2
Domaći fudbal

FOTO: Privatna arhiva

VLADAN RAKOČEVIĆ ZA HOTSPORT: Iz Nikšića do vrha svetskog fudbala!

Objavljeno: 13.02.21 u 22:01

Fudbal je zavoleo još kao dete. Čitavo detinjstvo lopta mu je bila glavna igračka. Kasnije, kao dečak počeo je da trenira u FK Sutjeska u Nikšiću, gde je ostao do kadeta, kada je zbog saobraćajne nesreće morao da prekine da se profesionalno bavi fudbalom.


Tada, kao 16-godišnjak prestaje da igra, da radi ono što voli najviše na svetu, prema čemu ima najveću strast.

Ipak, kako to samo fudbal zna, u godinama koje predstoje ovaj mladić iz Nikšića postaće deo fenomenalne fudbalske priče, a ovaj pisac, u trenutku pisanja ovog teksta, biće srećan jer njegov notes postaje bogatiji sa još jednom prelepom pričom, koja će, siguran je, inspirisati mnoge mlade ljude da nikada ne odustaju od svojih snova.

MOŽDA CE VAS ZANIMATI

Vladan Rakočević (33) jedna je od najzanimljivijih ličnosti crnogorskog i regionalnog fudbala. Iako veoma mlad, Rakočević je već prepoznat kao jedan od najboljih stručnjaka za marketing u sportu, pa je od nedavno angažovan kao koordinator za međunarodni razvoj FK Crvena zvezda.

Za naš portal rekao je da je period studiranja bio prekretnica za njegovu karijeru.

„Završio sam marketing menadžement, a kasnije se usko specijalizovao za sportski marketing. Povod za to, osim ljubavi prema sportu, bio je pregršt ideja, koje imam u marketinškom smislu. Trenutno, postoji na desetine projekata u sportskom marketingu, koji su zaštićeni kao moja intelektualna svojina, a kojima, među klubovima, sportskim organizacijama i savezima, marketinškim kompanijama, polako i stpljivo krčim put“, rekao je na startu razgovora Rakočević i dodao: „Konkretno, prekretnica u mojoj karijeri bila je ideja, ili da kažem projekat, koji sam osmislio sa prijateljem, a za koji sad već mogu da kažem da će biti revolucija u sportskom marketingu“.

FOTO: Privatna arhiva

Znanje i veštine u marketingu, ljubav prema fudbalu, preporučile su Rakočevića mnogim fudbalskim klubovima i sportskim organizacijama, kao pravu adresu na kojoj uvek mogu dobiti dobar savet. Upoznao je mnogo ljudi iz sveta fudbala, poznatih i nepoznatih.

„Moram da kažem, da su na mene najjači utisak uvek ostavljale manje popularne ličnosti, nego one za koje svi znaju. Ti ljudi, mahom su iza sebe imali neku životnu priču, koja je mene inspirisala da i ja nastavim da napredujem i jurim svoje snove. Konkretno, apostrofirao bih Duška Đurovskog, koji je na mene ostavio prilično jak utisak“, rekao je Rakočević.

Pored legendi regionalnog fudbala i sportskih radnika, Rakočević je upoznao i neke svetske ličnosti.

„Ostvario sam kontakt sa Rafaelom Benitezom, trenerom Njukasla i legendarnim španskim stručnjakom, osvajačem Lige šampiona, nekadšanjim trenerom Real Madrida i Liverpula. Kontaktirao me je, sa željom da ostvarimo saradnju u oblasti marketinga, ali nažalost, do saradnje nije došlo, iz razloga što Premijer liga ima potpisan marketinški ugovor sa jednom kompanijom, pa je svaka saradnja klubova sa nekim drugim agencijama ili ličnostima, morala da naiđe na njihovo odobrenje, što se nažalost nije desilo“, kazao je Rakočević i rekao: „Bilo je kontakata sa mnogim velikim klubovima, sa kojima ću, siguran sam ostvariti saradnju“.

Iskoristili smo priliku da Rakočevića upitamo i za crnogorski fudbal.

„Kao što znate, crnogorski fudbal je već duže vremena u velikom problemu, kako klupski tako i reprezentativni. Klubovi se suočavaju sa ogromnim problemima kada su finansije u pitanju. S ozbirom da smo mala zemlje, samim tim i malo tržište imamo ograničen potencijal kada je u pitanju razvoj komercijalnih i marketinških aktivnosti“, istakao je Rakočević.

Većina klubova se finansira iz opštinskih budžeta.

„Jednim delom i od pomoći Saveza, koja je i više nego skromna. Takva situacije je prosto neodrživa na duže staze i u tom pogledu moramo da damo novu vrednost, kako bi se proširili na veća tržišta. Moramo da obezbedimo klubovima da imaju održivo samofinansiranje“, dodao je naš sagovornik.

Problem je, smatra Rakočević i rad sa mlađim kategorijama.

„Taj problem reflektuje se i na reprezentaciju pa tako ne uspevamo da proizvedemo kvalitetne igrače. A mlada reprezentacija koja mora da hrani A selekciju, u poslednjem kvalifikacionom ciklusu završila je iza Farskih Ostrva. To dovoljno govori da su problemi nesagledivih razmera na svim poljima i da su promene neophodne. Ako me pitate gde treba da bude crnogorski fudbal, moj odgovor je da mora da bude rame uz rame sa regionom. Ali na žalost, trenutno i za regionom zaostajemo mnogo po svim parametrima“, zaključio je Rakočević.

0
2

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter