0
Domaći fudbal
Nenad Jestrović u dresu Anderlehta

FOTO: Privatna arhiva

NENAD JESTROVIĆ ZA HotSport: ‘Zvezda- Milan, šanse su 50:50! Reprezentacija ima obavezu prema narodu da se kvalifikuje na SP’

Objavljeno: 03.01.21 u 10:00

‘Kada me je Džaja zagrlio nakon meča, mislili su da sam namerno promašio’.

Nekada velika opasnost za čuvare mreža,danas fudbalski menadžer Nenad Jestrović. Rođen je 1976. godine, ponikao u Radničkom iz Obrenovca,a u karijeri je nastupao za veliki broj klubova. Dubok trag je ostavio u Belgiji, a zanimljiv podatak je da je čak u tri različite države bio najbolji strelac domaćeg prvenstva. Igrao je za Crvenu zvezdu, Mec, Anderleht, Muskron...a stigao je i do nacionalnog dresa. Popularni ‘Jestrogol’, kako ga zovu navijači Anderlehta, govorio je za HotSport o Crvenoj zvezdi, reprezentaciji i raznim dešavanjima i momentima koji su ga pratili kroz karijeru.

Da li bi voleli da se oprobate u trenerskom poslu?

NJ: Iskreno ne bih voleo! Ja sam sada fudbalski menadžer i veoma sam zadovoljan svojim poslom. Imam dovoljno vremena za sebe i porodicu. Mislim da posedujem talenat, ali ne bih želeo da postanem trener. Taj posao nosi veliku odgovornost sa sobom, ti si uvek krivac za sve! Ne bih voleo da imam jednog Jestrovića iz igračkih dana pored sebe. Naravno da nisam pravio probleme, ali kada su prozivke od trenera bile bez razloga, umeo sam da budem težak.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nenad Jestrovic (@jestrovic_nenad)

Najdraža sezona?

NJ: Kao najdražu sezonu u karijeri izdvajam sigurno 2002/2003. Tada sam bio član Anderlehta i imali smo sjajan tim. U Kupu UEFA sam postigao 8 pogodaka i samo je Larson bio bolji od mene. Stigli smo do četvrtfinala i izgubili na jedan nesrećan način. Protivnik je bio Panatinaikos! Prvi meč smo izgubili rezultatom 3:0, a drugi  dobili 2:0. Oba gola sam ja postigao, a onda i pogodio stativu iz odlične situacije. Žao mi je zbog toga! U polufinalu bi igrali protiv Porta, smatram da smo mogli do titule te sezone, zaista smo imali kvalitet.

  Šta smatrate ‘krunom’ karijere?

NJ: Što se tiče ‘krune’ karijere, pa to je sigurno poziv u reprezentaciju sveta 2005. godine u Portugalu. Za jednu ekipu smo igrali Piksi, Mijatović i ja, a sa druge strane su bili Ronaldo, Kristijano Ronaldo, Roberto Karlos i drugi. Pobedili su rezultatom 2:1. Brazilac Ronaldo je postigao dva gola, a ja jedan. Bila je to velika čast i jedno nezaboravno iskustvo. Rado se sećam toga, u tim me je pozvao, sada pokojni Bobi Robson.

FOTO: Privatna arhiva

Crvena zvezda je prošla u nokaut fazu Lige Evrope. Protivnik je slavni Milan, kakve šanse ima ekipa Dejana Stankovića?

NJ: Zvezda je sjajno počela! Siguran sam da utakmica na Kipru nije bila realan odnos snaga i da bi crveno-beli u regularnim uslovima odigravanja, mislim na dve utakmice, lako prošli u narednu fazu. Nekom je jednostavno odgovarao taj sistem takmičenja, nekom nije. Bez obzira na sjajne rezultate Milana, ako se Zvezda ne uplaši, šanse su 50:50.

Ko je po Vašem mišljenju glavni kandidat za osvajanje Lige šampiona i zašto?

NJ:  To je PSŽ! Svaka ekipa kojoj je malo falilo i koja je dogurala do finala, u narednim sezonama se nadogradi i sve im se vrati. Takav slučaj smo imali sa Liverpulom, sa Crvenom zvezdom, pa i sa Anćelotijem. Karlo je nakon izgubljenog finala sa Milanom od Liverpula 2005. godine,kasnije uspeo da osvoji nekoliko titula. Pariz je ove sezone desetkovan, ali mislim da mogu do titule. Imaju energiju koja ih krasi i izdvaja.

Na programu nas očekuju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Šta mislite o grupi u kojoj se nalazi nacionalni tim Srbije? Prognoze?

NJ: U savremenom fudbalu nema lakih protivnika! U životu se ništa ne mora, ali oni imaju obavezu prema narodu i srpskom fudbalu da se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo. Mislim da imamo šanse da budemo drugi ili prvi  u grupi. Smatram da sa novim selektorom možemo do dobrih rezultata. Imamo dve odlične opcije! Dragan Stojković Piksi je naš najbolji fudbaler u istoriji i fenomenalan trener prema kojem svi igrači imaju veliko poštovanje. Tako je i sa Savom Miloševićem koji je odličan i ne sluša ‘šta čaršija priča’.

Da li bi želeli da izdvojite neku anegdotu?

NJ: Evo mogu da izdvojim dve zanimljive priče. Igrali smo protiv Crvene zvezde kada sam nastupao za Mec. Pitanje pobednika dvomeča su odlučili penali. Ja sam promašio jedanaesterac, a Zvezda je pobedila. Nakon utakmice, Džaja je bio srećan i zagrlio me je. Ljudi iz uprave kluba su mislili da sam namerno promašio i nisu mi verovali. Naredna utakmica je bila protiv jednog od najvećih rivala i ja sam postigao pogodak za pobedu. Više se nije pričalo o penalu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nenad Jestrovic (@jestrovic_nenad)

NJ: Izdvojiću još jednu situaciju. Vladan Lukić je te sezone učinio jedno veliko delo, za poštovanje. Pošto nije dobro govorio francuski, pozvao me je da odemo zajedno kod predsednika kluba. Vladan je odlučio da ode u rat. To je bio human čin Vladana Lukića, veliko delo.Ipak to je  postao veliki teret za moja leđa. Nisam mogao da odem sa njim u tom trenutku. Mnogo težak period za naš narod.

Tri puta ste bili najbolji strelac lige u tri različite države. Imali ste priliku da podignete veliki broj trofeja, dosta uspeha…Da li postoji nešto za čim Nenad Jestrović žali u karijeri?

NJ: Mnogi snovi su mi se ostvarili! Da mi je neko sve to rekao u danima kada sam krenuo da igram fudbal, zaista mu ne bih verovao… Zadovoljan sam svojom karijerom! Jedino, eto, opet ću spomenuti tu stativu u četvrtfinalu Kupa UEFA.

Pored pehova sa povredama, ostavili ste dubok trag u Belgiji! Cena Vašeg transfera u Anderleht je bila zaista visoka za to vreme, 150 miliona belgijskih franaka. Možete li da uporedite nacionalno prvenstvo Belgije u Vaše vreme i današnje takmičenje?

NJ: Bio sam prvi strelac lige kada sam nastupao za Muskron. Totenhem i Borusija Dortmund su pokazali veliko interesovanje, a ja sam doživeo peh i polomio članak. Anderleht me je kupio sa slomljenom nogom! Kasnije tokom perioda provedenog u  klubu sam doživeo povredu ukrštenih ligamenata i oni su produžili ugovor sa mnom! Anderlehtu sam najzahvalniji i bilo je sjajno! Ne može da se poredi, danas je sve postalo komercijala. Dugo se već ne igra Liga šampiona,a mi smo redovno igrali. Očigledno se dosta toga promenilo.

Kako je nastao čuveni nadimak ‘Jestrogol’?

NJ: Nakon odličnog perioda u Muskronu, prešao sam u Anderleht. Nisam igrao prvih pet meseci zbog povrede. Prva utakmica u Antverpenu nakon povrede, postižem gol za pobedu i samo čujem pesmu na tribinama ‘Jestrogol ole, ole,ole’! Sjajno! Iščekivali su moj povratak na teren – zaključio je Nenad Jestrović u razgovoru za HotSport!

 

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter