0
Domaći fudbal

TRI DECENIJE OD HAOSA NA MAKSIMIRU: Na današnji dan viđen je obračun navijača Dinama i Zvezde, sukob je najavio kraj SFRJ (VIDEO)

Objavljeno: 13.05.20 u 15:20

Na današnji dan pre tačno 30 godina, 13. maja 1990. godine, dogodili su se veliki neredi na stadionu ‘Maksimir’ uoči fudbalske utakmice između Dinama i Crvene zvezde, koji su najavili raspad SFRJ.

Sa ove istorijske distance jasno je da su incidenti bili izrežirani, s obzirom na to da je neposredno pre toga na izborima pobedio HDZ (Hrvatska demokratska zajednica), što je automatski značilo i početak otcepljenja Hrvatske.

Zvezda je u Zagreb stigla kao šampion, očekivala se kvalitetna utakmica, ali došlo je do sukoba navijača i ‘čuvenog’ udaranja policajca od kapitena Dinama Zvonimira Bobana, koji su kulminirali prekidom.

Iz Beograda je u Zagreb stiglo oko 3.000 Delija predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom, sa druge strane domaći ‘Bed Blu Bojsi’ spremno su dočekali sukob i prava je sreća što nije bilo žrtava.

POLICAJAC SA MAKSIMIRA OTKRIVA: ‘Bed Blu Bojsi’ su hteli da ubiju Dragana Stojkovića Piksija!

– Straha za nas nije bilo jer, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo da pada na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i zajedno smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima – rekao je tadašnji Zvezdin kapiten Stevan Stojanović za Indeks.hr.

Prema njegovim rečima igrači, koliko nisu bili svesni šta se događa, toliko jesu da to nije potrebno.

– Nikad ni pre, ni posle nisam neku neugodnost doživeo u Zagrebu. Imam osećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko naduo da je morao da eksplodira. Teško mi je kao sportisti dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sledeće godine, a onakvih nereda nije bilo. Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogrešiti ako kažem da se zna ko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportistima ne – istakao je Stojanović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter