0
Ostali sportovi

FINALE O KOJEM ĆE SE PRIČATI: Uspešno završena i druga smena Državnog finala Sportskih igara mladih! (FOTO)

Objavljeno: 20.09.20 u 15:51

Iza nas uspešno završena i druga smena Državnog finala Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, održana u Brzeću na Kopaoniku, posle koje je poznat spisak osvajača medalja u turniru u malom fudbalu Coca-Cola kup 2020.

Iza nas je uspešno završena i druga smena Državnog finala Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, održana u Brzeću na Kopaoniku. Nakon što su se na spisak državnih prvaka prošlog vikenda, u prvoj smeni, upisali rukometaši, šahisti, teniseri, stonoteniseri i pobednici u igri između dve vatre, sada je taj spisak dopunjen i imenima osvajača medalja u turniru u malom fudbalu Coca-Cola kup 2020.

U završnici su igrale 24 ekipe dečaka i 12 ekipa devojčica iz cele Srbije. Oni su se proteklih meseci za plasman u finale izborili kao pobednici turnira u svojim gradovima. Prvi takmičarski dan bio je petak, kada je usledio žreb a u subotu na terenima hotela Junior uporedo se igralo na pet terena.. Odlični potezi, uzbudljivi sportski zapleti i emotivni raspleti obeležili su čitav ovaj dan, ali najveće uzbuđenje vladalo je sutradan, u nedelju, 20. septembra, igrale finalne utakmice. Gledaoci kraj malih ekrana su uživali u zaista dobrom fudbalu, dostojnom i nekih daleko većih i ozbiljnijih stadiona, a dečaci i devojčice su zaista dali sve od sebe da dokažu da su zaslužili medalje.

To je pošlo za rukom ekipi devojčica ŽFK ‘Mačva’ iz Šapca, kojima je pripala bronzana medalja, ŽFK ‘Kolubara’, koje će se u svoj rodni Lazarevac vratiti sa srebrom oko vrata i devojčicama iz kluba ‘Radnički 1923’ iz Kragujevca, na čelu sa trenerom Nenadom Filipovićem, koje su zaslužile zlatnu medalju i titulu pobednica ovogodišnjeg Coca-Cola kup turnira.

– U Brzeću nam je bilo sjajno, super smo se provele i lepo smo se družile sa svima, celokupna organizacija je bila odlična! Put do medalje nije bio lak, budući da smo upale u jako tešku grupu i konkurencija je bila baš jaka – rekla je Marija Nikolić, kapiten ekipe ‘Radnički 1923’.

Medalje devojčicama dodelili su Vladan Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Jelena Trninić, menadžer za javne poslove i komunikacije Kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Jedna od najvećih prednosti Igara je u tome što deca ovde na najbolji mogući način uče da i u pobedi i u porazu budu dostojanstvena, jer kao što pobeda nije konačna, tako ni poraz nije fatalan. Ovde se uči životna filozofija i, što je najvažnije, stiču se novi prijatelji – istakao je Željko Tanasković, prvi čovek Saveza koji je dugogodišnji tehnički partner Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Među dečacima, bronzani su bili učenici Osnovne škole ‘3. oktobar’ iz Bora, srebrni – tim ‘Silom skupljeni’ iz Novog Sada, a zlatni momci okupljeni su u timu ‘Evrovet’ iz Šapca, koje je predvodio trener Darko Avramović. Medalje dečacima uručili su Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Nina Elezović, menadžer Coca-Cola HBC Srbija.

– Bilo je teško, trudili smo se, imali smo veliku želju i volju da ostvarimo dobar rezultat. U tome nam je prvenstveno pomoglo veliko drugarstvo koje krasi našu ekipu, zatim upornost i borba na terenu. Za nas se može reći da smo jedna složna ekipa i to nam je sigurno olakšalo put do finala. Mi svi inače dolazimo iz kluba „Savacijum“ iz Šapca, tako da smo ove godine vredno trenirali i za ligu u kojoj igramo i za ovaj turnir, a sada se i taj trud isplatio – rekao je Stefan Stanojević, kapiten zlatnog tima.

Drugoplasirani tim – ‘Silom skupljeni’ iz Novog Sada od prvog trenutka privukao je pažnju na ovom finalu i to ne samo zbog interesantnog imena, već i zbog neobičnih majica koje su momci nosili van terena (na terenu su obavezne zvanične SIM maijice). Na njima je, naime, bio lik njihovog nedavno preminulog nastavnika fizičkog Mira Milanova iz Osnovne škole ‘Petefi Šandor’. Trebalo je da oni dođu na takmičenje upravo sa tim nastavnikom, ali je on nažalost preminuo sredinom jula od posledica teške bolesti. Umesto njega, decu je na Igre sada dovela nastavnica geografije Jelena Peurača.

– Naš nastavnik Miro Milanov nas je vodio do osmog razreda na mnoge turnire. Pre ovoga je trebalo da u maju idemo i na državno prvenstvo u Novom Sadu, ali je korona to prekinula i nismo otišli. Čekalo nas je i ovo finale, ali je u julu nastavnik nažalost preminuo i u njegovu čast mi na ovom turniru nosimo majice sa njegovim likom. Na leđima su ispisane reči ‘Bio si dobar, od najboljih bolji, gledaš od gore, istina boli.’ Njemu smo posvetili svaki gol, kao i medalju – rekao je Nikola Jelovac, kapiten ekipe ‘Silom skupljeni’.

Upravo Nikola je kumovao timu i smislio neobično ime.

– U ekipi smo uglavnom svi drugari iz škole, ali samo nas dvojica treniramo fudbal. Bilo nam je teško zbog cele ove siutacije da se okupimo za finale, neki su i otkazivali u poslednji čas, naravno, iz opravdanih razloga, ali uz mnogo muka smo sastavili tim. I tako mi je i ime palo na um, sasvim je logično da se zovemo ‘Silom skupljeni’ – rekao je Nikola uz osmeh.

Iako su u finalu izgubili od ekipe ‘Evrovet’ iz Šapca rezultatom 3:1, Novosađani su se odlično pokazali na terenu, ali ne samo zbog talenta i dobre igre, već su dokazali da i te kako poštuju protivnika i da im je fer-plej na prvom mestu.

Pored medalja, na svečanosti su dodeljena i specijalna priznanja za najboljeg golmana, najboljeg igrača, najboljeg strelca i ekipu koja je najviše pokazala fer-plej na terenu i to u obe kategorije – muškoj i ženskoj. Nagrade su im dodelili Ivana Jovanović, predsednica SIM Srbije i Tihomir Gudić, regionalni izvršni direktor Sportskih igara mladih.

Za najbolje golmane proglašeni su Teodora Keča (FK ‘Kolubara’ Lazarevac) i Nemanja Radovanović (FK ‘Senjak’ Valjevo). Najbolji igrači su Anđela Lukić (FK ‘Radnički’ Kragujevac) i Stefan Pantelić (FK ‘Evrovet’ Šabac). Najbolji strelci ovogodišnjeg finala su Matrina Milutinović (ŽFK ‘Napredak’ Kruševac) i Jovan Pejčić (tim OŠ ‘3. oktobar’ Bor). Ekipe koje su najviše pokazale fer-plej na terenu su devojčice iz FK ‘Ozren’ Sokobanja i dečaci iz FK ‘Kuršumlija’ iz Kuršumlije. Utiske o drugoj smeni finala podelila je na završnoj ceremoniji i Ivana Jovanović,
predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih:

– Još jedan uspešan vikend je iza nas. Coca-Cola kup za dečake i devojčice, kao najmasovnije takmičenje u fudbalu za decu, doneo nam je, kao i uvek, mnogo lepih poteza, kvalitetnih ekipa dobrih utakmica. SIM-ovci su pokazali izuzetna znanja i veštine i opravdali su plasman na Državno finale. Na osnovu onoga što smo mogli da vidimo na terenima ovog vikenda, bez preterivanja mogu da kažem da je bilo koja ekipa u obe konkurencije s pravom mogla da ponese zlato iz Brzeća. Nijanse i nešto sportske sreće su na kraju odlučili o plasmanu. Čestitam pobednicima, a kompaniji Coca-Cola, kao našem velikom partneru u regionu, zahvaljujem se na tome što je svim srcem uz Igre i što zajedno sa nama već godinama radi u interesu sve dece sa ovih prostora – istakla je Ivana Jovanović.

Ona se zahvalila partnerima, pokroviteljima i sponzorima bez čije podrške Igre ne bi mogle da budu organziovane na ovakavom nivou: Aleksandru Vučiću predsedniku Republike Srbije, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalnom sponzoru – kompaniji Dunav osiguranje i kompanijama Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija. U prvoj smeni u Brzeću su bila ukupno 473 učesnika Igara, dok ih je u drugoj bilo još oko 450. Ista ova brojka očekuje se i narednog vikenda, od 25. do 27. septembra – u trećoj i poslednjoj smeni finala, kada će se tražiti pobednici u odbojci, uličnoj košarci i odbojci na pesku.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter