0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: KK Mega Soccerbet

KK MEGA SOCCERBET SLAVI ROĐENDAN: 22 godine od osnivanja kluba!

Objavljeno: 23.12.20 u 13:12

Na današnji dan pre 22 godine osnovana je Mega!

Naime, od 23. decembra 1998. kada je osnovana pod imenom Košarkaški klub Avala Ada, Mega je prešla veliki put od košarkaške sekcije fabrike kartonske ambalaže do jedinog tima izvan teritorije SAD koji je u tri navrata imao po tri igrača izabrana na istom NBA draftu i sa ukupno 12 draftovanih igrača do sada spada u sam evropski vrh. Zanimljivo je da je sportski direktor te ekipe bio Velimir Mihailović koji je sve ove godine proveo u klubu a danas je na mestu predsednika KK Mega Soccerbet.

Počevši od beton lige, klub je postepeno napredovao u rangovima takmičenja stigavši 2005. godine do Prve lige da bi 8 godina kasnije, na kraju sezone 2012/13 Mega obezbedila plasman u ABA ligu pod vođstvom trenera Dejana Milojevića.  Posle 2 finala kupa 2014. i 2015. godine, Mega je ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem Kupa Radivoja Koraća 2016. godine da bi kao potvrda istorijske sezone stigao plasman u finale plej-ofa ABA lige. Naredne sezone je Mega bila učesnik premijerne sezone FIBA Lige šampiona, a ovosezonsko izdanje ABA lige u kome izabranici trenera Vladimira Jovanovića trenutno dele prvo mesto je osmo uzastopno u kome učestvuje klub.

FOTO: KK Mega Soccerbet

Ipak, ono po čemu je Mega postala poznata u celom košarkaškom svetu osim originalnih dresova, je činjenica da je prava fabrika igrača za najjaču košarkašku ligu sveta. Do danas su čak dvanaestorica igrača Mege su izabrana na NBA draftu, a petorica su direktno iz kluba otišla u NBA ligu. Najpoznatiji među njima je Nikola Jokić, po jedanput član prve i druge najbolje petorke NBA i dvostruki Ol-star. Pored njega, od bivših igrača Mege u najjačoj ligi sveta igraju još Ivica Zubac, Goga Bitadze, Timote Luvavu-Kabaro, Vlatko Čančar kao i Boban Marjanović koji je u dresu Mege bio MVP KLS-a u sezoni 2012/13. Takođe od bivših igrača Mege u NBA je i Adam Mokoka koji ima potpisan dvostrani ugovor sa Čikago Bulsima.

Pored navedenih igrača, za Megu su nastupali i brojni bivši i sadašnji reprezentativci Srbije poput Vasilija Micića, Stevana Jelovca, Novice Veličkovića, Marka Kešelja… I u godinama koje dolaze Mega neće odstupati od svog prepoznatljivog sistema rada, pa će i dalje kao ubedljivo najmlađi tim pružati priliku perspektivnim igračima da stiču preko potrebno iskustvo koje će ih i u budućnosti voditi do dresa reprezentacije i NBA klubova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter