0
Evropske lige

FUDBALSKI NOMAD – AMIR ALAGIĆ ZA HS: Šri Lanka me podseća na Jugoslaviju, učestvovao sam u napretku Miroslava Klosea!

Objavljeno: 15.05.20 u 11:22

Dolaskom na mesto selektora Šri Lanke zakoračio je u 17. državu u karijeri, podseća me na bivšu Jugoslaviju i sa igračima iz dijaspore stvaramo jak tim – kaže Alagić.

Postoje treneri sa bitnim ulogama, koji su radili na usavršavanju igrača uz poznate trenere sticali su iskustvo i svoje znanje prenosili čitavoj fudbalskoj planeti. Retki su ‘učitelji’ poput Amira Alagića, sa znanjem nekoliko jezika, uspesima na pet kontinenata od klubova do nacionalnih selekcija, a aktuelna uloga je dvostruka u Šri lanki, kao selektor i tehnički direktor.

U svojoj biografiji ima trofeje, ali još važnije, ima znanje koje cene širom sveta, u razgovoru za HotSport izneo je brojne interesantne detalje iz struke kojom se bavi sa mnogo entuzijazma.

Ovo mi je 17 država u kojoj radim, a bio sam na pet kontinenata i samo me put nije odveo u Južnu ameriku. Dolazak u Šri Lanku me podseća na staru Jugoslaviju i takvo je socijalističko uređenje zemlje koja hoće fudbalski pomak i projekat je veoma zahtevan – ističe Alagić.

Poduvat nije lak, a polako se povlače potezi.

– Problemi sa koronom i 52 dana karantina ovde stopirali su mnoge poslove. Od danas popuštaju mere, a polako ćemo krenuti u realizaciju plana i najvažnije je da klubovi mogu da se okupe. Očekujm ubrzo da se usvoji takvo pravilo.

Postoji interesovanje investitora.

Ova zemlja ima sjajne resurse za turizam, lepe plaže… Potrebna su ulaganja, šampion države se takmiči u Kupu šampiona Azije i zarada je u startu 1,5 miliona dolara. Postoje fondovi iz Nemačke i Kine koji su spremni da deo kapitala ulože ovde. Nije potrebno mnogo da se profitira.

Problem je i slabija infrastruktura.

– Oni imaju nacionalni stadion, ali su potrebni još neki tereni, da se sredi sportski centar. Zato imam i ulogu tehničkog direktora, pa se napreduje.

Formiranje najbolje selekcije dug je proces.

– Šri Lanka nema šanse da se plasira na Svetsko Prvenstvo u Kataru 2022. godine. Preostali su mečevi sa Severnom, kao i Južnom Korejom i Libanom. Odve se sledeće godine igra prvenstvo Južne Azije i ambicije su velike, a učestvuje devet selekcija. Počeli smo da radimo tako da pojedinci dobiju pasoš u dijaspori.

Nekolicina njih poseduje neophodne kvalitete.

– Imamo momka koji je u selekciji U19 Čelsija, a pored Engleske pregovaramo sa pojedincima iz Italije, Norveške i Nemačke. Radio sam kao selektor omladinske selekcije BiH u generaciji posle Džeka i mladi igrači žele prostor da se dokažu.

Dosta stvari vezuje ga za rad u Nemačkoj.

– Bio sam saradnik Tomasa Šafa u Verderu i otklanjao slabosti igračima radeći individualno da budu spremni maksimalno za sistem 4-2-3-1. U tadašnjoj ekipi bili su Naldo, Vize, Vos, Frinks, Mertezakere i Jurica Vranješ. Svi su imali super karijere.

Jedan igrač sa kojim je sarađivao je istinska legenda.

– Čast mi je bila da sam trenirao Miroslava Klosea, koji je i dalje rekorder sa 18 golova na Svetskim prvenstvima, a ‘malo’ sam učestvovao u njegovom napretku. Poduhvat je tada bio pionirski, ali veoma uspešan. U Indiji je pod mojom palicom radio Krisman koji je imao 160 utakmica u reprezentaciji. Ima ih dosta i iz Azije.

– Trenerski putevi su dosta nepredvidivi.

Postojala je mogućnost da preuzmem selekciju Vijetnama preovog angažmana, a lepe uspomene me vezuju i za Bruneje, gde je moj klub postao prvak.

Alagićeva želja je da ova misija bude uspešna.

– Sa 60. godina dosta rada i iskustva verujem da ću uspeti. Ovo je proces, proces koji će trajati, potrebna je edukacija trenera. Ali sledeće takmičenje u Šri Lanki treba da pokaže rezultate i jurićemo prvo mesto – poručio je Alagić u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter