0
Evropske lige

FOTO: FK Crvena zvezda

DAN KADA JE ODJEKIVALO: Crvena zvezda je šampion sveta!

Objavljeno: 08.12.20 u 09:31

Na današnji dan, pre 29 godina, Crvena zvezda je osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, srpski klub je stekao mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Osmog dana decembra 1991. godine, Crvena zvezda je u Tokiju pobedila čileanski Kolo Kolo i osvajanjem tadašnjeg Intekontinentalnog kupa popela se na krov sveta.

I tako objedini dva najznačajnija trofeja, nakon što je šest meseci ranije pobedom posle penala nad Olimpikom iz Marseja podigne ‘ušati pehar’ namanjen šampionu Evrope.

Pred 60.000 gledalaca u glavnom gradu Japana svet je video ‘Zvezdino dete sa druge planete’ – Vladimira Jugovića.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, je golovima u 19. i 58. minutu najavio slavlje crveno-belih, a tačku stavio Darko Pančev u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

(VIDEO:YouTube/Crvena zvezda)

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić, što je bila otežavajuća okolnost.

Kao i to što je u tom trenutku „buktio“ građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji…

Do pre samo nekoliko godina Interkontinentalni kup bilo je nezvanično takmičenje, a onda je FIFA donela odluku da se zvanično pripiše Crvenoj zvezdi svetska titula.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk)

Ni ratno stanje u zemlji, ni odlazak dobrog dela šampionskog sastava (Prosinečki, Stojanović, Binić…), nisu omele fudbalere Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu nove stranice istorije.

– Bili smo svi kao jedan, ne smemo da zaboravimo građanski rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoleli svim pritiscima. Posle toliko godina i sa ove tačke, sve to mnogo mirnije gledam, pričao je trener tadašnje ekipe Vladica Popović.

Pobedom u Tokiju napravljen je najveći uspeh nekog od istočnoevropskih klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji kluba.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter