0
Domaći fudbal

MIRKOVIĆ: Mogli smo i bolje od 8. mesta, na kraju, mogu biti zadovoljan

Objavljeno: 24.06.20 u 14:12

Voždovac je na kraju sezone 2019/2020 zauzeo osmu poziciju na tabeli, koja bi, da je format takmičenja ispoštovan do kraja, vodila u plej of i u društvo osam najboljih ekipa.

No, situacija sa pandemijom Koronavirusa primorala je čelnike Fudbalskog saveza da donesu čini se jedinu racionalnu odlluku,  a to je da se prvenstvo završi u skraćenom formatu, kako bi se timovi što pre spremili za narednu sezonu u kojoj nas očekuje proširenje lige.

Voždovac je u ovoj sezoni imao jedne od najblistavijih trenutaka i ostvario velike pobede nad Partizanom na Topčiderskom Brdu, kao i nad Vojvodinom na „Karađorđu“, prvi deo sezone završen je na petom mestu tabele, dok je drugi deo sezone doneo turbulentniji period, novog trenera i novi Voždovac, koji je jedna od najmlađih ekipa u ligi. U drugom delu prvenstva ekipa Voždovca je na svakoj utakmcii prosečno bila stara jedna preko 20 godina.

O svemu tome, i o izazovima koje je pred klub stavila epidemija Koronavirusa razgovorali smo sa Generalnim direktorom kluba, Milošem Mirkovićem.

Da krenemo od kraja. Kako ste zadovoljni upravo završenom sezonom? Da li je Voždovac ispunio ciljeve zacrtane pri početku kampanje za sezonu 2019/2020?

– Mogu biti zadovoljan ostvarenim u sezoni koja je ostala iza nas. Mislim da smo rezultatski i bodovno mogli biti bolje plasirani od 8. mesta da nije bilo lošeg starta prolećnog dela sezone. Međutim ako sagledam širu sliku, stoji činjenica da smo zimski i letnji prelazni rok iskoristili da poprilično izmenimo igrački kadar i podmladimo ekipu u želji za afirmacijom mlađih igrača. Sezonu smo započeli sa jednim, a završili sa drugim stručnim štabom i takođe izvršena je reorganizacija u samoj upravljačkoj strukturi kluba. Ako na sve to dodamo i skoro dva meseca pauze zbog pandemije Koronavirusa i uslove u kojima smo radili, moram da budem realan i zadovoljan urađenim – započinje Mirković za klupski sajt i napominje da Voždovcu uvek imponuje kada među igračima klub slovi za jednu od najboljih fudbalskih sredina u Srbiji i otkriva zašto je tako.

– Nema tu velike tajne. Poenta je u realnom postavljanju ciljeva pred svaku sezonu i iskrenom odnosu kluba prema svakom članu počevši od igrača, preko trenera, pa do ljudi koji rade na održavanju stadiona. Nikome se ne obećava ono što nije moguće ispuniti, a sve obećano ispunjavamo do kraja. Drago mi je da je imidž našeg kluba u javnosti takav i da igrači pričaju sve najlepše o iskustvima u Voždovcu i uvek se rado vraćaju i posećuju nas na ‘Krovu’. To pokazuje da dobro i kvalitetno radimo. – jasan je direktor Voždovca.

Svetski i srpski fudbal bili su na velikom testu tokom epidemije Koronavirusa, kao i sam fudbalski klub Voždovac. Rukovodstvo se potrudilo da ova situacija što manje utiče na stabilnost kluba, a najviše zasluga za to ima sistem na kojem klub počiva već godinama.

– Klub je kroz epidemiju Koronavirusa pokazao da je stabilan i dobro organizovan, i da nešto što počiva na zdravim temeljima ne može biti tek tako uzdrmano. Sve obaveze prema igračima i zaposlenima su izvršene na vreme, i klub je još jednom pokazao društvenu odgovornost i uputio finansijsku pomoć našoj Vladi za borbu protiv Koronavirusa. Stručni štab i igrači su uložili napor da ostanu u zadovoljavajućoj takmičarskoj formi za vreme pauze što je rezultiralo i odličnim rezultatima u poslednja četiri kola upravo završene sezone.

U vremenskom periodu manjem od jedne sezone klub je napravio veliki zaokret i od jedne od najstarijih ekipa u ligi, postao jedna od najmlađih. Da je davanje šanse mladim fudbalerima u budućnosti jedan od prioriteta kluba potvrđuje i Mirković.

– Kao što već rekoh, klub je izvukao određene pouke iz prethodnih sezona i zbog toga smo se odlučili na takav korak. Uz profesionalan skauting i dogovor sa stručnim štabom dobro se selektiraju mladi igrači, ali uvek su tu i oni stariji i iskusniji igrači koji svojim ljudskim i fudbalskim kvalitetima predstavljaju uzore i bivaju nosioci igre uz mlade igrače koji nadolaze. Što se tiče dolazaka igrača, kao i selektiranja fudbalera iz omladinske škole koji će biti promovisani u prvi tim ,sve se radi u dogovoru sa Stručnim štabom. Klub jednostavno mora da ima određen broj talentovanih igrača kako bi bio konkurentan na tržištu, kao i zbog činjenice da od naredne sezone moraju da igraju dva bonus igrača kao starteri.

Prelazni rok koji je pred nama biće specifičan po tome što će potrajati do jeseni, a ekipa će ovog leta prvi put nakon mnogo godina odraditi kompletne pripreme u Srbiji.

– Nezahvalno je predvideti u kom smeru će se kretatati prelazni rok , jer se još ne nazire kraj epidemije niti u Srbiji, niti u Evropi, pa ni u svetu. Svakako ćemo pomno pratiti sva dešavanja i adekvatno reagovati na moguće odlaske. Kao i uvek potrudićemo da se pojačamo tim sa kvalitetnim igračima, bez obzira koliko bude trajao prelazni rok.  Što se tiče letnjih priprema, ekipa će prvi put nakon nekoliko godina boravka u Sloveniji pripreme odraditi u Srbiji, a destinacija će tokom jula biti Vrnjačka Banja. Ne sumnjam da će ekipa tamo imati sve potrebne uslove da se što bolje spremi za nove izazove – otkriva direktor kluba.

I za kraj – planovi za narednu sezonu? Rezultatski i poslovni?

– Prioritet je svakako da završimo proces afirmacije mladih igrača, da igra Voždovca bude prepoznatiljiva i naravno bolji rezultati i veći bodovni saldo nego u ovoj sezoni.  Dalji razvoj omladinske škole uvek je u fokusu i to smo dokazali ulaganjima u novi teren na Adi Ciganliji gde naše mlađe kategorije sada rade u najlepšoj oazi prirode u Beogradu, pored našeg velelepnog stadiona naravno. Ne sumnjam da imamo priliku da postignemo odlične rezultate na čelu sa Šefom Jovanom Damjanovićem, koji odlično poznaje planove i ciljeve kluba jer je i sam do skora bio deo rukovodstva kluba. Svakako nas očekuje zanimljiva sezona sa mnogo utakmica zbog proširenja lige, ali smatram da smo već dobro pripremljeni i zato očekujem i dobre rezultate – završava Mirković.

Fudbaleri Voždovca okupiće se ponovo 29. juna kada ih očekuju medicinski pregledi pred početak sezone, a nakon toga se počinje sa radom na stadionu na krovu Tržnog centra Stadion, sve do polaska na pripreme u Vrnjačku Banju gde će ‘Zmajevi’ provesti 12 dana.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter