0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

PRAVO NA OPTIMIZAM: Zvezda zna sa nemačkim ekipama

Objavljeno: 01.12.20 u 15:15

Izabranike Dejana Stankovića u četvrtak od 18 časova i 55 minuta očekuje utakmica 5. kola grupne faze Lige Evrope koju će crveno-beli odigrati na stadionu ‘Rajko Mitić’ protiv ekipe Hofenhajma, a bilans koji crveno-beli imaju protiv nemačkih timovima na domaćem terenu daje pravo za optimizam šampionu Srbije.

Pamte navijači crveno-belih 7. decembar 2017. godine i gol Slavoljuba Srnića na utakmici protiv Kelna koji je izazvao erupciju oduševljenja na prepunoj ‘Marakani’. Pobedom u tom duelu fudbaleri Crvene zvezde obezbedili su prolaz u šesnaestinu finala Lige Evrope i napravili fenomenalan uspeh. Velika utakmica kao najsvežije sećanje na meč sa timom iz Nemačke, s tim da je tada bila neophodna pobeda, dok će u četvrtak i remi biti dovoljan za novu ‘evropsku bajku’ crveno-belih.

Tri godine kasnije prvotimci Crvene zvezde predvođeni Dejanom Stankovićem imaju dosta veće šanse za prolaz. Dva kola do kraja grupne faze nalaze se samo na bod od evropskog proleća i imaće priliku to da ostvare upravo u decembru mesecu, protiv nemačke ekipe, na stadionu ‘Rajko Mitić’ kao što je to bilo 2017. godine protiv Kelna.

U svojoj dugoj istoriji Crvena zvezda je 17 puta odmerila snage na domaćem terenu sa nemačkim ekipama i zabeležila i više nego pozitivan skor sa deset upisanih pobeda, četiri nerešena rezultata i tri poraza. Prvi meč na domaćem terenu protiv Nemaca, Crvena zvezda odigrala je 1969. protiv Forverca u osmina finala Kupa evropskih šampiona i zabeležila pobedu od 3:2. Već naredne godine došao je trenutak za još jednu evropsku utakmicu protiv nemačke ekipe Karl Cajs Jena u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona, koja je završena ubedljivim trijumfom našeg tima od 4:0.

U sezoni 1978/79 Crvena zvezda se tokom takmičenja u Kupu UEFA  sastala sa čak tri nemačke ekipe. Već u prvom kolu igrači crveno-belih odmerili su snage sa ekipom Dinama iz Berlina i savladali rezultatom 4:1. Naredni susret sa Nemcima u kojem smo slavili bio je u polufinalu ovog takmičenja,a protivnik je bila Herta koja je poražena na stadionu ‘Rajko Mitić’ rezultatom 1:0. Sledeće godine prvotimcima Crvene zvezde su na megdan ponovo izašli fudbaleri Karl Cajs Jena u okviru šesnaestina finala Kupa UEFA i pretprepeli još jedan poraz na ‘Marakani’ koja se pokazala kao neosvojiva tvrđava. Već u osmini finala crveno-beli su igrali protiv Bajerna i bili bolji, pa je utakmica završena rezultatom 3:2.

Navijači Crvene zvezde se sa radošću i uzbuđenjem sećaju 1991. godine kada smo pokorili Evropu i svet, a na tom putu i savladali Dinamo iz Drezdena na stadionu ‘Rajko Mitić’ rezultatom 3:0, ali kasnije i odigrali nerešeno protiv Bajerna 2:2 u utakmici koja se prepričava i dan danas i posle koje je Crvena zvezda obezbedila plasman u finale Kupa evropskih šampiona. Sledeći susret sa Nemcima bio je 1996. godine protiv Kajzerslauterna, kada su crveno-beli ubedljivo trijumfovali rezultatom 4:0 u okviru prvog kola Kupa pobednika kupova.

Zvezda je na Marakani dva puta igrala protiv nemačkog Kelna. Prvi put je to bilo 1989. godine u osmini finala Kupa UEFA i rezultat je bio 2:0. Međutim duel koji je svima u svežem sećanju i koji će ljubitelji kluba iz Ljutice Bogdana pamtiti dugo jeste onaj koji je odigran 2017. godine kada su izabranici Vladana Milojevića izborili proleće u Evropi i usrećili sve one koji je crveno-bela boja u srcu. Prvu priliku da ovaj uspeh ponove imaće prvotimci Zvezde u četvrtak protiv Hofenhajma.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter