1
Domaći fudbal

‘BALKANSKO’ PRAVILO ODLAZI U ISTORIJU: Tektonske promene – UEFA donela odluku koja se tiče ‘večitih’, moguć derbi srpskih i hrvatskih klubova!

Objavljeno: 05.08.20 u 14:33

Korona virus je promenio mnoga pravila kada je fudbal u pitanju.

Ove sezone ćemo imati izmenjene kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope, gde će se izuzev plej-ofa za LŠ, igrati samo jedan meč, uz rigorozna pravila kada je u pitanju zemlja domaćin, koja se moraju poštovati.

Preciznije, za razliku od prethodnih sezona, kada se klubovi iz Srbije nisu mogli sastati sa ekipama iz Hrvatske i BiH, pošto je u Mostaru 2007. godine došlo do žestokih nereda na tribinama. Od tada UEFA je uvek zaobilazila u predgrupama pred žreb da spoji srpske klubove sa rivalima iz Bosne i Hrvatske.

Ovoga puta, pošto u kvalifikacijama neće biti publike, promeniće se i ovo pravilo, jer nema bojazni od bezbednosnog rizika. Tako već u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Crvena zvezda može da odmeri snage protiv Sarajeva, a u trećem protiv Dinama iz Zagreba, dok Partizan već u prvoj rundi može da bude spojen žrebom sa Željezničarom ili banjalučkim Borcem, dok ga u drugom može dočekati duel protiv Osijeka, a u trećem su potencijalni rivali hrvatski Hajduk iz Splita i Rijeka.

PROČITAJTE JOŠ: HOTPSORT ANALIZA: ‘Orlovi’ koji su napravili velike karijere, a nikada nisu zaigrali za ‘večite’

Jedini izuzetak iz ‘balkanskog nepisanog pravila’ UEFA biće potencijalni dueli klubova iz Srbije protiv timova sa tzv. Kosova, za koje će važiti zabrana, a klubovi sa Kosova takođe ne mogu ni da se sastanu protiv ekipa iz Bosne i Hercegovine. Isto pravilo važi za klubove iz Jermenije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Ukrajine.

Podsetimo, izvlačenje parova za prvo kolo kvalifikacija u Ligi šampiona je 9. avgusta, dok je žreb za drugo kolo dan kasnije, 10. avgusta, dok je istog dana i žreb za prvu rundu Lige Evrope.

Liga šampiona:
Srbija – Crvena zvezda
Hrvatska – Dinamo Zagreb, Lokomotiva Zagreb
BiH – Sarajevo
Crna Gora – Budućnost
Slovenija – Celje
Makedonija – Sileks

Liga Evrope:
Srbija – Partizan, Vojvodina, TSC
Hrvatska – Hajduk, Osijek, Rijeka
BiH – Zrinjski, Željezničar, Borac BL
Crna Gora – Sutjeska
Slovenija – Maribor, Olimpija, Mura
Makedonija – Škendija, Škupi, Renova

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter