0
Evroliga

MOGU LI CRVENO-BELI DA ‘KRALJU’ SKINU KRUNU?: Prošlo je 14 godina od Zvezdine stotke Realu! (VIDEO)

Objavljeno: 13.11.20 u 14:47

Košarkaši Crvene zvezde mts u petak 13. novembra dočekuju Real Madrid. To će biti čak 21. međusobni okršaj crveno-belih i ‘kraljeva’. Madriđani su uspešniji, imaju 13 pobeda, ali neke od najsvetlijih trenutaka na najvećoj sceni Crvena zvezda je imala upravo protiv jednog od najtrofejnijih klubova Evrope.

Prvi meč između Crvene zvezde i Real Madrida odigran je na festivalu Evrope na Tašmajdanu davne 1968. Taj meč je po mnogo čemu istorijski, a izdvajaju se dve činjenice. Jedna je da je Crvena zvezda pobedila rezultatom 89:83, a druga je da je na tom meču nastupao u crveno-belom dresu legendarni Radivoj Korać i postigao 24 poena. Legenda Crvene zvezde Vladimir Cvetković zabeležio je 26.

Istorija ovih duela je veoma zanimljiva, ali se sudbina poigrala da se novi meč Crvene zvezde mts i Real Madrida igra tačno jedan dan pre 14. godišnjice spektakla u dvorani ’Aleksandar Nikolić’. Sećanja na taj dan su i dalje sveža, bilo je to 3. kolo Uleb Kupa, a Real Madrid je došao u Beograd kao veliki favorit. Kraljevi su bili pretendenti na trofej, koji su kasnije i osvojili, a Crvena zvezda je imala ulogu autsajdera koji je uz sebe imao neverovatnu publiku i ogromnu želju za pobedom.

Crveno-bele je predvodio sa klupe Dragan Šakota, a zaista je bilo malo njih koji su verovali u pobedu. Optimizam nije budio izostanak Amerikanca Burksa koji je bio veoma bitan igrač za crveno-bele. Zaglušujuća buka sa tribina i karnevalska atmosfera kreirali su čudo. Ipak, ne bi bilo fer ne pomenuti u tom kontekstu brilijantnu partiju Milana Gurovića koji je meč završio sa čak 35 poena (indeks 42). Svakako treba pomenuti i Vuka Radivojevića koji je praktično celu utakmicu igrao kao plejmejker usled kadrovskih problema i postigao 17 poena. On je upisao i deset skokova i šest asistencija.

PROČITAJTE JOŠ: I ON JE RAZOČARAN: Vučić prokomentarisao novi neuspeh ‘orlova’ pa najavio velike promene – ‘Ne možemo da budemo ni među 24 zemlje u šutiranju lopte nogom’

Crvena zvezda bila je ubedljiva u toj večeri i pobedila rezultatom 100-81, to veče se i dalje prepričava, a ambijent sa te utakmice je svim Zvezdašima i dalje nezaboravan. Kakva je bila snaga tog Real Madrida najbolje govori podatak da su Kraljevi kasnije osvojili Uleb Cup. Legende evropske košarke nosile su tada beli dres – Čarls Smit, Luis Bulok, Kerem Tundžeri, Venson Hamilton, Aleks Mumbru, Raul Lopes… Samo su neki od njih, a posebno je zanimljivo da je i tada dres Real Madrida nosio Felipe Rejes koji je i dalje član Madriđana.

Podatak koji je za ponos je to da je Crvena zvezda imala od tada još mnogo okršaja sa Real Madridom i to na najvećoj, evroligaškoj sceni. Bilo je tu utakmica za pamćenje, vrednih Top 16 faze, bolnih poraza u poslednjoj sekundi koje je kreirao čudo od deteta i veliki Zvezdaš Luka Dončić. Neizbežno je da crveno-beli i kraljevski klub kreiraju istinske spektakle.

Da će tako biti i u petak nema sumnje, ali će nedostajati veliki i do sada neizostavni faktor beogradskih okršaja. To je naravno Zvezdina publika koja je i pre 14 godina bila faktor na koji veliki favorit nije mogao da utiče, a tu energiju i snagu sa tribina nikako da obuzda. 

FOTO: KK Crvena zvezda

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter