0
Domaći fudbal

FOTO: FC Daegu

BIVŠI FUDBALER CRVENE ZVEZDE I PORTA ZA HotSport: ‘Bilo je sjajno igrati protiv Ronalda! Uvek se rado setim Beograda i fenomenalne atmosfere na derbiju’

Objavljeno: 02.01.21 u 10:00

‘Ostvario mi se san kada sam prešao u Sao Paulo! Navijači u Brazilu su strastveni i nastavićemo da budemo zemlja fudbala’.

Put profesionalnog sportiste ga je vodio na razne destinacije širom planete. Važio je za jednog od najtalentovanijih fudbalera u Brazilu, a stigao je i do Beograda. Edgar Bruno da Silva je iskusni napadač koji trenutno nastupa za Daegu u Južnoj Koreji. Golgeter je u Srbiji poznat po tome što je nosio dres Crvene zvezde, sada već davne 2008. godine. Brazilac može da se pohvali da je pored crveno-belih,nastupao za još jednog prvaka Evrope. Igrao je za Porto, Sao PauloVasko da Gamu, a bio je i član omladinske reprezentacije Brazila.  U razgovoru za HotSport, Edgar se sa osmehom na licu seća perioda provednog u Beogradu, ali ipak se nije dugo zadržao u glavnom gradu Srbije.

Kada je počela ljubav prema fudbalu?

EB: U mojoj porodici je deda bio fudbaler, a majka nastavnica fizičkog. Sport mi je oduvek bio veoma blizak. Odrastao sam igrajući sve vrste sportova i vrlo brzo se zaljubio u fudbal.

Za koga si navijao kao dete i ko je tvoj uzor?

EB: Pričanje o klubovima iz detinjstva se ovde u Brazilu uvek završi kao problem… Međutim, moj omiljeni klub u periodu kada sam bio dete jeste Korintijas. Idol kao igrač mi je oduvek bio Romario. Iako smo fizički drugačiji, njegov način igre i smirenost kada treba da postigne pogodak je nešto što me je oduvek privlačilo. Uvek sam ga voleo!

Šta smatraš najvećim uspehom u karijeri?

EB: Imao sam zaista mnogo lepih trenutaka u karijeri. Mogao bih da izdvojim tri kao omiljena. Prvi je definitvno kada sam napustio C Seriju  i otišao u Sao Paulo. Mi smo odmah postali šampioni Brazila! Drugi bitan događaj je odlazak u Porto, to je jedno nezaboravno iskustvo za mene. I izdvojio bih osvajanje šampionske titule sa FC Daegu. Uradili smo to u trenutku kada niko nije verovao u klub, a mi smo nadmašili sva očekivanja.

Proveo si jedan period karijere u Srbiji. Nastupao si za Crvenu zvezdu, živeo u Beogradu. Kakvi su tvoji utisci o Zvezdi, o gradu, ljudima, atmosferi na stadionu?

EB: Nažolost, bio sam u Crvenoj zvezdi u teškom vremenu, ali je to bilo odlično iskustvo za mene i tu sam dosta toga naučio. Bio sam mlad i još uvek sam pokušavao da ostvarim sebe u fudbalu. Nastupao sam u Ligi Evrope i imao priliku da igram jedan od najboljih klasika u svetu, sa veoma strastvenim navijačima klubova. Derbi je utakmica koju nikada neću zaboraviti! Beograd je jedan neverovatan grad i veoma rado ću ga opet posetiti. Moje vreme u Crvenoj zvezdi se brzo završilo…Tokom karijere sam igrao zajedno sa nekim od fudbalera iz Srbije i uvek bi se prisetili nekih trenutaka provedenih u Beogradu.

Da li bi želeo da izdvojiš najboljih 11 svih vremena po tvom mišljenju?

EB: Može! Na golu je Dida! U defanzivnoj liniji Kafu, Van Dajk, Serhio Ramos i Roberto Karlos. Ostatak tima bi bio veoma ofanzivan. Maradona, Mesi, Pele, Ronaldo, Kristijano Ronaldo i Romario. Sa ovim timom samo defanzivno – rekao je Edgar sa osmehom na licu.

FOTO: FC Daegu

Koliko je bilo potrebno odricanja da bi uspeo u profesionalnom fudbalu?

EB: Do ovog dana smatram da je najgori deo priče, taj što nisam okružen porodicom. Sa ovim globalizovanim fudbalom, veći deo karijere sam proveo van granica moje države. Na nesreću, moja deca nemaju priliku za puno kontakta sa ostatkom naše porodice. Uprkos tim okolnostima, znam da radim sve da bi im pružio što je moguće bolji život.

Svima je poznato da ljudi u Brazilu žive za fudbal. Imao si priliku da igraš u domaćem prvenstvu, verujem da je to sjajno iskustvo. Kakav je osećaj? Kakva atmosfera vlada na stadionima?

EB: Igrati u velikim klubovima u Brazilu je zaista sjajno! Igrajući za Sao Paulo, san mi se ostvario. Igrao sam u C seriji, a onda direktno prešao u redove lidera najkvalitetnijeg takmičenja u državi. U ekipi Vasko da Gama sam pokušao da se vratim na najviši nivo fudbala u Brazilu. Što se tiče situacije sa virusom COVID-19, tribine jesu prazne, ali su navijači strastveni kao i uvek. Nastavićemo da budemo zemlja fudbala!

Ko je tvoja najveća podrška u karijeri?

EB: Najveća podrška u karijeri je uvek bila moja majka! Uvek sam išao za onim što je bilo potrebno da bih se što više usavršio. Najviše sam se posvetio potrazi za ostvarenje mog sna, a to je da budem profesionalni fudbaler.

Da li je Edgar Bruno uspeo da ostvari svoj san?

EB: Verujem da svaki igrač tokom cele karijere poseduje neki cilj kome teži. Ja i dalje imam svoj, a to je da budem najbolji strelac lige u Koreji i da učesvujem u postizanju što više golova mog tima.

Tokom karijere si igrao sa velikim brojem izuzetno kvalitetnih fudbalera. Znam da je ovo teško pitanje, ali koga bi izdvojio kao najboljeg protivnika u dosadašnjoj karijeri?

EB: To je Ronaldo! Kada sam igrao za ekipu Vasko da Gama, on je nastupao za Korintijas. To je bila utakmica polufinala Kupa Brazilazaključio je Edgar Bruno u razgovoru za HotSport!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter