in ,

SKANDAL POTRESA NBA LIGU: Morali smo da pustimo Robinsona da postigne 71 poen

Retki su igrači koji su uspeli da na jednoj NBA utakmici postignu više od 70 poena, a među njima je bivši centar San Antonio Sparsa Dejvid Robinson koji je ubacio 71 Los Anđeles Klipersima u poslednjem meču regularnog dela sezona 1993/1994.

Međutim, skoro 20 godina kasnija saznajemo da nema ničega epskog u ovom njegovom čuvenom nastupu.

Robinson se borio sa mladim Šekilom O’Nilom za titulu najboljeg strelca lige, bilo mu je potrebno da u poslednjem meču postigne pet poena više, a Šek je te noći ubacio 32.

Sparse je čekao duel sa Klipersima koji su uprkos nekim sjajnim imenima u svom sastavu poput Rona Harpera, Denija Meninga, Marka Dželsona ili legendarnog Dominika Vilkinsa bili daleko od plej-ofa sa učinkom 27-55.

Robinson je pogodio 26 od 41 šuta iz igre i meč završio sa 71 poenom. Međutim, Vilkins otkriva skandaloznu pozadinu toga.

– Trener Boba Vajs nam je rekao da mu je naređeno da skloni svih pet startera sa terena posle nekoliko minuta meča. Pitali smo ga zašto, a on nam je rekao da (Donald) Sterling (vlasnik Klipersa) želi da titula najboljeg strelca ostane na Zapadu – rekao je Vilkins.

Skinuo sam svoj dres, skinuo sam bandažu sa zgloba i otišao od tog kopileta. Ono što smo uradili je bilo sramotno – seća se i Harper šta se dogodilo tog dana.

Vilkins je uradio isto što i njegov saigrač: ‘Napustio sam dvoranu i vratio se u Atlantu’.

Vilkins je na tom meču igaro 21 minut, Harper 20, Džekson 16, a posebno je zanimljiva minutaža startnog centra Elmora Spensera – 5.

Nemam ništa protiv Dejvida, sjajan je igrač, ali kako možeš da pustiš čoveka da postigne 71 poen? To je smešno. Pomogli smo mu da postigne 71 poen. Ako su želeli da igra celu utakmicu to je u redu, ali način na koji smo mi igrači, kao da smo mu pomogli. Nikad nisam video ništa slično u karijeri, nikad kaže Vilkins.

Robinson je bio najbolji strelac sezone sa prosekom 29,8 poena, ispred O’Nila sa 29,3.

 

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

SAVO MILOŠEVIĆ: Ne razmišljam o mogućem finalu Kupa, idemo korak po korak

MIODRAG ‘GROF’ BOŽOVIĆ: Drago mi je što je Stanković sada trener, Milojević je napravio veliki uspeh