1
Fudbal

FOTO: FSS

VLADIMIR MATIJAŠEVIĆ ‘BEZ DLAKE NA JEZIKU’: Sportski direktor FSS-a otvoreno o ‘slučaju Kolarov’

Objavljeno: 19.11.20 u 16:25

Završena je fudbalska jesen za reprezentaciju Srbije u 2020. godini, i to ubedljivom pobedom nad selekcijom Rusije (5:0) i ostankom u B diviziji Lige nacija.

Ipak, ni to ne može da prikrije činjenicu da je pomenuta jesen bila sumorna zbog onog poraza od Škotske i neodlaska na Evropsko prvenstvo, što i te kako boli i, čini se, tek će kako vreme bude odmicalo.

PROČITAJTE JOŠ: ‘DOSTA VIŠE’: Proslavljeni srpski as navodno osuo paljbu po FSS!

O tome, ‘slučaju Aleksandar Kolarov‘, selektoru Ljubiši Tumbakoviću i onome šta je Srbiji potrebno da igra neku bitniju ulogu na fudbalskoj mapi, dan posle meča sa Rusima, ‘bez dlake na jeziku’, govorio je sportski direktor FSS Vladimir Matijašević koji se najpre dotakao završene grupe u Ligi nacija.

– Najveća greška je to što smo mi kalkulisali u Ligi nacija. Nama su Norveška i Škotska bili najbitniji. Sad iz ove perspektive pričam, trebalo je ići iz meča u meč i pobeđivati. Ruse onaj prvi meč i ne računam, jer smo se skupili bez treninga. Protiv Mađarske smo izmenjali ceo tim, ali svesno. Bilo je ‘da probamo svima da se pruži šansa’. I to je kompletna odgovornost svih nas. Ne može tako. Trebalo je da igramo iz utakmice u utakmicu i verovatno bi sa takvim odnosom možda bili i prvi u grupi. Ali to je sada nebitno – rekao je Matijašević za ‘Telegraf‘ i dodao:

– Evo danas, posle 5:0, čudo! Šta? Šta je čudo? Pobedili Rusiju 5:0. Svaka čast. Ja ne vidim to kao čudo. Jer ovaj tim je igrao protiv Rusije i ko zna kad će. Zato što smo mi takva nacija. Ja pričam iskreno. Nije me briga da li će neko da kaže sutra ‘vidi ovoga, lupeta’. Da su bili tu Sergej, Tadić, Grujić, Kolarov, ovaj tim ne bi izašao na teren.

Iako je od meča sa Škotskom prošlo sedam dana, kod Matijaševića se jasno videla gorčina zbog tog poraza koji je ‘Orlove’ ostavio bez EP. 

– Posle 5:0 od Ukrajine sve je puklo i došao si na Škotsku što bi verovatno svi ranije potpisali. Samo smo krivi, svi mi u Savezu smo lično krivi. Stručni, štab, treneri i svi ostali oko Saveza. Protiv Škotske su ‘glave’ izgubile utakmicu. Srpske glave. Niko ne može da mi objasni to što smo u produžecima trčali i ginuli, a pre toga nisi mogao da se sastaviš na terenu. To je moj stav. Samim tim smo svi krivi. Morala je da se napravi atmosfera kao pred Norvešku, da ćemo izgubiti – a ustvari smo pobedili.

– Napravila se atmosfera da smo mi prošli Škotsku. To je najveći problem, te utakmice koje ste pobedili iako ih još niste ni odigrali. Ja sam stvarno upozoravao, čak su i ljudi iz sfere fudbala isto to radili. Ja se uvek plašim tih dobijenih utakmica. Od Portugalije i Španije ako izgubite nije smak sveta, ali je za mene katastrofa što smo izgubili od Škotske. Sama ta atmosfera je bila loše postavljena.

– Ko god je došao rekao je ‘bravo’ i ‘idemo dalje’, tako da vi ne možete da promenite 500 ljudi. Tri puta rečena neistina, u Srbiji postaje istina. A ovde je u mesec dana 1003 puta rečena. Zato smo mi i ušli opušteno u utakmicu, uz parolu ‘lako ćemo’. Pa ni sa kim ne možete danas lako, pogotovo ne mi.

– Sreću i prolaz moraš da zaslužiš. Oni su u dva puta od deset penala dali svih deset golova. Nama peti penal promašuje jedan od najboljih igrača koji nas je i doveo tu gde smo bili. To Bog kažnjava i jednostavno je tako. Ja verujem u to i svima će se vratiti kako rade. Tako i meni.

Nastavio je Matijašević u istom tonu.

– Današnji fudbal je samo trka, trka, trka. Možeš da imaš jednog majstora i ostali da trče, ako imaš više njih u ekipi – to je problem. To kad budemo shvatili, biće nam bolje. Zvezda je ulazila u LŠ tako što je Marko Marin bio majstor. S loptom ideš napred i sve nosiš, nema igre u mestu. Danas nema igre u mestu, to ne prolazi. Naši igrači svi u svojim klubovima igraju dobro. Zašto? Imaju gore onih devet okolo koji trče, rade. Principi se znaju. Kod nas baš i ne – kazao je sportski direktor FSS-a.

Osvrnuo se Matijašević još jednom na ‘slučaj Aleksandar Kolarov‘, odnosno kako je kapiten Srbije odlučio da ne igra protiv Škotske.

– Istina je da smo se pred meč čuli, tad videli i da je tad rekao da ne može. To je jedina istina. Na kraju krajeva, uzme se listing za telefon i sve može da se vidi ako ćemo već da idemo na poligraf. Šta krijemo? Ja njega nisam optužio. Desilo se šta se desilo. Prvo, nije trebalo ni da dolazi. Povređen si, onda nema potrebe ni da dolaziš. Tri treninga je odradio sa našom medicinskom službom. Ja nisam znao za te detalje da je pružio ruku Konteu i da mu je trener rekao da igra ako ništa ne bude na magnetnoj rezonanci. Ja da sam to znao u sredu, mi bi onda zvali tamo i pokušali da intervenišemo. A ne u četvrtak u 17 časova da se sazna. Nema laži.

– Ja sam se s njim čuo i posle Mađarske. Ništa tu nema loše. On je legenda i glupo je da pričam bilo šta loše. Da se sve desilo – desilo se! Možemo li mi to da sakrijemo? Pa, ne možemo! Hoćemo li? Neka neko sakriva, ja neću. Ja sam otišao i Tumbakoviću rekao to, to i to i da ne može da igra. Tu nema laži.

– Tumbaković je selektor, on štiti svoje igrače i radi svoj posao. Ja neću da lažem. Mogu danas da odem! Ne sutra, već danas! Ali nemam razloga. Mi ne koristimo ništa što nam je ponuđeno i šta imamo. Samo se bavimo spletkarenjima i pričamo o nekim klanovima. Klanovi? Posle svake bitke, kada padneš, prave se klanovi. Sve dok držiš kako treba, klanovi ne mogu da se prave. Ti ih držiš i počistiš.

 

 

 

FOTO: FSS

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter