1
Fudbal

FOTO: FSS

SELEKTOR ROGIĆ OBJAVIO SPISAK: Evo na kojih 28 fudbalera računa

Objavljeno: 18.02.21 u 12:35

Novi ciklus, novi selektor omladinske selekcije Srbije (U19), ime naravno poznato fudbalskoj javnosti, trener velikog znanja i zavidnog iskustva, nekada važan adut u stručnom štabu Radomira Antića na putu do SP u Južnoj Africi, ali i u selekciji Gane, Partizana, kineskih Šandonga i Hebeija, ostavio je trag i u Talinu, poljskoj Arki – Aleksandar Rogić.

Dovoljno razloga za ‘upoznavanje’ na novoj funkciji, sve pred dve provere sa Bosnom i Hercegovinom (23.02 – 13,00 i 25.02 – 12,00) u SC FSS u Staroj Pazovi.

Prve utiske kao selektora omladinske reprezentacije, planovi i ideje izneo je Aleksandar Rogić.

– Osećam veliku privilegiju i zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost. Odgovornost pre svega prema momcima koji se nalaze u fazi karijere koja za mnoge može biti prelomna, na prelasku iz omladinskog u seniorski fudbal. Taj put od talentovanog momka do vrhunskog igrača, upravo u ovoj fazi ima najviše prepreka. Ujedno, privilegija je biti u poziciji da svojim radom i odnosom možemo, nadam se, pozitivno uticati na njihov razvoj. Zato sam zahvalan direktoru Nikoli Lazetiću na pozivu, kao i sportskom sektoru FSS-a na ukazanom poverenju.

Krajnji cilj mog rada je da do juna 2022, imamo potpuno pripremljenu i selektiranu ekipu spremnu za uspešan nastup u sledećem ciklusu mlade reprezentacije. To ćemo postići tako što ćemo prepoznati fundamentalne vrednosti koje će nas, od grupe individualaca, napraviti snažnim timom. Takođe, vrlo je bitno usavršiti model igre, koji će nam donositi rezultate, afirmisati pojedince, ali koji će biti atraktivan i učiniti ponosnim svakog ko gleda kako igra naša reprezntacija. Na tom putu imamo i mikrociljeve, pre svega usmerene na elitnu rundu kvalifikacija za EP reprezentacija do 19 godina, koje imamo već krajem marta.

U svakom slučaju, moramo biti u korak sa trendovima modernog fudbala, postaviti vrhunske zahteve ispred igrača, obezbediti im apsolutno profesionalan tretman svih ljudi uključenih u rad sa njima, pa ćemo videti gde smo u odnosu na konkurente.

Poznat je spisak igrača za prvu akciju, da li je to kostur igrača za naredni ciklus kvalifikacija i da li ste mogli na sve da računate?

– Ova reprezentacija je poslednju utakmicu odigrala u decembru 2019. Zbog Covida – 19 je praktično izgubljena jedna cela reprezentativna godina. Veliki deo igrača je već dugo član ove reprezentativne generacije i prestavljaju kostur tima dugi niz godina. Međutim, pojavili su se i pojedinci koji su odigrali dobru jesen u Superligi i Prvoj Ligi Srbije i kao takvi zaslužili šansu. Pored pozvanih igrača želeo sam da sa nama budu i Filip Bačkulja (Juniors Austrija) i Dejan Tetek (Reding Engleska). Pošto nije FIFA termin, a njihovi klubovi igraju utakmice 23.02, Juniors, filijala LASK-a, nije pustio Bačkulju, dok postoji mogućnost da Tetek bude sa nama na drugoj utakmici sa Bosnom. Svi drugi igrači koje sam želeo nalaze se na spisku, nadam se da neće biti povreda na utakmicama za vikend i da će svi zdravi doći na okupljanje.

Dešavalo se ranije da klubovi svoje interese stavljaju ispred interesa reprezentacije. Može li tome da se stane na put i da selekcija svaku akciju dočekuje u najboljem sastavu?

– Ne bih komentarisao te okolnosti od ranije, ne znam razloge. Ovaj spisak je upravo pokazao da je reprezentacija iznad svih, apsolutno svi domaći klubovi su nam izašli u susret i to mora da bude princip i ubuduće. Svi smo na istom zadatku.

Kvaliteta rivala koji nas očekuju u kvalifikacijama, zbog sutuacije sa Covidom -19 bilo je ranije problema i neizvesnosti oko odigravanja utakmica i termina?

U grupi smo sa Jermenijom, San Marinom i Holandijom, a dalje ide samo pobednik grupe. Holandija, kao domaćin, ali i prvak Evrope među igračima 2002. iz 2019. godine, je favorit grupe, ali učinićemo sve da se kroz ovaj dvomeč sa Bosnom, i uskoro u prijateljskom meču sa Rumunima, što bolje pripremimo za prvi meč sa Jermenima i dalje za ceo turnir. Nijednu utakmicu nećemo početi bez ogromne želje da pobedimo i odigramo dobro i prepoznatljivo, tako i na turnir idemo sa ambicijom da pobedimo.

Situacija oko Covid-19 nije stabilna u Evropi, postoji Čak i mogućnost odlaganja turnira i takmičenja, ali mi moramo da se spremamo kao da će se igrati, da imamo maksimalan fokus, a videćemo šta će odlučiti UEFA u vremenu ispred nas – jasan je Aleksandar Rogić, selektor omladinske reprezentacije Srbije.

FOTO: FSS

Na spisku selektora Rogića za dva testa protiv Bosne i Hercegovine nalazi se 28 igrača: golmani Lazar Slavković (Teleoptik), Filip Stanković (Inter), Andrija Katić (IMT), odbrana Viktor Rogan (Čukarički), Uroš Lazić (Grafičar), Stefan Despotovski (Grafičar), Uroš Drezgić (Čukarički), Vuk Bogdanović (Voždovac), Luka Subotić (Teleoptik), Aleksandar Lukić (Crvena zvezda), Aleksandar Kadijević (Čukarički), Nenad Perović (Mladost, Lučani), srednji red Aleksa Đurasović (Spartak ŽK), Andrej Blagojević (Teleoptik), Dejan Tetek (Reding), Andrija Radulović (Crvena zvezda), Miloš Pantović (Crvena zvezda), Nemanja Jović (Partizan), Jovan Lukić (Čukarički), Denis Stojković (Partizan), Branislav Knežević (Mačva), Mitar Ergelaš (Čukarički), Nikola Stanković (Grafičar), Luka Cvetićanin (Voždovac), Nikola Čolić (Partizan), napad Ilija Babić (Grafičar), Nemanja Kos (Mladost, Lučani), Vukašin Bogdanović (Kabel). 

U stručnom štabu, pored selektora Rogića, nalaze se pomoćnici Miloš Ćirić, Milovan Sikimić, Milan Kostić, Lazar Tomić, doktor Milisav Popić, fizioterapeut Darko Nikolić i tim menadžer Marko Čolić.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter