0
Domaći fudbal

FOTO: partizan.rs

ĆIRKOVIĆ ZA HOTSPORT: ‘U Mađarskoj da napadnemo ligu, Švajcarska po svemu ispred Srbije!’

Objavljeno: 22.01.21 u 21:55

Neke veoma zanimljive stvari iz svoje karijere izneo je Lazar Ćirković u razgvoru za HotSport.rs

Nekadašnji fudbaler Partizana i jedna od glavnih uzdanica kluba iz Humske, od pre nekoliko dana je novo pojačanje mađarske Kisvarde. Sjajni štoper Lazar Ćirković je nakon neuspešne epizode u Izraelu, svoju karijeru odlučio da nastavi nešto bliže svom domu.

Rođeni si Nišlija, ali te je fudbal brzo doveo u Beograd. Kako je došlo do tvog prvog kontakta sa Partizanom?

LĆ: Tako je, rođeni sam Nišlija i moram da napomenem da je moj prvi klub bio FK Radnički Niš. Do mog prvog kontakta sa Partizanom došlo je tako što sam igrajući za FK Filip Filipović Niš (škola fudbala) koja i dan danas postoji. Mi smo igrali redovno protiv Partizana i posle jedne utakmice tadašnji trener pionira bio je Nikica Klincarski, on me je pozvao i pitao da li bih hteo da dođem na par treninga u Beograd sa svojim roditeljima i potom verovatno i ostanem u klubu. Naravno da smo to prihvatili i posle par treninga dogovorili smo se da zbog obaveza u školi treniram u Nišu, a da u Beograd putujem samo vikendom na utakmice. Tako je bilo neko vreme, da bih se sa svojih 13 godina definitivno preselio za Beograd i tako počinje moj put u Partizanu.

Kakav je osećaj bio biti deo prvog tima Partizana?

LĆ: Biti deo prvog tima Partizana je prvo velika čast, uspeh, ali i velika obaveza jer svi znamo šta znači nositi dres Partizana.

Uzeli ste dve titule, sezone 2014/15 i 2016/17 koja vam je ostala draža i zašto?

LĆ: Sve titule koje sam osvojio sa Partizanom su mi podjednako drage i zaista ne bih ni jednu posebno izdvajao. Ako baš moram da izdvojim nešto, to su utakmice u Evropi koje su na višem nivou naravno u odnosu na naš šampionat, ali i sjajno iskustvo.

Nakon „crno belih“ krenuli ste put Švajcarskog Lucerna, potom Izraela i ekipe Makabi Netanja, gde ste se lepše osećali?

LĆ: Švajcarska je jedna prelepa zemlja u svakom smislu. Tamo sam bio znatno duže nego u Izraelu, sticajem okolnosti, zbog korone, ali sam se osećao jednako lepo u obe države, s tim što je Izrael svakako topliji. Izreal zlazi na more, pa je samim tim možda malo interesantniji za život, barem meni.

FOTO: FK Partizan / Lazar Ćirković

Da li možete uporediti rad i organizaciju klubova u Švajcarskoj, Izraelu I Srbiji?

LĆ: Organizacijski Švajcarska je bez premca u svakom smislu. Kao zemlja je jednostavno takva, samim tim i kada je reč o fudbalu, ono što sam ja video i doživeo je na ozbiljnom nivou. Kada smo mi u pitanju, mentalitet i talenat su na našoj strani oduvek bili i biće, ali nažalost mora tu još mnogo stvari da se promeni kako bismo mogli da se poredimo sa zemljama poput Švajcarske. Jos uvek je nažalost glavni problem infrastruktura, pre svega tereni i stadioni, ali se to popravilo i nadam se da će biti još bolje. Izrael je isto tako dobro organizovan, liga je dobra, u klubovima se dobro radi, akcenat je uglavnom na tehnici i trčanju, manje taktici.

Sada novi klub, mađarska Kisvarda. Kako je došlo do kontakta sa njima i da li ste imali još nekih ponuda?

LĆ: Nažalost zbog situacije sa koronom i smanjenjem budžeta, kome su praktikovali svi klubovima u svetu, nisam našao zajednički jezik sa ljudima iz Netanje. Problem je nastao kada su finansije u pitanju vezane za preostali deo ugovora tako da smo sporazumno rešili da ga ne produzimo. U međuvremenu sam imao par ponuda sa raznoraznih strana, ali nijedna nije bila zadovoljavajuća, tako da sam na kraju završio u Mađarskoj. Mađarska liga je poslednjih par godina u ekspanziji, dobro se radi, infrastruktura je odlična, svi klubovi imaju odlične uslove za rad, što možemo videti na primeru Ferencvaroša, koji je igrao grupnu fazu Lige Šampiona u sezoni za nama. Takođe Videoton pre toga u Ligi Evrope sa našim trenerom, Markom Nikolićem. Kisvarda je isto tako dobro organizovan klub sa dobrim navijačima, a ja sam najviše došao kako bih pomogao klubu da ostvari ambicije koje su vezane za vrh tabele i Evropu, a onda i sebi jer sam nažalost izgubio šest meseci i potrebno mi je što bi se reklo da se fudbalski vratim u život. Siguran sam da ću Mađarskoj imati tu priliku svakako. Naravno svemu tome doprineo je i trener koji me je lično zvao i između ostalog posle tog razgovora odlučio sam da dođem u Kisvardu i nadam se da ćemo svi zajedno imati uspeha.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter