0
Domaći fudbal

FOTO: FC Crotone

VLADIMIR GOLEMIĆ NAKON GOLOVA INTERU I ROMI EKSKLUZIVNO ZA HotSport: ‘Ekipni uspeh je važniji od individualnog! Lukaku je dominantan u svakom segmentu igre’

Objavljeno: 11.01.21 u 12:37

‘Odricanja su velika! Teže je zadržati se na visokom nivou nego stići do njega’.

Srpska fudbalska javnost ga je najbolje upoznala u vreme kada je nosio dres Mladosti iz Lučana. Snažan defanzivac čiji trud i požrtvovanje dominiraju na terenu, nakon uspešne epizode u Srbiji prelazi u Švajcarsku. Počeo je u drugoj ligi, a onda je brzo usledio transfer u najkvalitetnije fudbalsko takmičenje u Švajcarskoj i nastupi za Lugano. Vladimir Golemić u sezoni 2018/19 prelazi u Seriju B, u redove ekipe Krotonea, sa kojim danas nastupa u Seriji A. Nisu dobro startovali u prvenstvu Italije, ali kako sezona odmiče nadaju se da će uspeti da izbore opstanak.  Vladimir Golemić je za HotSport govorio o putu koji jedan profesionalni igrač mora da prođe da bi stigao do uspeha. Skromni mladić iz Kruševca, pričao je o iskustvu  igranja protiv nekih od najboljih napadača na planeti.

FOTO: FC Crotone

  Kako je izgledao tvoj put od Lučana do Krotonea?

VG: Put je veoma trnovit, strm i uzbudljiv, a ujedno i izuzetno lep. Mislim da baš opisuje život, svakodnevnicu, beskrajna borba da ispuniš svoje snove. Bezbroj borbi protiv kojih se boriš sam, mnogo testova i iskušenja, veliki broj teških odluka. U Lučane sam stigao na probu od sedam dana.
Zima, uslovi nikakvi, sneg, led, temperatura u minusu. Sebi sam odmah rekao da je u redu ako ima neko bolji, ali da niko ne sme da ima veću želju od mene. Na trening meču sam postigao jedan lep pogodak, tada sam igrao defanzivnog vezistu i svideo sam se ljudima iz uprave i stručnog štaba. Odlučili su da ostanem i te sezone smo izborili opstanak u ligi. Ključni momenat se desio kada me je trener Ljubiša Dmitrović pitao da pređem na štopersku poziciu.

FOTO: FC Crotone

Sledeće sezone, Neško Milovanović stiže u ekipu, osvajamo prvenstvo i ulazimo u Superligu. Štoperski tandem smo bili Nemanja Milunović iz Zvezde i ja. Da skratim priču, usledila je Švajcarska, sjajna epizoda, prvo Kiaso, zatim Lugano. Sa Luganom smo bili 3. jedne sezone, izabran sam u timu godine, ušli smo direktno u Ligu Evrope. Sledi odlazak u Krotone, Serija B i onda ovosezonsko takmičenje u najkvalitetnijem takmičenju u Italiji. 

 Kakva odricanja zahteva poziv profesionalnog fudbalera?

VG: Odricanja su ogromna! Tek kada stigneš na ovaj nivo takmičenja, počinješ da shvataš neke stvari. Razumeš koliko je potrebno da se žrtvuješ da bi stigao, a tek koliko je teško da bi ostao na tom nivou. Konkurencija je jaka i ogromna i nemaš prostora za grešku. Za trenutak možeš biti otpisan.
 Krotone nije najbolje startovao ove sezone, ali sada ste uspeli da osvojite važne bodove u nekoliko utakmica. Kakve su šanse za opstanak u Seriji A?

VG: Imali smo hendikep da smo kod kuće igrali protiv najboljih ekipa. Tu jednostavno ne očekuješ bodove. Takođe, imamo dosta novih igrača, potrebno je da se adaptiraju na ligu i na život ovde, za sve to je potrebno dosta vremena. Nije jednostavno i u početku smo sve to platili, ali smatram da polako sve dolazi na svoje, sa velikim entuzijazmom mislim da su nam šanse za opstanak po svemu prikazanom velike.

  Igraš na poziciji štopera, a na dve od prethodne tri utakmice si postigao pogodak. Kakav je osećaj?

VG: Lično, osećaj je zaista sjajan i veoma sam srećan zbog učinka. Ipak, moji golovi nam nisu doneli neke bodove i nije baš da uživam kao kada bi ti golovi popravili bodovni saldo. Rezultati ekipe su na prvom mestu.

  Ko je najkvalitetniji napadač kojeg si imao priliku da čuvaš i vodiš duele sa njim tokom utakmice?

VG: Bilo je dosta vrhunskih igrača, ali u ovom prvenstvu bih do sada izdvojio Lukakua. Romelu je dominantan u svakom segmentu igre.

 Koliko bi ti značio poziv u nacionalni tim? 

VG: Poziv u reprezentaciju bi u ovom trenutku sigurno bio vrhunac moje karijere! Smatrao bih to nagradom za sav trud i rad uložen kroz sve ove godine od kada igram profesionalni fudbal.

Nekoliko sezona si proveo u Švajcarskoj. Šta misliš o kvalitetu njihovog prvenstva?

VG: Švajcarsko prvenstvo je sigurno lepa odskočna daska i stepenica za odlazak u neke kvalitetnije lige, u neka jača takmičenja. Imaju fenomenalne stadione, izvanrednu infrastrukturu i za dalji razvoj je perfektna destinacija.

  Sa kojim saigračima provodiš najviše vremena?

VG: Najviše slobodnog vremena provodim sa našim golmanima. To su Alek Kordaz i Marko Festa. Stvorila se neka hemija i uglavnom smo zajedno.

Kakav je život u Italiji za vreme COVID-19 pandemije?

VG: Život u Italiji za vreme pandemije je nikakav. Osim po namirnice, nemaš gde da odeš, sedneš, provedeš vreme. Sve je drugačije od uobičajenog, ali snalazimo se. Uvek nađemo neku alternativu i mnogo je lakše nego za vreme prvog lockdowna-a.

 Da li bi poslao  neku poruku za sve ljude koji te prate?

VG: Želim da im poručim da nikada ne odustaju! Svi testovi, prepreke dolaze sa razlogom i kada ih preskočiš bićeš sigurniji, jači i bolji! Dokle možeš da stigneš, zavisi samo od tebe, ne od trenera, ni od menadžera, niti bilo kog drugog faktora, osim želje, volje i discipline.

 Ko za tebe predstavlja najveću podršku u karijeri?

VG: Najveća podrška od početka je moja porodica (mama, tata i sestra), kasnije se priključila moja supruga,a od juče sam bogatiji za najveću podršku moje ćerke – zaključio je Vladimir Golemić u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter