0
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

NOĆ KADA JE MOGLA DA PADNE ‘ĐUZEPE MEACA’: Gde su i šta rade protagonisti Partizanovog poraza u Milanu!?

Objavljeno: 17.12.20 u 18:25

Noć u kojoj je Lazar Marković mogao da postane heroj!

‘Crno-beli’ su te 2012. godine predstavljali srpski fudbal u okviru grupne faze Lige Evrope.

Nalazili su se u Grupi H, zajedno sa italijanskim Interom, ruskim Rubinom i Nefčijem iz Azerbejdžana. Iako grupu nisu prošli i ostali su na svega tri osvojena boda, najviše se pamti duel sa Interom na Đuzepe Meaci i veliki promašaj Lazara Markovića, nakon kog je Rodrigo Palasio u 87. minutu postigao ispostaviće se pobedonosni pogodak za domaćina.

Inter 1:0 Partizan

25.10. 2012.

GDE SU DANAS:

Nikola Petrović – bio je prvi čuvar mreže Partizana i neko ko je sjajno odolevao italijanskom gigantu tokom celog susreta. Ipak, kod gola Palasija čini se da nije mogao ništa. On je nakon Partizana otišao put slovenačkog Zavrča, koji je napustio nakon godinu dana i vratio se u srpski fudbal, ali ovog puta u dres Napretka iz Kruševca, čije je boje branio tri godine. Nakon tri sezone, preselio se u Radnički iz Niša kao slobodan igrač, i od leta 2019. je tamo, ima 32 godine i prošle sezone je redovno branio.

Aleksandar Miljković – Jedan je od trojice igrača koji su se iz te generacije ponovo vratili u redove ‘Parnog valjka’. Aleksandar je igrao desnog beka na tom susretu i kao ostatak zadnje linije Partizana odradio je dosta korektan posao. Nakon tima iz Humske ulice, promenio je mnostvo timova: Braga, Split, Amkar, Miedž, Alashkert, da bi se letos ponovo vratio u dobro poznati dres. Miljković danas ima 30 godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Miloš Ostojić – Bio je desni štoper na duelu u Italiji. Danas broji 29. godina i nalazi se u Superligi Srbije, u Beogradu, ali ovog puta u dresu Čukaričkog! U tim se brda stigao je leta prošle sezone. On je za razliku od mnogih u Partizanu ostao sve do februara 2017. godine, kada je pojačao beloruskog giganta BATE Borisov. Međutim tamo se zadržao samo do leta, kada je i otpušten. Povratak u srpski fudbal bio je dobra opcija, pa se preko Napretka uspeo dočepati i mesta u timu sa ‘Brda’.

Ivan Ivanov – Definicija lidera i verovatno najbolji Bugarin u istoriji Partizana, a možda i srpskog fudbala. Stameni štoper danas nije aktivan igrač, jer je januara ove godine odlučio da se penzioniše u 32. godini života. Iz Partizana je otišao u Bazel za tada veliko obeštećenje koje je iznosilo 2.1 milion evra, da bi nakon švajcarskog velikana promenio mnoštvo timova: Lokomotiva Plovdiv, Panatinaikos, Arsenal Tula, Beroe, Altaj, Palanga, Vihren i konačno njegova poslednja igračka destinacija FK Etar iz rodne mu Bugarske.

Vladimir Volkov – Na levom boku našao se još jedan sada penzionisani igrač i neko u koga su apsolutno svi imali poverenja. Volkov je pružao sjajne partije u dresu Partizana, bio konstantan i uvek na svom nivou. Pre nekoliko meseci, odnosno jula ove godine, odlučio je da u 34. godini života ‘okači kopačke o klin’. Partizan je napustio 2015. godine, a redom je branio boje Mehelena, Leha, Radničkog iz Niša, Rada, Edmisa sa Kipra, ponovo Rada i na kraju Borca iz Banja Luke.

Mohamed ‘Medo’ Kamara – Naturalizovani Finac, rodom iz Sijera Leone bio je ljubimac Grobara od trenutka dolaska u klub. Prava definicija zadnjeg veznog igrača. On je za razliku od nekih tada timskih kolega i dalje aktivan igrač. Trenutno brani boje u Finskoj, a u pitanju je FC Haka, tim iz prvog ranga tamošnjeg prvenstva. Nakon što je otišao iz Beograda, nosio je dres Engleskog Boltona, da bi zbog loših partija bio na pozajmici u Makabiju iz Haife, pa potom u finski Helsinki, odakle se preselio u suncem ogrejan Kuvajt i Kazmu. Od marte ove godine brani boje pomenute Hake.

Milan Lola Smiljanić – Poput Miljkovića, i Lola je trenutno u Partizanu, a ovu mu je treći mandat. Upravo tokom drugog mandata bio je svedok i jedan od protagonista učešća u Ligi Evrope. Lola sada ima 34 godine i čini se da u Partizanu ima ulogu više mentora nego igrača, jer mu je minutaža dosta mala, ali uticaj na mlađe oko sebe nemerljiv. On je nakon Partizana krenuo put tuskog Genčerbirligija, da bi potom obukao dres Makabija iz Nestanja, potom je otišao u austrlijski Pert Glori, da bi pre povratka u Partizan boravio u Ashkelonu iz Izraela.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Nemanja Tomić – Jedan od igrača od kojih se očekivalo da napravi mnogo bolju karijeru, od ove koju trenutno ima. Bio je veliki talenat i potencijal, ali jednostavno nije uspeo to da ispolji na najbolji način. On je poput Lole Smiljanića krenuo put Genčerbirligija, ali dve godine nakon svog tadašnjeg saigrača. Potom je prešao u Giresunspor, odakle je otišao u grčku Trikalu, nakon koje sledi mala turneja po Srbiji: Zemun, Radnički Niš, Radnik Surduilica i sada Radnički ali iz Kragujevca! Nemanja ima 32 godine i ove sezone igra jako dobro u drugom rangu srpskog fudbala.

Saša Ilić – Ako postoji sinonim za Partizan, onda je to ovo ime. Uprkos bogatoj istoriji Partizana i svemu što su mnogi uradili, Saša je jednostavno najveći. I to mogu da kažem bez imalo oklevanja. On je od tog poraza, pa do kraja svoje karijere ostao u Partizanu! Igrao je na neverovatnom nivou i u poznim godinama svoje karijere, a kao što i sami znate, prošle sezone odlučio je da se penzioniše. Jedan je Sale kapiten.

Lazar Marković – Došli smo i do najvećeg tragičara tog susreta, Lazara Markovića koji je imao priliku da sa Đuzepe Meace put Beograda odnese sva tri boda. Da je to tada uradio, verovatno bi bio nacionalni heroj, ali.. Njegov promašaj skupo je koštao Partizan. Lazar je leta 2013. napustio tim i redom je nastupao za: Benfiku, Liverpul, Fenerbahče, Sporting, Hal Siti, Anderleht, Fulam i potom se nakon šest godina vratio kući, u klub u kojem ponikao – Partizan. Lazar je još uvek relativno mlad, ima 26 godina i ove sezone je na 11 utakmica u prvenstvu postigao četiri gola uz jednu asistenciju.

Aleksandar Mitrović – Za sam kraj, tu je najbolji napadač svih Engleskih liga iz prošle sezone i čovek na čijim je leđima Fulam uspeo da se dokopa Premijer lige. Mitar je igrao u skladu sa svojim mogućnostima meč sa Interom. On je poput Markovića na leto naredne godine otišao iz Partizana, otisnuo se u belgijski Anderleht gde je nastavio da trese mreže, što je prepoznao Njukasl! Tri godine u Njekaslu, pozajmica u Fulamu, a potom i otkup od strane Fulama, blistava karijera srpskog internacionalca. Videćemo gde će nastaviti karijeru momak rođen 1994. godine u Smederevu.

Bilo kako bilo, sigurno da je ovo jedan od poraza koji su teško pali ‘crno-belima’ jer su u džepu imali bod, a na četiri minuta do kraja i veliku šansu za sva tri.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter