3
Domaći fudbal

FOTO: FK PARTIZAN

SEĆANJE NA LEGENDU PARTIZANA: Decenija od smrti najboljeg strelca tima iz Humske ulice!

Objavljeno: 22.08.20 u 18:00
 
Decenija od smrti Stjepana Bobeka: Zagrepčanin kojeg je beogradski Partizan izabrao za najboljeg svih vremena.

Partizan ga je 1995. godine, kada je slavio 50 godina postojanja, zvanično izabrao za najboljeg igrača u istoriji kluba. Od njegove smrti prošlo je deset godina. Stjepan Bobek je rođen 3. decembra 1923. godine u Zagrebu.

 
Prve fudbalske korake napravio je u dresu Derbija, a 1945. godine obukao je dres Građanskog. Nije dugo trebalo, te jeseni preselio se u Partizan koji je do tada osvojjio dve titule prvaka i četiri Kupa Jugoslavije.
 
U dresu Partizana odigrao je 466 utakmica, a postigao je impozantnih 413 golova. Upravo zato ga je Partizan 1995. godine kada je slavio pedesetogodišnjicu postojanja proglasio najboljim igračem svih vremena.

O tome koliko poštovanje uživa među navijačima najbolje govori podatak da je u Njegoševoj ulici u Beogradu ispisan njegov mural. Malo je verovatno da će u skorijoj istoriji da se rodi fudbaler koji će njegov učinak nadmašiti.
 
-Zbog fudbala sam morao da se odreknem puno stvari, ali sam zbog talenta dobio priliku da živim kao kralj i otkrivam svet. To je ono što je zapravo neprocenljivo – jedna je od njegovih antologijskih izjava.
 
– Zbog nogometa sam morao odustati od puno stvari, ali sam zbog svog talenta dobio priliku živjeti kao kralj i otkrivati svijet. To je nešto neprocjenjivo – izjavio je svojevremeno Bobek.
Dres Jugoslavije nosio je na dva Svetska prvenstva, prvo u Brazilu 1950. godine, a potom i u Švajcarskoj 1954. godine, a dva puta je učestvovao i na olimpijskim igrama, 1948, a potom i 1952. godine. Preminuo je 22. avgusta 2010. godine u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

0
0

3 Komentara

  1. Nekome je legenda kluba Hrvat, a nekome Rajko Mitic, Dragan Dzajic, Sekularac! 😀
    p.s. Pozdrav za obozavaoce jugoslovenskog sportskog drustva!

    0
    0
    Odgovori
  2. Dali ja to dobro čitam Zagrebčanin kog je nas Partizan izabrao kao najboljeg za sva vremena,, da podsjetim ove mladje taj Bobek je isti onaj koji je igrao za NDH,, tako da se ovi mladji zapitaju za koji to Srbski klub navijaju,,

    0
    0
    Odgovori
  3. Najbolji svih vremena Ravan Puškašu, Hidekutiju i Bobiju Čartonu i Di Stefanu jednostavno najbolji koji je igrao u Jugoslaviji i šire.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter