupe predvodio Branko Stanković koji je sproveo dobru taktiku sa pet defanzivaca. Poslednju liniju crveno-belih činili su Najdoski, Radovanović, Ivanović, Jurić i Vasilijević, dok je zvezda napada bio Dragan Stojković  Piksi, koji je igrao sezonu iz snova u dresu crveno-belih.

Piksi je svojim fudbalskim umećem bio velika pretnja odbrani Milana. Štaviše on je i postigao pogodak u 47. minutu za vođstvo Crvene zvezde. Nažalost Milan je brzo izjednačio preko Virdisa. Zvezda je odigrala borbeno do kraja, tražili su pogodak crveno-beli najčešće preko Mrkele i Stojkovića, ali nije bilo sreće da se postigne još jedan gol. Utakmica je završena 1:1, a za fudbalere Crvene zvezde to je bio povoljan rezultat jer se revanš igrao u Beogradu.

Crveno-beli tim je dočekao Milan na svom stadionu dve nedelje kasnije. Pred 97.400 gledalaca Zvezda je igrala odlično i bila veoma blizu pobede. Međutim vremenska nepogoda u vidu guste magle je prekinula meč pri vođstvu naših od 1:0. Nažalost zbog vrlo slabe vidljivosti sudija Diter Pauli je odlučio da prekine meč.

Pošto utakmica nije bila nastavljena UEFA je donela odluku da se sutradan odigra potpuno nova utakmica. U ponovljenom meču Zvezde i Milana, crveno-beli tim je pokazao odličnu igru. Doduše gosti su preuzeli inicijativu na početku duela, ali su defanzivci uspeli da odbrane sve nalete Rosonera do 35. minuta kada je Van Basten uspeo da matira Stojanovića. Srećom vođstvo nije dugo trajalo. Igrao se 39. minut kada su crveno-beli došli do izjednačenja.  Posle dobrog prodora i asistencije Savićevića  kapiten ekipe Stojković je odličnim udarcem pogodio mrežu Galija. Naš tim je mogao i do totalnog preokreta i pobede kada je Mrkela u 89. minutu presekao loš pas Kostakurte, došao do kaznenog prostora, ali nije uspeo da matira golmana Milana. Utakmica je završena rezultatom 1:1.Tokom produžetaka nije bilo promene rezultata,  pa se pristupilo izvođenju penala, gde je crveno-beli tim imao slabiju realizaciju od protivnika. Milan se plasirao u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona. Zanimljiva činjenica je ta da je upravo Milan osvojio ovo takmičenje nakon eliminisanja našeg kluba.

Još jedna antologijska utakmica između Zvezde i Milana, odigrana je pre manje od nedelju dana, u okviru prvog meča šesnaestine finala Lige Evrope. Crveno-beli su dobro ušli u utakmicu i stvorili dosta šansi. Igrao se 42. minut kada je Pankov imao dobru nameru da raščisti oštar pas Kastiljeha, ali umesto toga loptu je poslao  iza leđa Borjanu. Početkom drugog dela igre, u 52. minutu Falćineli je uputio udarac ka golu, ali je lopta  pogodila Romanjolija u ruku, pa je arbiter pokazao na belu tačku. Gelor Kanga je preuzeo odgovornost i izjednačio rezultat. Na drugoj strani sedam minuta kasnije, Pankov je faulirao Ernandeza u šesnaestercu, koji je bio precizan sa jedanaest metara za novo vođstvo tima iz Italije. Igrala se nadoknada vremena kada je na scenu stupio Milan Pavkov. Bio je korner za crveno-bele koji je Kanga odlično izveo, a sjajni napadač je bio najviši u skoku i poslao loptu iza leđa Donarume. Time je postavljen i konačan rezultat 2:2.

Prema statistici, Crvena zvezda je često prolazila u narednu fazu takmičenja kada sa protivnikom odigra 2:2. Prva u nizu tih utakmica je protiv Bajerna 1991. godine kada je Zvezde na Marakani remizirala sa nemačkim gigantom, a zatim se i plasirala u narednu fazu takmičenja. Te godine crveno-beli su osvojili Kup evropskih šampiona.

Druga utakmica odigrana je protiv Salcburga, gde su fudbaleri Crvene zvezde nakon odigranih 2:2 u Austriji prošli u grupnu fazu Lige šampiona. Treća utakmica odigrana je protiv Jang bojsa u Švajcarskoj kada je crveno-beli tim još jednom remizirao (2:2) i plasirao se u grupnu fazu Lige šampiona.

U taboru šampiona Srbije veruju da će se istorija ponoviti i ovog puta protiv Milana, pošto rezultat iz prve utakmice asocira na navedene mečeve.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter