3
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

PRIMER DOMAĆINSKOG POSLOVANJA: Crvena zvezda primer odgovornog rada!

Objavljeno: 05.07.20 u 09:11

U poslednje tri sezone fudbalski klub Crvena zvezda beležio je rezultate vredne poštovanja u Srbiji, ali i u Evropi, a upravo zahvaljujući igrama u tom periodu klub se stabilizovao i ponovo se upisao na evropsku mapu zlatnim slovima.

Dva učešća u Ligi šampiona, jedno u Ligi Evrope, vratili su Crvenu zvezdu gde joj je i mesto, u krem evropskog fudbala. Kako je klub uplivao u stabilne vode, najviše zahvaljujući agilnoj upravi na čelu sa Zvezdanom Terzićem, generalnim direktorom kluba i Mitrom Mrkelom, sportskim direktorom, sa jedne strane, a sa druge sportskim sektorom koji je u tom periodu predvodio Vladan Milojević i sada Dejan Stanković rasli su apetiti javnosti. U celoj ovoj priči treba pohvaliti Crvenu zvezdu koja je poslovala domaćinski i odlučila je da ne troši novac pre nego što ga zaradi, ekipa iz ‘Ljutice Bogdana’ prvo je nastojala da obezbedi evropsko mesto, a tek onda da dovodi zvučna i skupa pojačanja, kada je novac bio ‘u džepu’ crveno-belih. Nema sumnje da bi dovođenje stranaca ranije bio mnogo pametniji potez, ali bi u tom scenariju ipak postojala mogućnost za neuspeh, a u slučaju da se ne obezbedi evropska jesen, finansijske posledice značajno bi opteretile klub. Crvena zvezda pokazala je pravi model koji bi srpski klubovi trebalo da prate.

FOTO: FK Crvena zvezda

U sezoni 2017/18 crveno beli doveli su neke od igrača koji i danas čine okosnicu kluba i važan su šraf u crveno-beloj mašineriji. Dovedeni su Milan Rodić, Branko Jovičić, El Fardu Ben, Ričmond Boaći, Milan Borjan, Srđan Babić… Stigli su tada i Aleksandar Pešić, kao i Nemanja Radonjić od čije prodaje je klub dobro profitirao. Planski se radilo u tom periodu, dovedena pojačanja odmah su dala rezultate, tako je u kvalifikacijama za Ligu Evrope savladana Florijana, Irtiš iz Pavlodara, Sparta iz Praga, a potom i Krasnodar. U grupnoj fazi Zvezda je imala težak posao. Arsenal, Bate Borisov i Keln, bili su rivali srpskog tima, ali su se izabranici Vladan Milojevića plasirali u dugo čekano evropsko proleće. Tu ih je čekao CSKA iz Moskve koji je u dvomeču bio bolji (0:0) (0:1).

FOTO: FK Crvena zvezda

Porasli su apetiti navijača u narednoj sezoni. A na upravi kluba bilo je da odgovori izazovima. Tim je popunjen prvo domaćim igračima, Nemanja Milunović, Dušan Jovančić, Veljko Simić, Miloš Vulić, Zoran Popović Nikola Stojiljković, Dejan Meleg, Mirko Ivanić… Sa pozajmice se iz Niša vratio Milan Pavkov… Stigao je i internacionalac Lorenco Ebisilio. Kvalifikacije je šampion Srbije počeo od prvog kola. Savladan je Spartaks, potom Suduva i Spartak Trnava, a u plej-ofu je žreb Zvezdi namenio Red Bul iz Salcburga. Kada su crveno-beli ušli u doigravanje i bilo je jasno da će se milioni iz fondova UEFA sliti u Ljutice Bogdana, sportski sektor i uprava odlučili su da aktiviraju ‘x-faktor’ i u smiraj prelaznog roka, bukvalno u ‘pet do 12’ Stigli su Džonatan Kafu, (potom i najzvučnije od svih pojačanja ikada u srpskom fudbalu) Marko Marin. Njihovim dolaskom, Ebisilio, koji je postigao i gol protiv Suduve pao je u drugi plan. Koliko sreće je imala Zvezda u kvalifikacijama, toliko je fortuna okrenula leđa crveno-belima u grupnoj fazi. Liverpul, koji je te godine bio šampion, Napoli i Pari Sen Žermen stigli su u Beograd, Zvezda na gostovanjima nije imala mnogo šansi, ali je na ‘Marakani’ bila više nego dobra. Liverpul je savladan u Beogradu, a golove je postigao Milan Pavkov. Bez ispaljenog metka bio je i Napoli (0:0).

FOTO: Nikola Mitić / Crvena zvezda

Ono što valja ne treba menjati, a tog sistema bili su svesni i u Crvenoj zvezdi, stizala su pojačanj pred sezonu 2019/20. Zvezda je ovog puta otišla još korak dalje. Vratio se Degenek, stigao Njegoš Petrović, Nikola Vasiljević, odlični Radovan Pankov… Stari znalac Zvezde Suduva ovoga puta bila je prva prepreka, koja je rutinski prošla dalje, potom je došao Helsinki, a treće kolo bilo je za infarkt i ostaće upamćeno u mislima svih zvezdaša. Kopenhagen je nakon dva remija izbačen na penale. Već viđeno, kada je postalo izvesno da će stići evropski ček, Zvezda se još jednom ‘isprsila’ i dovela zvučna evropska imena. Mateo Garsija stigao je kao zvučno pojačanje, potom je iz premijerligaša Hadersfilda došao Raživ van La Para, Tomane, Žander, Kanjas… Nakon gola u gostima (1:1) (2:2) protiv Jang Bojsa, Crvena zvezda ispisala je istoriju, ušla po drugi put u Ligu šampiona, a samo sreća isprečila se Zvezdi da kao trećeplasirani tim drugi put za tri godine obezbedi evropsko proleće, Trebao je izabranicima Vladana Milojevića bod protiv Olimpijakosa, ali su crveno-beli iz Pireja slavili u drugom meču sa 1:0, iako su prvi izgubili.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Od stranaca se mnogo očekivalo, ali neki nisu imali dovoljno vremena da se naviknu na pritisak koji donosi igranje u Zvezdi i Evropi. Sve u svemu, Zvezda ima oprobani evropski recept, pelcer je Vladan Milojević ostavio Dejanu Stankoviću, a na ‘Misteru’ je da pokuša da na identičan način nastavi Zvezdinu odiseju, ono što daje rezultate ne treba menjati.

FOTO: FK Crvena zvezda 

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter