0
Tenis

FOTO: ATP TOUR

SUMIRALI SMO SEZONU NOVAKA ĐOKOVIĆA: Osvojen Grend slem, ATP Kup, dva Mastersa i nesretna diskvalifikacija! (VIDEO)

Objavljeno: 06.01.21 u 13:45

Najbolji sportista svih vremena u Srbiji imao je veoma turbulentnu sezonu!

Novak Đoković je, kao i svi teniseri, prošle sezone imao mnogo briga uzrokovanih korona virusom.

Srbin je prošle sezone imao skor 41-5, a prvi poraz je došao posle diskutabilne odluke  direktora turnira. Đoković je diskvalifikovan, a mlade snage teniskog sveta su imale otvoren put ka Grend slem tituli! Imao je problema i sa zdravljem, pošto su njegova žena i on bili pozitivni na korona virus.

Najbolji teniser svih vremena je ovu godinu počeo ATP Kupom  koji se održavao u Australiji. Novak je igrao odlično i zabeležio je svih 6 trijumfa, redom su padali Anderson, Monfils, Garin, Šapovalov, Medvedev i u velikom finalu između Srbije i Španije, Novak je bio bolji od Nadala 6:2, 7:6!

Posle Brizbejna, celi svet je gledao u Melburn. Ove godine Melburn je dočekao najbolje tenisere sveta, a 8. put titulom se okitio Novak Đoković.

Đoković se mučio u 1. kolu protiv Štrufa, izgubio je i set, ali na kraju je slavio 3-1 (7:6, 6:2, 2:6, 6:1). Posle ovog meča je bez većih problema savladao dva Japanca, Nišioku i Ita . U 4. kolu Nole je vrlo lako savladao Argentinca Švarcmana, takođe je bez većih problema savladao i Miloša Raonića, a u polufinalu ga je sačekao spektakl protiv Rođer Federera. Novak je odigrao odličan meč i u tri seta je bio bolji od Švajcarca, 7:6, 6:4 i 6:3. U velikom finalu ga je čekao okršaj sa Dominik Timom, sjajno finale koje Đoković uspeo da dobije nakon preokreta. Novak je slavio 3:2, a rezultat po setovima je bio 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Đoković je osvojio 17. Grend slem titulu u karijeru, osmu u Australiji, te postao jedini teniser uz Rodžera Federera (8 Vimbldona) i Rafaela Nadala (12 Rolan Garosa), sa barem osam titula na jednom određenom Slemu.

On je svoju besmrtnost u Australiji potvrdio činjenicom da nikada nije izgubio finale, ali i time da je jednom nogom bio u porazu posle tri odigrana seta, ali je uspeo da se vrati i trijumfuje u velikom stilu.

Takođe, Srbin se vratio na prvo mesto ATP rang liste, sa kojeg ga je krajem prošle sezone zbacio Nadal, a na meču protiv Tima je je prvi put u karijeri, posle sedam neuspeha zaredom, preokrenuo zaostatak od 2-1 u setovima u Grend slem finalima.

Ujedno je i povećao prednost nad Austrijancem u međusobnim susretima na 7-4, a po broju Slemova se približio Rafi, koji je tada imao 19, i Rodžeru, koji ima 20.

Posle osvojenog još jednog Grend slema, Novak je pauzirao naredne tri sedmice, a na teren se vratio 24.2 na turniru u Dubaiju.U Emiratima redom su padali Đaziri, Nemac Kolšrajber, Kačanov, Gael Monfils i u finalu Novak je bio bolji od talengovanog Grka, Stefanos Cicipasa. Slavio je pobedu od 2:0 (6:3, 6:4). Ovo je bila 5. titula Novaka u Dubaiju.

Posle ovog turnira Đoković nije igrao turnire, zbog korona virusa sve do kraja avgusta. Tada se vratio turnirom iz serije 1000. Novak je nastavio u sjajnom ritmu i stigao je do druge titule u Sinsinatiju i tako postao jedini igrač na svetu koji je svaki Masters dva puta osvajao.

Novak je u prvom kolu bio slobodan, a posle je redom dobijao  Beraniksa, Sandersa, Štrufa, u polufinalu posle preokreta bolji je bio od Bautista – Aguta. U velikom finalu savladao je Miloša Raonića, rezultat je bio 2:1 (1:6, 6:3, 6:4).

Na red je došao i drugi Grand slem, zbog korona virusa ove godine nije se igrao Vimbldon. Novak je sjajno započeo US open turnir, savladao je Damira Džumhura, Edmunda u 4 seta, Štrufa, a u 4. kolu je igrao sa Karenja Bustom. U toku prvog seta Novak je slučajno pogodio linijskog sudiju lopticom, potom je usledila diskvalifikacija sa turnira. Zaista sramno ophođenje prema prvom igraču sveta. Bio je to veoma neslavan moment da se okonča turnir.

Najupečatljiviji udarac Novaka Đokovića ove sezone dogodio se kada lopta nije ni bila u igri. 33-godišnji Srbin, diskvalifikovan na 5:6 u prvom setu četvrog kola sa Pablom Karenjom Bustom na US Openu, frustrirano je prebacio lopticu prema zadnjem delu terena. Slučajno je pogodila linijskog sudiju u glavu, nakon čega je sutkinja pala i dramatično vikala od bola. Đoković, koji nije pogledao gde udara loptu, okrenuo se u uzbuni i odmah je znao da je njegov turnir verovatno završen.

Nekoliko minuta razgovora između direktora turnira, Đokovića i sudije turnira Soeren Frimela doveli su do potvrde vesti – prvi nosilac je diskvalifikovan sa US Opena. Bio je to njegov prvi poraz u sezoni. Do tada se nije dešavalo da prvi nosilac bude udaljen sa turnira, pa je ovaj događaj mnoge ostavio u šoku. Nastala je šuplja tišina, a komentatori su zvučali zbunjeno. Sa svih strana na društvenim mrežama pristizali su komentari i reakcije na novonastalu situaciju.  Izvinjavajući se linijskom sudiji i turniru na društvenim mrežama, Đoković je dodao: „Moram da poradim na svom razočaranju i sve ovo pretvorim u lekciju za moj rast i razvoj kao igrača i čoveka.“

Đokovića je ove godine zadesilo još nekoliko problema. Krajem maja ove godine, nakon turnira Adria Tour, zarazio se korona virusom. Dao je i ostavku na funkciju predsednika Saveta igrača ATP-a da bi pomogao u pokretanju organizacije igrača PTPA.

Sve se veoma razlikovalo od načina na koji je započela njegova sezona – pobeda na uvodnom ATP kupu pred bučnom publikom, praćena 17. grend slem trofejom na Otvorenom prvenstvu Australije i titulom u Dubaiju pre nego što su profesionalne turneje zatvorene na pet meseci. Đoković je zaradio pohvalu i na početku pandemije, pokrenuvši inicijativu za obezbeđivanje sredstava za niže rangirane igrače i najavivši donaciju od milion dolara za italijanske i srpske bolnice.

Đoković je bio izvanredan na Mastersu u Rimu, bio je veoma uverljiv. Svih 5 protivnika je savladao uz samo 1 izgubljen set. Redom su padali Karuso, Filip Krajinović, Koepfer, Rud i u finalu Argentinac Diego Švarcman (u polufinalu savladao Nadala) rezultatom 2:0 (7:5, 6:3). Ovo je bila druga Masters titula Novaka ove sezone u isto toliko i odigranih.

Novak je pun samopuzdanja otputovao na novi Grend slem, Roland Garos u Parizu. Bez izgubljeno seta je savladao prva četiri protivnika. Bolji je bio Jmera, Berankisa, Galana iz Kolumbije, Kačanova, a u četvrfinalu ga je čekao Karenjo Busta, činilo se da je vreme za osvetu zbog US opena. Novak je malo sporije ušao meč i izgubio je prvi set 6:4, posle je ušao u svoj ritam i bez većih problema dobio naredna 3 seta sa 6:2, 6:3 i 6:4. U polufinalu je odigrao matarotnski meč sa Cicipasom, slavio je pobedu 3:2, a izgleda da je ovaj meč ostavio posledice po srpskog asa koji nije uspeo da se 100% oporavi i bez većih problema ga je savladao veliki rival Rafael Nadal. Bilo je 3:0 (0:6, 2:6, 5:7) za Španca. Srbin je jak otpor pružio samo u poslednjem setu. Ipak, Rafael Nadal je apsolutni vladar šljake i Roland Garosa.

Posle ovoga turnira, Novak je igrao još u Beču, gde je ispao od Italijana Sonege, vrlo lako je ovaj meč izgubio Srbin, bilo je 6:2, 6:1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Ove godine završni Masters je održan u Londonu u O2 areni. Novak je bio u grupi sa Švarcmanom, Medvedevom i Zverevom. Novak je završio drugi u grupi iza Medvedeva. Slavio je protiv Švarcmana 2:0 (6:3, 6:2) i Zvereva 2:0(6:3, 7:6), a izgubio od Rusa sa 2:0 (3:6, 3:6). U polufinalu ga je čekao prvoplasirani iz druge grupe,a to je bio Dominik Tim, posle maratonskog meča koji je trajao nepuna 3 časa, kao pobednik je izašao sjajni Austrijanac. On je slavio protiv srpskog asa rezultatom 2:1 (7:5, 6:7, 7:6).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

Kad se sve sumira, ovo je bila odlična godina za najboljeg srpskog sportistu. 2020. godinu je završio na 1. mestu i to mu je 6. put da završava godinu na vrhu ATP liste. Pre toga je bio prvi na kraju godine 2011., 2012., 2014., 2015., i 2018. godine.

Sve u svemu, sjajna takmičarska godina je iza Novaka Đokovića. Osvojio je 4 titule, Australijan open, dva Mastersa (Sinsinati i Rim) i turnir iz 500 serije, Dubai. Uz to se može dodati i osvojeni ATP kup sa reprezentacijom Srbije.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter