1
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

NA OVOM MESTU SU ‘PADALI’ VELIKANI: ‘Marakana’ danas slavi svoj 57. rođendan!

Objavljeno: 01.09.20 u 19:44

Na današnji dan, sada već davne 1963. godine, otpočelo je novo poglavlje bogate Zvezdine istorije – odigrana je prva utakmica na stadionu ‘Rajko Mitić’, popularnoj Marakani.

Pre 57 godina, 1. septembra 1963. godine, zvezdaši su pohitali ka Marakani. Čekali se u redu kako bi po prvi put ušli na novoizgrađeni stadion Crvene zvezde, kako bi bodrili svoje ljubimce u potpuno novom ambijentu, na stadionu u koji su sami, tokom izgradnje, usadili ljubav prema klubu.

Prva na programu bila je predigra, utakmica pionira Crvene zvezde, na kojoj aplauze za prvi gol na novom stadionu nisu štedeli zvezdaši, nakon što je Trifun Mihajlović zatresao mrežu. Usledilo je ono što su svi navijači dugo čekali. Postali su deo istorije kada su prvi timovi Crvene zvezde i Rijeke izašli na teren. Bila je to prva utakmica na novom stadionu, koju je dodatno ulepšala činjenica da su crveno-beli trijumfovali 2:1. Strelac prvog gola za seniorski tim Crvene zvezde bio je Dušan Maravić.

FOTO: HotSport

Zbog grandioznosti, veličine i kapaciteta, kojim nije mnogo stadiona moglo da se pohvali, novoizgrađeni stadion je, po uzoru na brazilski u Rio de Žaneiru, sa ponosom poneo ime Marakana.

Rekordna poseta na Marakani zabeležena je 23. aprila 1975. godine na meču protiv Ferencvaroša. Zvanično, utakmici je prisustvovalo 110.000 gledalaca. I danas se priča da je ogroman broj navijača ostao ispred kapija Marakane i bodrio svoj tim.

FOTO: FK Crvena zvezda

Od 2014. godine popularna Marakana nosi ime legende kluba, prve Zvezdine zvezde, Rajka Mitića.

Na Marakani, u prethodnih godinu dana, renoviran je prostor od 500 kvadrata gde se uselio ‘Champions Club’. Ugradnjom novih kapija na istočnoj i zapadnoj tribini, takozvanih češljeva, omogućili smo brži i sigurniji ulazak navijača na stadion. Zaleđen teren i uklanjanje snežnog pokrivača za nas su prošlost, pošto je uspostavljen sistem grejanja terena.

FOTO: HotSport

Zvezdaši su dobili još komfornija mesta u VIP sektoru zapadne tribine, gde na centralnom delu 2697 gledalaca ima privilegiju da uz znatno veću udobnost prati voljeni klub. Čitavu prethodnu godinu infrastrukturnih radova na stadionu obeležio je veliki poduhvat na koji su svi zvezdaši ponosni. Na zapadnu tribinu uselila se Zvezdina televizija.

Da Marakana sija još većim sjajem, čuveni tunel kroz koji su prošli mnogi vrhunski asovi evropskog I svetskog fudbala dobio je novi izgled – spoj fudbala i umetnosti. Tunel je oslikao veliki zvezdaš i umetnik, član kluba, koji je na taj način dao poseban pečat stadionu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Novi izgled čuvenog tunela na Marakani!

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

FOTO: FK Crvena zvezda

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter