0
Fudbal

ALEKSANDAR MITROVIĆ, EDIN DŽEKO, GORAN PANDEV, RAZVOJNI CENTAR ZA MLADE I REGION LANSIRALI SU PROJEKAT: „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“ (FOTO)

Objavljeno: 07.02.21 u 14:18

Aleksandar Mitrović, Edin Džeko, Goran Pandev, region i omladinska organizacija Razvojni centar za mlade (RCM) lansirali su regionalni fudbalski projekat „Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu“. Najavljujemo da će proslavljeni fudbalski reprezentativci, igrači koji su sa kapitenskom trakom predvodili i predvode fudbalske reprezentacije Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije biti ambasadori projekta na šta smo izuzetno ponosni, posebno jer za prijatelja projekta imamo i dugogodišnjeg ambasadora UNICEF Edina Džeka.

Dvogodišnja aktivnost biće realizovana kroz Erasmus+ program Evropske unije, a podršku su pružili i mnogi sadašnji i bivši fudbaleri iz regiona: Milan Borjan, Zoran Bambi Tošić, Savo Milošević, Saša Zdjelar, Milan Rodić, Nemanja Milunović, Nemanja Mitrović, Milan Biševac, Boško Janković, Dejan Boske Damjanović i Nikola Gulan.

Konzorcijum projekta čine akteri iz oblasti sporta, omladinskog i obrazovnog sektora iz šest zemalja: Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Turske, među kojima i superligaši Gorica, Maribor i Pelister, kao i beogradski Grafičar i Sloga iz Doboja. Omladinski sektor predstavljaju koordinator projekta Razvojni centar za mlade iz Beograda, Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke i Centar za aktivne mlade iz Bitolja, a obrazovni Tehnički univerzitet Bliskog istoka iz Ankare i Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja sa stručnjacima iz oblasti sporta.

Cilj projekta je da revitalizuje obrazovnu i pedagošku ulogu sporta (fudbala, u ovom slučaju), koristeći uticaj koji treneri imaju na decu i mlade. Želja nam je da razvijemo, testiramo i pripremimo modul/program za obuku trenera o tome kako da koriste treninge i stalni rad sa decom i mladima kako bi im kroz sport približili i druge teme od značaja za svakodnevni život, što će biti pilotirano kroz besplatne sportske kampove za mlađe kategorije. Sve to kombinujući formalno i neformalno obrazovanje kroz sport, tačnije fudbal.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Aleksandar Mitrović, fudbalski reprezentativac Srbije i ambasador projekta:

„Mališani, uživajte u putovanjima, druženju, novoj opremi – to su sjajne stvari. Treneri, sjajno je što ćete razmenjivati iskustva i zajedno voditi regionalne kampove. Odlična regionalna inicijativa, podrška ekipi projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Zadovoljstvo je biti deo ove priče sa vama.“

Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i ambasador UNICEF i projekta:

„Sport spaja, približava ljude, stvara prijateljstva za ceo život. Drago mi je što je to prepoznao i projekat “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Svim učesnicima želim da krupnim koracima idu ka ujedinjenom sportskom regionu. Pozdravi i podrška u radu!“

Goran Pandev, kapiten fudbalske reprezentacije Severne Makedonije i ambasador projekta:

„Treneri su pravi uzor deci i mladima i zato puna podrška za ideju da se dodatno unapređuju njihova znanja i veštine. Ceo sportski region očekuje velike rezultate od projekta “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Samo hrabro napred!“

Aleksandra Knežević, koordinatorka projekta i programska direktorka RCM:

Sport predstavlja značajan kanal za promociju pozitivnih društvenih vrednosti, treneri su pre svega edukatori i pedagozi od neprocenjivog značaja u procesu odrastanja i vaspitavanja dece i mladih kojima upravo sport omogućava pravilan psiho-fizički razvoj. Obučićemo 25 trenera, najmanje 250 dece će proći kroz besplatne fudbalske kampove i zahvaljujući značajnoj društvenoj ulozi fudbala verujemo da ćemo pozitivnu i važnu poruku proširiti do stotina hiljada ljudi opšte populacije.“

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter