1
Ostali sportovi

OGROMNO PRIZNANJE: Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021!

Objavljeno: 05.08.20 u 16:04

Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine.

Lepe vesti stižu iz Brisela. Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine – potvrđeno je u pismu koje je na adresu gradonačelnika Zrenjanina uputio Đan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u belgijskom Briselu. On upućuje čestitke banatskom gradu na ovom priznanju i ističe da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima. Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu – Lisabon, a našem gradu biće uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021. ‘Dobrodošli u ACES Europe porodicu’, poručuje na kraju pisma predsednik Lupateli.

– Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom ‘Evropski grad sporta’ otvorimo nove sportske stranice našeg grada – prokomentarisao je lepu vest pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je i šef tima za kandidaturu Grada Zrenjanina, koja je trajala od decembra prošle godine.

Podsećamo, nakon kandidature Zrenjanina, usledila je i digitalna evaluacija, u kojoj je sportski Zrenjanin prezentovan kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ugaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Napravljen je i promotivni film u kome su se povodom candidature svojim porukama obratili poznati sportisti poreklom iz ovom grada: Ivana Španović, Vladimir Batez, Milorad Stanulov, Žarko Čabarkapa, Vanja i Nikola Grbić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Vukosava Đapić Atanacković, Piperski, Branislav Simić, Goran Perlić, Jovana Brakočević i mnogi drugi. A osim prestiža, dobijanje titule ‘Evropski grad sporta’ može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama. Ovu nagradu Zrenjanin nosi u kategoriji gradova koji imaju od 100.000 do 300.000 stasnovnika. Inače, u konkurenciji prestonica država pobedu je odneo portugalski Lisabon. Uz Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021, Vojvodina i Srbija ulaze u narednu godinu s još jednim prestižnim priznanjem koje je, dakle, zaslužio Zrenjanin, a značaj tog priznanja tek će se sagledati u narednom periodu.

FOTO: Grad Zrenjanin

0
0

1 Komentara

  1. Zrenjanin je grad u kome se sport nimalo ne neguje, gde se teretana u hali sportova raspada, gde sportisti cekaju plate po 10 meseci, gde u celom gradu parkove za vezbanje mozes nabrojati prstima jedne ruke, gde je normalna staza za trcanje tek nedavno napravljena, za koju nisam siguran da moze obicno gradjanstvo da koristi, gde ne postoji vise od 3 normalnih kosarkaskih terena, gde skolice fudbala dobijaju iste pare kao i ekipa koja cilja ulazak u prvu ligu. Sramotite se i sramotite sve nas iz Zrenjanina

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter