0
Fudbal

FOTO: Twitter, youtube

SPORTSKA 2020. ZA ZABORAV! Godina za nama prepuna gubitaka – svet, ali i Srbija ostali su bez legendi!

Objavljeno: 01.01.21 u 17:15

Godina za nama bila je veoma teška i tužna za čovečanstvo, pa i sport uopšte.

Korona virus je glavna tema 2020. godine, ali pored opake bolesti koja je nemilosrdno odnosila živote, svet je ostao uskraćen za velike legende.

Kobi Brajant i Dijego Armando Maradona, velikani, svako u svom sportu, prerano su napustili ovaj svet.

Po mišljenju mnogih jedan od najvećih košarkaša i jedan od najvećih fudbalera svih vremena, ostavili su neizbrisiv trag.

Čuveni as Los Anđeles Lejkersa, Kobi Brajant, tragično je nastradao 26. januara kada se helikopter u kojem je bio sa svojom ćerkom Đijanom i još sedmoro ljudi, srušio u mestu Kalabasas u Kaliforniji.

Brajant je imao 41 godinu. Iza sebe je ostavio suprugu Vanesu i tri ćerke, Nataliju, Bianku i Kapri.

‘Crna mamba’, kako su ga navijači širom sveta zvali, imao je pet šampionskih prstena u dresu Los Anđeles Lejkersa, za koje je nastupao čitavu karijeru koja je trajala od 1996. do 2016. godine.

Navijači širom sveta, sa velikom tugom, odavali su počast jednom od najboljih koje je košarka imala. Ceo svet je nosio čuvene brojeve ‘8’ i ’24’, a Lejkersi su uspeli da osvoje 17. šampionski prsten u istoriji franšize tima iz Kalifornije, koji su posvetili upravo čuvenom košarkašu.

Legenda NBA lige, Majkl Džordan, na ispraćaju Brajanta, prilikom obraćanja nije mogao da zadrži suze. Emotivan govor, koji je mnogima ostao urezan, jasno opisuje koliko je Kobi bio voljen i poštovan od svih sportista.

 

Pred Brajantom bi zasigurno bila sjajna trenerska karijera i svetla budućnost u NBA ligi.

Ako je neko imao šta da prenese budućim naraštajima, onda je to bio Kobi, ali nažalost prerano je otišao…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

U novembru se dogodilo nešto, zbog čega je čitav svet plakao.

Legendarni argentinski fudbaler, Dijego Armando Maradona preminuo je 26. novembra, u 60. godini života.

Čuveni ‘El Pibe’, idol mnogih generacija, jedan od istinskih legendi najvažnije sporedne stvari na svetu, umro je nekoliko dana nakon operacije mozga, a od posledica srčanog udara.

Iza sebe je, pretpostavlja se ostavio osmoro dece, a zbog burnih veza sa brojnim ženama, ne zna se tačan broj njegovih potomaka.

 

 

Maradona je osvajač Svetskog prvenstva, i strelac zvanično najboljeg gola veka, a ujedno i najkontroverznijeg – ‘Božija ruka’.

On je golove koji su ga zauvek zlatnim slovima upisali u istoriju fudbala, postigao protiv Engleske na Mondijalu 1986. godine.

Maradona nikada nije krio svoj način života. Alkohol, droga, i sve ostalo što je išlo uz njegovo ime, on je snažno nosio kroz život. Nikada nije krio da ima problema sa porocima, koji su nažalost imali dosta uticaja na njegovo loše zdravstveno stanje.

Kolika je ljudska gromada bio, pokazuju i reči čuvenog Brazilca, Pelea, koji se pored Maradone smatra najvećim fudbalerom ikada, i njegove emotivne reči, koje su mnoge rasplakale.

Čitav svet, a pogotovo Argentinci nisu mogli danima da se oporave od smrti velikog Dijega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

 

Činjenica je da su ova dva majstora svojih zanata, Brajant i Maradona, veoma bili voljeni u Srbiji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.

Njihov talenat i harizma plenili su i osvajali čitav svet. Ne zna se broj mladih naraštaja koji su počeli da treniraju neki od ova dva sporta upravo zbog njih.

Čovečanstvo i sport pretrpeli su nemerljiv gubitak odlaskom dvojice velikana, a njihov duh i dostignuća ostaće zauvek urezani u sećanju svih onih koji su obožavali njihov lik i delo, ali i upisani u istoriji košarke, odnosno fudbala.

Pored toga što nas je napustio čuveni dvojac, u 2020. smo ostali bez velikih fudbalskih stručnjaka, nekadašnjih selektora naše reprezentacije. Radomira Antić preminuo je 6. aprila, dok nas je Ilija Petković napustio 27. juna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

Takođe, nažalost, preminuo je i legendarni italijanski fudbaler i osvajač Mondijala, Paolo Rosi.

Jedan od najtužnijih dana bio je 21. jun. Strelkinja Bobana Momčilović Veličković je preminula posle komplikacija nakon porođaja. Bila je višestruka šampionka Evrope, okitila se i medaljama na SP. Učestvovala je na Olimpijskim igrama.

Ono što je posebno zaprepastilo sve ljubitelje košarke, jeste tragičan kraj Majkla Odža, nigerijskog košarkaša, koji je igrao u Crvenoj zvezdi. On je preminuo 7. avgusta nakon što je kolabirao na individualnom treningu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOT SPORTSKE VESTI (@_hotsport)

 

Godina za nama, uzela je mnogo života, puno legendi… Nadamo se da će predstojeća biti barem malo milosrdnija, da neće uzimati najveće pre vremena, a da će se u 2021. roditi neki novi šampion, koji će ostaviti traga u sportu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter