in ,

GENERALNI SEKRETAR FSS: Ovo je španski model i sprečava malverzacije

FOTO: FSS

Povodom različitih medijskih tumačenja odluke Odbora za hitna pitanja FSS u vezi sa popunjavanjem fudbalskih liga, oglasio se generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović.

– Pre svega, hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava ‘prodaju’ mesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca – kaže Šurbatović i dodaje:

– Već dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi ‘instant’ klubovi. Locirali smo problem koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primenili ‘španski model’ koji se pokazao kao dobar.

Šurbatović podvlači da je nova mera donešena u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala.

– Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo neleganu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove.

Suština je da ovaj model sprečava nefudbalske transakcije, a stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang.

– Tačno tako. Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zakhtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnikh fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije – ističe Šurbatović.

Imajući sve ovo u vidu, jasno je da se radi o strateškoj odluci u cilju zdravijih odnosa u srpskom fudbalu.

– Veoma je važno istaći da je ova odluka u interesu svikh: klubova, igrača, nadležnikh saveza… Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove – jasan je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Autor: Redakcija

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

TRANSFER BOMBA NA POMOLU: Slavni portugalski klub nudi milione za Njegoša Petrovića

HOTSPORT TIKET DANA: Prednjače prijateljski mečevi, a jedan se igra i u Beogradu!