0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

GODIŠNJICA OD IMENOVANJA: Dejan Stanković 365 dana na klupi Zvezde!

Objavljeno: 21.12.20 u 11:55

Vladan mu je predao svoje mesto, a Dejan ga nije izneverio.

Bio je to 21. decembar 2019. godine. Crvena zvezda je posle eliminacije iz evropskih takmičenja bila u potpunosti spremna da se posveti obavezama u domaćem šampionatu i Kupu Srbije, a samo dva dana pre toga klub je napustio verovatno i najuspešniji trener u ovom veku – Vladan Milojević. Na njegovo mesto došao je bivši kapiten Crvene zvezde, fudbalska ikona Srbije i Italije i čovek koji je do tada radio kao asistent u Udinezeu i u mlađim kategorijama Intera – Dejan Stanković.

Posle uspešno odrađenih priprema na Pafosu i u Antaliji, trenerski debi Stanković je imao protiv Čukaričkog na Banovom brdu. Uvek neugodno gostovanje, ali uspešno rešeno, trijumfom od 2:0, a vesnici pobede bili su mladi Veljko Nikolić i Njegoš Petrović. Bilo je mnogo problema sa korona virusom, pa se nije ni odigrao plej-of, a Stanković je u toj polusezoni imao osam pobeda, dva remija i dva poraza, uz gol razliku 24:7, računajući i Superligu koja je osvojena i Kup Srbije.

Usledile su letnje pripreme, dodatno uigravanje tima i jesen kojom je uspeo da još više nadmaši sebe i da od Crvene zvezde napravi mašineriju koja dominira u okviru granica Srbije, ali uspeva ravnopravno da se nosi i sa evropskim rivalima. Rezultat toga je jesenja titula, evropsko proleće i plasman u četvrtinu finala Kupa Srbije, dakle, u sva tri takmičenja je Crvena zvezda još uvek aktivna i imaće priliku da se bori do samog kraja. Stanković je ove polusezone na ukupno 31 utakmici uspeo da ostvari 25 pobeda uz četiri remija i dva poraza (jedan od Omonije na penale) i gol-razliku 66:14, računajući sva tri takmičenja, kao i kvalifikacije za Ligu šampiona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Interesantno je da Stanković nema poraz na Marakani kao trener. Dokaz da se upravo tu oseća kao kod svoje kuće je taj da je na našem najvećem stadionu potvrdio epitet – neosvojive tvrđave. On je na 19 utakmica na Marakani ostvario učinak od 16 pobeda i tri remija, uz gol-razliku 58:10. Dakle, od kada je Stanković trener Crvene zvezde, njegovi fudbaleri u svojoj kući u proseku postižu tri gola po meču.

Kada se sumira čitav učinak Dejana Stankovića, dođe se do računice da je na ukupno 43 utakmice uspeo da ostvari 33 pobede, uz šest remija i četiri poraza. Na sve to, tu je i gol-razlika 90:21, gde Crvena zvezda praktično na svakoj utakmici postiže više od dva gola, kao i da na svakoj drugoj utakmici prima pogodak, što je fantastičan podatak.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter