0
Ostali sportovi

FOTO: SD Radnički

VELIKI JUBILEJ: Sportsko društvo Radnički obeležilo 100 godina postojanja!

Objavljeno: 11.01.21 u 16:40

Sportsko društvo Radnički svečano je obeležilo sto godina postojanja u Muzeju Jugoslavije dodelom povelja i plaketa najzaslužnijim članovima.

Priznanja su dodeljena onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate, učestvovali u formiranju moralnog lika sportista i svojim radom i zalaganjem doprineli afirmaciji, stvaranju, podizanju i jačanju domaćeg i međunarodnog ugleda Sportskog društva i srpskog sporta.

Među nagrađenima su se našli Svetlana Kitić, Alisa Marić, Dragana Pešić, Milica Radovanović, Miroslav Marović, Zoran Jovanović, Nemanja Đurić, Aleksandar Petaković, Momir Kecman, Jelica Kalenić, Ljubinko Veselinović, Vukota Ćetković i mnogi drugi.

U prostoru muzeja izložene su fotografije, video materijali, rekviziti i predmeti iz bogate zbirke jednog od najboljih sportskih kolektiva na ovim prostorima i jednog od najstarijih sportskih društava u Evropi, kako bi posetioci mogli da steknu sliku o njegovom sportskom, istorijskom i revolucionarnom značaju.

FOTO: SD Radnički

Radnički je osnovan u Zanatskoj školi, u Ulici kraljice Natalije, na mestu gde se danas nalazi Matematička gimnazija, ali njegova glavna adresa, po kojoj ga i danas svi znaju, jeste Crveni krst. Društvo se tu doselilo po završetku Drugog svetskog rata, u Ulicu vojvode Šupljikca – ime Radničkog neraskidivo je vezano za ovaj kraj, a pojam „krstaš“ postao je sinonim za slobodoumne, pravdoljubive, prkosne i odvažne ljude. Mnogi sportisti su se uz vanserijske rezultate ostvarivali i  na drugim poljima, završavali fakultete, doktorate i postajali univerzitetski profesori. Mnogi su i pojedinačni dobitnici visokih gradskih i državnih priznanja.

– Najveći poklon svim članovima Radničkog za stogodišnjicu postojanja i najlepši početak našeg drugog veka je izgradnja sportskog centra koji će biti dom za sve sportove, na postojećoj i dobro poznatoj adresi, u Ulici vojvode Šupljikca 31. Veličanstvena dvorana, hiljade kvadrata najopremljenijih sala za treninge, svlačionice, teretane, biće novi dom klubovima koji čine porodicu Sportskog društva Radnički. Ovo je najvažniji projekat Radničkog u narednom periodu na koji svi treba da budemo izuzetno ponosni.

Naš Upravni odbor je niz godina radio na tome da obeleži stogodišnjicu 20. aprila 2020, ali smo je zbog situacije sa Kovidom ipak obeležili u godini jubileja. Posebno se zahvaljujem Muzeju Jugoslavije na profesionalnosti i stvarno izuzetnoj saradnji izjavio je Dušan Ivković, naš proslavljeni košarkaš i trener i predsednik SD Radnički.

Na ulasku u drugi vek, u Radničkom živi i radi 13 klubova u 12 sportova: fudbal, košarka (muški i ženski klub), rukomet (ž), rvanje, boks, odbojka (ž), karate, kik-boks, šah, planinarstvo, gimnastika i džudo. Pored njih, postoji i klub veterana.

Radnički u brojevima

  • 40 ekipnih titula državnog prvaka u svim sportovima
  • 22 nacionalna kupa u svim sportovima
  • 45 dobitnika nacionalnih sportskih priznanja
  • 20 medalja ukupno na olimpijskim igrama
  • 5 ekipnih šampiona Jugoslavije 1973. godine
  • 167 pojedinačnih titula državnog prvaka
  • 100 osvojenih medalja u reprezentacijama
  • 10 klubova državni prvaci
  • 29 medalja na svetskim takmičenjima
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter