0
Boks

FOTO: BSS

MEDISON POSTAJE ZVONKO VUJIN?! – inicijativa Grada Zrenjanina i BSS (FOTO)(VIDEO)

Objavljeno: 11.12.20 u 11:48

Osvajač dve olimpijske medalje u boksu, višestruki prvak Jugoslavije, Balkana, Mediterana i vicešampion Evrope, šampion „Zlatne rukavice“ 1965, jedan od najboljih boksera lake kategorije ’60. i ’70 – tih godina u svetu, jednom rečju legenda, Zrenjaninac Zvonko Vujin napustio nas je 8. decembra 2019. u 76. godini života.

Na godišnjicu smrti našeg proslavljenog sportskog asa pokrenuta je inicijativa od strane Grada Zrenjanina i Bokserskog saveza Srbije da se legendarnoj sportskoj hali “Medison” u ovom gradu dodeli ime Zvonka Vujina. Tim povodom održan je sastanak na najvišem nivou ove dve institucije, a prijemu kod gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure prisustvovali su predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, legende jugoslovenskog i srpskog boksa Dragomir Vujković i Mirko Puzović, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, kao i proslavljeni bokser Milan Piperski, selektor reprezentacije Srbije. Oni su pre prijema obišli grob Zvonka Vujina povodom godišnjice njegove smrti.

Zrenjaninski sportski hram “Medison” bio je najveća sportska hala u Jugoslaviji, a prvi sportski događaj koji je održan pod njenim svodovima bio je upravo boks meč koji je održan 4. marta 1962. u kome su bokseri domaćina BK Banat dočekali sastav beogradskog Radničkog i pred 1.200 poklonika ringa pobedili sa 12:8. Bokseri Banata prvi su punili Medison do vrha, a predvodio ih je upravo legendarni Zvonimir Vujin, prvi majstor ringa, osvajač olimpijske medalje u reprezentaciji Jugoslavije, dve bronzane, u Meksiku 1968. i potom Minhenu 1972. U vreme Vujina, boks je bio prvorazredna atrakcija u Zrenjaninu, Banat se takmičio u eliti, priredio nezaboravne mečeve sa Crvenom zvezdom, banjalučkom Slavijom… Tadašnji direktor Hale sportova u Zrenjaninu, doajen sportskog novinarstva Petar Radović, u beogradskom listu ’’Sport’’ nazvao je ovaj sportski objekat ’’Medison’’, po čuvenom njujorškom Medison Skver Gardenu, gde su se u prošlom veku održavali najveći bokserski mečevi sveta čiji su akteri bili Klej, Liston, Frejzer… Od tada sve do sada sportski hram grada na Begeju ostao je Medison.

“Predali smo inicijativu da hala ponese ime „Zvonko Vujin“ i da naredne godine organizujemo prvi u nizu međunarodni bokserski turnir “Memorijal Zvonko Vujin”, to je nešto što je Vujin zaslužio i što će svakako doprineti daljem razvoju srpskog boksa. Titula Zrenjanina kao Evropskog grada sporta za 2021. godinu izuzetno značajna, ne samo Zrenjaninu, već i celoj Srbiji i ponovo nas stavlja na sportsku mapu Evrope” – istakao je Borovčanin podsetivši da je Vujin prvi Srbin, osvajač olimpijske medalje.

Gradonačelnik Salapura rekao je da je pomenuta inicijativa samo jedna od zajedničkih inicijativa Grada Zrenjanina i Bokserskog saveza Srbije, koje su podržane i pokrenute i od strane zrenjaninskih sportskih legendi.

Zasluge Zvonka Vujina u zrenjaninskom sportu, ali ne samo zrenjaninskom, upisane su zlatnim slovima, a na nama jeste da gajimo kulturu sećanja na Vujina, njegova dela i medalje, ali pre svega na lik i delo običnog čoveka koji je živeo u svom gradu, koji je živeo za svoj grad i koji se takmičio u jednom bokserskom klubu, u gradu Zrenjaninu. U saradnji sa Bokserskim savezom i bokserskim klubovima u našem gradu Grad Zrenjanin će podržati tu inicijativu, a samo takmičenje “Memorijal Zvonko Vujin” će biti uvršteno u program obeležavanja titule Zrenjanina kao Evropskog grada sporta 2021. godine. Nadamo se da ćemo imati i naslednike prisutnih legendi Vujkovića i Puzovića, kao i našeg Zvonka Vujina – zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter